Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Поставеният паметен знак на връх Каймакчалан рухна под нечувана простотия
23 сеп 2016 07:30, Красимир Ангелов
547

Снимка: Facebook

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски.

Още по темата
В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

“Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13.00 и 14,30 часа.
Мисията напълно завършена.
Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”
, е написал в своя профил Неделковски.

Грозната му акция идва само ден, след като Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война. На 21 септември беше  отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, като в церемонията участваше и гвардейски взвод.

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза тогава бр. ген. Явор Матеев и продължи: “Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник”.

Боевете при Каймакчалан са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18.

Близо 3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами имат спомени хората от съжителството с българската войска през войните и затова! Идват преди 40 години македонци в едно самоковско село да търсят П.....в. Офицер от запаса през ВСВ, мобилизиран и пратен в Македония. Отишъл със взвода на една сватба и постъпил като български юнак. Убил младоженеца, опраскал булката, яли, пили кат ***.Тези, които го търсили на път за селото попадат на него, както си пасял овцете вече дъртак. Казал им, че имало такъв и вече е умрел. Та така, българи!
279
2
 
7
 
! Отговори
койИзмислиМакедонцит преди 7 години
Периодът, в който Т. Живков стои начело на БКП и държавата, се характеризира с постепенното преодоляване на грешките и извращенията по националния въпрос в средите на самия ЦК на БКП, както и с пораженията върху родените в Македония след упражненото над тях насилие, за да се самоопределят като македонци. Имам предвид и преброяванията, които също са резултат на партийно правителствени решения под натиска на КПСС и СЮК и от престараванията на родните кръстници. Определено можем да говорим за едно престъпление спрямо народа ни, водещо началото си от грешните постановки на Коминтерна и то не само
278
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Координираните обвинения на русофилите срещу Митов, че не правел нищо по отношение на тази вандалщина ме карат да започна да се съмнявам дали тя не е провокирана от вън, точно сега, за да се отвлече вниманието от изцепката на Толостой и да се отмъсти на Митов и България заради тяхната реакция по този случай.
277
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ектстремиста, върви да се ч... ш!!!
276
5
 
26
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
турция и сърбия имат най-големите грехове към България, турците направиха българи по'маци, а сърби направиха българи македонци с помощта на българските комунисти и Русия.
275
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как българите там станали македонци?!!!! Ами вие как за няколко петилетки демокрация се обърнахте на 3180 градуса по какви ли не исторически, политически, етнически, психически и всякакви въпроси? Вчера бяхте Масква най здравото звено, днес - Фашингтон. Освободител станал окупатор, поробител - съжител.Загубени българи!
274
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македония винаги си е била македонска, била е завладявана от българи, гърци и т.н.,но в крайна сметка винаги се е възраждала,така че паметниците тука ние ще си ги слагаме! На вас идват ли чужди държави да,ви слагат паметници?
273
8
 
7
 
! Отговори
АНТИпутеНОИД преди 7 години
Русия винаги е мечтала за южнаславянска федерация.Затова България не се вписва в тази "югославия" която включва и заличаването на България. Македония е проект точно на тази идея... Доказва го че руски войски воюват против нас на този фронт,против Съединението и най вече против независимоста....А ние в България още търпим паметници на руските окупатори.Щели сме да сме признателни...ами въпроса е уреден финансово много отдавна.2 тона злато 1878г,300 000 милиарда долара за издръжка на руските окупатори след 1878г и 1944г. Нищо нне споменаваш и за златото 30 тона дадено от Живков 1960г за съхранен
272
6
 
8
 
! Отговори
русофил преди 7 години
А да нашариш паметника на Альоша не е цинично и нагло а!? Как е боли ли!? Не прави на другите тва дето не искаш да се случи на теб!
271
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците не са българи и това го показва жестокото отношение на македонските главорези по време на 9 юнския преврат, въстанието /днес, 23 септември и последвалия терор. Вие кажете, може ли истински българин да накълца по такъв жесток начин Стамболийски.Та той дори не е комунист.
270
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българин не може да направи такова нещо. Този журналист е истински македонец.
269
2
 
18
 
! Отговори
Да бе! преди 7 години
Какво е македония? Не съм чувал и не съм виждал. Няма история, не съществува.
268
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо атлантиците признаха Македония? Уж някой ударил за тая работа на Стоян Ганев Бог да го прости два шамара и толкоз. Гърция не я признава.
267
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонски душмани!
266
3
 
17
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Дълго още ще ручаме горчивите плодове на Коминтерна измислил македонската нация. Пък днес БСП искала обяснение от министъра на външните работи и какви мерки щял да предприеме. Наглост и безочие от тази партия, която ни заложи тази бомба.
265
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вардар и Пирин, Бялото моретри деца, майко разделениЗа тебе плачат майко милаЗа тебе плачат, Македонийо!-------------------------------Те, това е тяхната истина, а вие си пишете колко щете!
264
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече да не се пеят македонските песни тия душмани!
263
3
 
15
 
! Отговори
путеноид=антибългари преди 7 години
На връх Каймак-Чалан са се водели най-тежките боеве. Там са загинали 3000 български войници и офицери. Много повече отколкото дори на Дойран, където са другите големи боеве. Сраженията при Каймак-Чалан бяха забравени, тъй като Ленин беше казал, че тази война е империалистическа за всички участвали държави. И поради факта, че Русия и Румъния бяха напердашени от наши войници.
262
2
 
6
 
! Отговори
Ss Waffen преди 7 години
Цял ден седи тази снимка и статия и до сега никаква реакция от нашата дэържава , пълна абдикация от всякъкъв проблем свързан с Българите и България.Навярно верни ще излязат предсказанията на Едмон Родшилд.
261
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в къщи си е човека, ще троши каквото си иска. Ислямистите могат да трошат а македонците не могат така ли?