Миленко ядоса българите: Никаква подкрепа за Македония

63% от читателите на Dnes.bg са за твърда позиция към Скопие
80
Миленко ядоса българите: Никаква подкрепа за Македония
Снимка: Facebook

Действията на македонския журналист Миленко Неделковски, който разруши българска паметна плоча на връх Каймакчалан, за кратко се превърна в основна тема у нас. В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

Поведението му предизвика остра реакция от българска страна, като премиерът Бойко Борисов дори се закани, че Македония повече няма да получи помощ от България, ако не се вземат мерки срещу вандалския акт на 59-годишния Неделковски. Македонските власти обаче не се трогнаха и обявиха, че паметната плоча на Каймакчалан е поставена незаконно.

В крайна сметка българският външен министър Даниел Митов обяви Неделковски за персона нон грата.

Още по темата

"Нормално е, когато се извършва такъв тип провокация, която честно казано е изключително грозна, в случая с Миленко Неделковски, цялото българско общество да реагира. Няма как да останем безучастни", коментира Митов.

Малко след това лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер на Македония Никола Груевски обяви, че е нормално да има българска паметна плоча на мястото, където преди 100 години се е провела битката при Каймакчалан, но за целта София трябва да поиска това по официален ред.

В разгара на дискусиите Dnes.bg попита своите читатели: Каква трябва да е политиката ни към Македония след случая Каймакчалан? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1961 души.

Резултатите са повече от категорични – от четирима гласували цели трима искат страната ни да заеме доста по-твърд курс към западната ни съседка в бъдеще. Цели 63% от анкетираните посочват, че Скопие не трябва да получава никаква подкрепа от България, докато не промени отношението си.

Други 12% пък искат София сериозно да втвърди тона си към Скопие след действията на Неделковски.

Едва 2% от участниците в анкетата не придават важност на случилото се и смятат, че България трябва да подкрепя безусловно Македония по пътя към ЕС, защото все пак тя е съседна страна.

За други 12% пък се вдигна прекалено много шум и се предизвика излишен спор, само заради една показна акция на търсещ изява македонски журналист.

11% от читателите ни пък призовават да се съсредоточим върху вътрешните проблеми на България, а не да се занимаваме с нашите съседки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Това е най-заветната мечта на червената Путинщина: да бъдат държани в разпра България и Македония,за да не бъдат допуснати "македонците" в ЕС и НАТО а да бъдат приобщени към Москва и към нейните Белградски по-дл-ог-и.
62
1
 
1
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Това е най-заветната мечта на червената Путинщина: да бъдат държани в разпра България и Македония,за да не бъдат допуснати "македонците" в ЕС и НАТО а да бъдат приобщени към Москва и към нейните Белградски ***.
61
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До свинаря, съгласен съм, но хората в Македония, народът им в по-голямата част обича България и знае за какво става въпрос. Каквото и да се опитват да направят и който и мало умник да пуснат българите и македонците няма да се намразят.
60
2
 
8
 
! Отговори
тито преди 7 години
Доста са тоja споменик и миленко милоjко незнам коко се вика овoj мора да се научиме на добрососедство а не еднити до навjвт за бугариjа а другите против македониjа ниjа сме еден скору ист народ.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите са братя с македонците, но не са братя с фиромците - нито сега, нито преди, нито в бъдеще ...
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, че БЮРМ-аджиите ще разберат къде зимуват раците, въпреки, че нямат море... :)
57
5
 
10
 
! Отговори
Гурбетчия преди 7 години
Алооо народе не разбрахте ли че ни насадиха омраза. Говоря и на двете страни.Такива като надялкания "надялковски" ще ги има вечно.Винаги оставят да гори въглен,за да има какво да се запали.Не се мразете ами помогнете на супериорните антички да влезат в ЕС , в противен случай ще ги гътнат ряза.н.ите регенерати от албанско...а после идва и наш ред. Шиптар да ни е комшия при това с турчин....спукана ни е работатаПОМИСЛЕТЕ
56
4
 
7
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Makedoncite i Bolgarite se braka i nikoj ne moze da ne skara -- ni Moskva ni Belgrad.....
55
5
 
7
 
! Отговори
до гари68 преди 7 години
Бугариja, дечко моj (jас ке ти кажем на вашиот диалект, дека му викате jезик), не само призна Македониja, не само беше прва, ами си имате држава пошто не дозволихме на Милочевиш и оня гркот да ви делат на 4 парчетинja во 1991 година. А тоа Ски-jaч Неделков, дека си е турил 'Ски' на името и дедо му се врти во гробот, е един скопски ***'ер, кодош и гомно. И БJРМ во кратце в Бугарска Jугозападна Република Македониja, нема се секираш, братучеде..
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Да си им е жив и здрав Миленкото и толкова! Ние нека си оправим нашите луди и лудории пък после ще градим плочи в памет там на който си искаме! И двете държави са капо!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гари68 62Не всеки македонец е с акъла на Тесла! (Тесла не е македонец) Същото се отнася и за българите! Айде, кой от къде е и обратно в кочинките! То поне вие македонците да бяхте нещо повече а то същата пасмина! Нямате зъби па на тромпет ще свирите!:))))))))))
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни е ядосал толкова ненормалният Меленко с вид на автентичен клошар, а официалната реакция на македонските власти. България поне не би се изложила по подобен начин в международен план.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гари68Вземене си оправете държавицата,оти е заприличала на сръбска ***.Какво значение има дали е БЮРМ,или Македония?От югославското си минало не можете да избягате,защото през 1945 Коминтерна измисли "македонската нация", а през 1992 станахте държава.България призна Македония с надежзата,че ще узреете за независимост и ще престанете да коленичите пред Сърбия и Русия.
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига с тая Македония! Гледайте какво дават на децата ни за закуска в училище! Македония не ни храни нито ние нея, нито ще ни стане нещо за това че някакъв македонски ексцентрик е счупил плочата в памет на умрелите българи!!! Умрелите нямат нужда от плочи а от уважение към подвига им заради който сега трябваше да можем да се гордеем че си имаме България и че сме българи! Но за съжаление е точно обратното така че и 100 плочи да нацвъкаме - все тая!! Децата са бъдещето - плочите НЕ!
49
11
 
2
 
! Отговори
гари68 преди 7 години
До ...Гледате ли дека вас ви го миат мозокот,*** ти колку за информациа колку држави а признале Македониа со уставното имеdaily.mk/vesti/133-drzhavi-ja-priznaa-makedonija-pod-ustavnoto-imeЕдниствено државите на ЕУ поради солидрност со незината Гелада не а признаваат како РМ.Како што знам и Бугариа а призна под уставно име ама затоа тоа не ви е доволно тука повеето да не нарекувате БРМ.И потоа ние сме биле лошите а вие добрите? *** оди бега бре
48
1
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
много ясно бе... тия са най- простите и адски промити и комплексирани по комунистически хорица.. цял живот нашите меки правителства им помагат, а те точно като малко злобно и грозно куче ни лаят. Тотален бойкот на тия. Албанците им го казаха: Българи по Господ, Македонци по Тито.
47
25
 
4
 
! Отговори
Az преди 7 години
Не пишете глупости. Никой не е ясосал Миленко. Българите мразят македонците по презумпция. Още от ранни години в училищата се насажда омраза към всичко македонско, следствие на което порасналите българи не могат да приемат реалността, а именно че ДНЕС македонците съществуват като нация и държава. Наред с това тече всекидневното медийно облъчване, насаждащо ксенофобски и доминантски настроения. А дали ще е Миленко, Гошко или Митко няма значение, истината е ча България МРАЗИ Македония. Факт !
46
2
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Мое мнение - Дори не трябва да кандидатстват за БГ Паспорт .Няма да се учудя ако миленко има БГ Паспорт ? Такива новини се прокрадват .Тези които населяват БЮРМ са бетер м.ан,га.ли .Докато не си оправят къщичката , да не поглеждат в съседите .
45
1
 
22
 
! Отговори
КЪСНО Е! преди 7 години
МНОГО ОТДАВНА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВАШЕ ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ С МАКЕДОНИЯ ТРЯБВА ТВЪРД КУРС ! КОЛКОТО ПО-ВЕЧЕ ИМ ОТСТЪПВАМЕ,ТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ВЕЧЕ БЪЛГАРОФОБИ И ОТРИЧАТ БЪЛГАРСКИЯ СИ КОРЕН! И ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ!
44
0
 
0
 
! Отговори
east преди 7 години
До ДеянКолкото и неверятно да ти се стори, на първи защитник ще е Русия, а след нея Турция и най-накрая Сърбия.