"Бягащи от войни" на бунт. Какво става в Харманли?

Притокът на мигранти у нас оказва се, че не е неуправляем
25 окт 2016 12:30, Анисия Иванова
89
"Бягащи от войни" на бунт. Какво става в Харманли?
Архив: Булфото

В момента България не се бори с приток на бежанци, който да е тотално неуправляем. Имало е периоди, когато страната ни е трябвало да се справи с много по-голям поток от хора. Това коментира говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Даниел Стефанов в предаването "България сутрин".

"Проблемът в момента не е в това колко хора идват, а в това, че техният път към другата част на Европа е блокиран. Но въпреки това, потокът, който е в България, не е толкова голям - говорим за около 7000 души във всички Центрове. Това е колкото хора живеят на моята улица", отбеляза Стефанов.

Още по темата

Според бившия председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев проблем има и доказателство за него са събитията в Харманли.

Бившият говорител на Област Хасково, а сега журналист на свободна практика Светлана Николова съобщи, че вчера в Харманли е имало бунт на около 2000 обитатели на Регистрационно-приемателния център за бежанци.

"Прецених, че появата на журналист с фотоапарат реално можеше да стане фитила, който да взриви и без това голямото напрежение, провокирано от хора с рисково поведение. Не е нормално Харманли да осъмва с бунтове на "бягащи от войни". Не е нормално да не знаем как ще осъмнем. Тук вече си берем плодовете на недалновидната политика на страната ни за справяне с миграционния проблем, която реши, че в един български град с 10 хил. души може да стовари 4-5 хил. мигранти и да си мисли, че това е цветарник, а не буре с барут", коментира тя.

Николова предупреди, че е разбрала, че на територията на Центъра има заразни заболявания - бежанците имат масово краста и странни рани по ръцете и краката.

По думите на Чирпанлиев според данни на Върховния комисариат на ООН миналата година е имало около 15 държави, в които около 60 млн. население е било засегнато от конфликти.

"Тази година, пак по данни на ООН, засегнатите в тези държави са 65 млн. Тези дни говорим, че действията в Ирак и Сирия могат да провокират още около 1 млн. души. Всичките тези хора се стремят да дойдат в Европа, а както знаем политиката на ЕС и най-вече на германския канцлер Ангела Меркел е да ги приема, но видимо няма как това да се случи", обясни той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Чирпанлиев цитира и данни от ДАБ, че на 120% са заети центровете й, а на Дирекция "Миграция" са на около 200% запълнени. Няма как в едно помещение, когато има 10 вместо 5 души, те да се чувстват добре, подчерта той.

"2014 г. имаме 11 081 души, подали молби и 6000 решения. Тоест 54% от тези, които са подали молби, са получили статути. 2015 г. - 20 391, от които 4397 решения, които представляват 23% са решения за статути. 2016 г. - 14 280 по данни на Държавната агенция за бежанците - 852 решения - 1%", отчете Чирпанлиев.

Идеята, че правата на бежанците са в противовес на сигурността, е напълно погрешна, коментира Стефанов. Според него, ако ние им предоставим нормални, съвместими с човешкото достойнство, условия - нашата сигурност ще бъде неимоверно по-висока.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
говорим за около 7000 души във всички Центрове. Това е колкото хора живеят на моята улица", отбеляза Стефанов.Е, па заведи си ги на твоята улица тогава щом не ти е проблем. Аз на моята не ги искам...
37
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До герп и бспСамо едно уточнение: Майка ми има стаж 37 години като медицинска сестра (нощни смени, работа със заразена кръв, спасяване на човешки живот) и е с пенсия 163 лв, дори не си мечтае за 180 лв! Та помислете си за морала на това да се дават луди пари за хора, които дори не го оценяват, а само имат претенции.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До shadyЗащото ще ги интегрират, даже и наредба приеха 208 от 12.08.2016!
35
0
 
33
 
! Отговори
eN-Vy преди 7 години
Мамини сладки бежанци....много тегаво им било,че и изисквания имали....Я елате на село да прекопаете днеска 5 декара нива както правят повечето хора за едни 5 лева да видите какво значи труд....пък после,да хапнете малко хляб,сланина и лук та да ви пращят ушичките сладки и да полегнете в обора в сеното....не само няма да имате изисквания ами и ще се научите на нещо което няма как да проникне в "бежанските" Ви мозъци,а именно какво значи труд и уважение
34
1
 
22
 
! Отговори
БХК преди 7 години
трябва бежанец да взема 300 евро на месец, а българина да бачка за 420 лв минимална заплата,и много да не мърмори.
33
0
 
27
 
! Отговори
shady преди 7 години
Истината е, че големият проблем с тия *** настана преди около 6 месеца когато Сърбия публично обяви, че много голяма част от нелегалните мигранти при тях идват от България. Съответно взе мерки и наложи строг граничен контрол. Ясно е, че много от *** не искат да остават тук, но при новата ситуация те просто не могат да се доберат до западна Европа по най-краткия маршрут през Сърбия.Не мога да си обясня обаче защо не оставяме само сирийци временно, а всички останали не ги екстрадираме
32
0
 
22
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Всичко си има и своите граници господа... И НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИСКАМЕ "нормални, съвместими с човешкото достойнство, условия", А ТЕ СЕ РУШАТ!!!
31
2
 
26
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Народ, който загърби вярата и православните си ценности и влезе в съюз с изконните си душмани от Запада, не го очаква нищо добро. Факт!
30
20
 
1
 
! Отговори
патриот съм преди 7 години
Тодор Живков в виновен , внучката Бизнесдамата веднага на Съд в Хага заради дядо си, по време на Възродителен Просец изгониха 350 000 български граждани сега ни връщат Талибани и Терористи , честито на Печелившите
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои политик ще ги спре
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да плащат данъци един два месеца иде доде ама не сме длъжни да ги храним нашите роми ни стигат каква тая управия
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оргиналдъ бежанец сурат? Аз не знам какво се церемонят на разни ман'гали. Ролята на армията е на границата и да стреля. То всякаква *** от гз на географият се довлече. И ташият Туквун - пръв послушко. Голяма радост, че го потупали по рамото и негови хора ще гушнат комисионна. Каква война има в Пакистан? Там са експерти по реология на вискозни системи - гледали са как се сляга лай'ната на магарето на богаташа.
26
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 35 преди 7 години
Това не е ирония...още по-малко майтап! Волфганг Шойбле сакатия финансов министър на Германия беше още по-краен в изказването си:Арабско-африканските Орди щели да се погрижат в Германия да няма INZUCHT (КРЪВОСМЕШЕНИЕ) и вместо да го линчуват за подобни отврати - немците си траят!
25
0
 
24
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Само да пламне искричката, вадя харпуна и тръгвам! Тяхната мама аз да ***!
24
0
 
33
 
! Отговори
gtf преди 7 години
"нормални, съвместими с човешкото достойнство, условия" ..кога ще предоставите на близо милион пенсионери, които са под прага на бедност ?
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали са лични приятели почти роднини на Ангела Меркел?Защо и задържат децата лоши полицаи да и ги пратят целият въшлясъл катун в къщата да ги обслужва да им чисти да им прислужва.Та тя моли за това харесва и.Без майтап.Вижте я какво казва,как ги кани явно ги обича.Тъкмо ще и оправят и генофондът ако има нужда,нали това им е заветната цел на не една и две изкукали бабички.
22
0
 
11
 
! Отговори
bacho преди 7 години
Do koga?
21
0
 
1
 
! Отговори
аврам преди 7 години
голям ***
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"7 000 ли ? Само на Мария Луиза, Сливница,Симеон и под моста са около 2000 в момента.Тоя дали си вярва?"Глупости!!!Как пък ги преброи?!
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7 000 ли ? Само на Мария Луиза, Сливница,Симеон и под моста са около 2000 в момента.Тоя дали си вярва?

Спонсорирани публикации