Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Поставеният паметен знак на връх Каймакчалан рухна под нечувана простотия
23 сеп 2016 07:30, Красимир Ангелов
547

Снимка: Facebook

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски.

Още по темата
В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

“Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13.00 и 14,30 часа.
Мисията напълно завършена.
Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”
, е написал в своя профил Неделковски.

Грозната му акция идва само ден, след като Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война. На 21 септември беше  отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, като в церемонията участваше и гвардейски взвод.

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза тогава бр. ген. Явор Матеев и продължи: “Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник”.

Боевете при Каймакчалан са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18.

Близо 3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
3
 
18
 
! Отговори
Viktor Make :) преди 7 години
Seedno na razbie6 pametnik na grobi6tata, mnoogo golqm myj se e napravil za tva v Makedoniq si ima do 5god zayvor , no trqbva nqkoi advokat samo da se zastypi 4e taka ako ne podad jalba seedno ne e bilo, nadqvam se sega Bylgari da ne ne smqtat nas maketa za kato tozi.
299
17
 
2
 
! Отговори
Миленко преди 7 години
Боли ли? Требе да боли!
298
0
 
11
 
! Отговори
sr преди 7 години
Страхливи подляри ще страдате тепърва. Който сее .... жъне ***.
297
1
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Признавам, че макетата са нашата подобрена версия по простащина. Ако беше жив Алекс, щеше да пише за бай Миленко, не за бай ***.
296
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой погледнал ли е коментарите във форумите на македонските медии-100 процента възхвали за Миленко,даже и от тези ,които не го харесват,това са ни съседите братя.
295
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До славянинСтранно защо Алън Фостър Дълес, бивши директор на ЦРУ е наричал руснаците ''най-непокорният'' народ на Земята пък уж славяните били роби!?-------------Кога е станало това?Дълес никога не е говорил тези думи, това е измислено от мал0умната руска пропаганда.
294
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пича си постигна целта, а именно да се говори за него. Не виждам защо обръщате такова внимание на страна, за която на никой не му пука. Кой извън македония, изобщо му пукак какво става в македония?!!
293
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако е тоя брадясалия то си личи ,че пълен алкохолик и ***.
292
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Група българиНа това божи изчадие главата му да разбиеш с този чук.АНАТЕМА!!!
291
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па шта си ти?"На български означава "Какъв си ти?". Вазов написва това стихотворение след като сръбският престолонаследник Александър удря плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря, че е българче."Па шта си ти?" - такъв въпрос задававъв твоя дом безочлив чужденец."Па шта си ти?" - с такваз псувня смущавадушата ти некакен пришълец;"Па шта си ти?" - туй питане навред -при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драгао, бъларино, сърбин ти полагаи чака с начумерен лик ответ.Но ти пази се, прав ответ не давай.Кажи се португалец кюрд, сириец,ла
290
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македония не е никаква държава. В западна Европа даже и не са чували за тях. Едно от доказателствата че са българи е че политиците им са еднакво корумпирани, имат същия бай ганьовски манталитет. Езикът им е един смешен диалект, нищо повече. Тръгнали да правят паметници по цялата територия за да изглежда че имат история. Хич ги няма горките.
289
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро пътувах от Гърция за България и минах през Македония. Като минах гръцко-македонската граница се върнах в античността. Яко са изостанали "братята".
288
6
 
13
 
! Отговори
от коминтертна преди 7 години
Георги димитров е създатела наа македонците и езика.
287
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОСТОТИЯТА СИ Е ПРОСТОТИЯ
286
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Заради тая пуста Македония с нейните чукари загубихме китна Тракия!'' - Атанас Буров!
285
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте интервюто с ванче михайлов.Известен с убийствата и терор.
284
9
 
8
 
! Отговори
Девоатин 520 преди 7 години
А вие що не трошите чуждите паметници! Щото не сте македонци, нали! Би ли търпял македонец паметника на американските соколи, бомбардирали София?
283
1
 
22
 
! Отговори
Група българи преди 7 години
ОЧАКВАМЕ КОМЕНТАРИИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИСТИРСКИЯ СЪВЕТ, МИНИСТЕРСТВО НА "ВЪНШНИТЕ РАБОТИ", ПОСЛАНИКЪТ НА БГ В МАКЕДОНИЯ, ПРЕДСТВИТЕЛСТВОТО НА БГ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА И ООН!!!
282
31
 
2
 
! Отговори
Маке преди 7 години
Като ви изкупи Русия, ще си помислим. Тогава може и да се обединим. Но сега сте най-голите твари в Европа, засега не, благодаря!
281
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние пък не можем да разбием никаква македонска плоча. Не може да се намери такава.