При атентат: Барети взимат телефон, кола, влизат ти и у дома

Парламентът удължи срока на подслушването - до 3 години
15 дек 2016 12:07,
93
При атентат: Барети взимат телефон, кола, влизат ти и у дома
Снимка: архив, Ройтерс

При извършване на антитерористична операция полицаи и военни ще могат да вземат автомобили на организации, а в спешни случаи и на физически лица за преследване на заподозрени или транспортиране на ранени. 

Това предвиждат текстове от закона за противодействие на тероризма, който депутатите приеха окончателно днес. Той дава на военните и на служителите на ДАНС право да задържат и да правят проверка на самоличността. 

Със закона се осигурява достъп на антитерористите до жилищни, производствени и други сгради и помещения на физически и юридически лица. 

Новите текстове предвиждат прекъсване на комуникационни възели по време на антитерористична операция. 

Технически и комуникационни средства, които влизат в зоната на операцията, включително и носителите на информацията, съдържаща се в тях, могат да се изземват, ограничават или унищожават. 

Новият закон предвижда спиране и отклоняване на превозни средства от пътя на операцията, отстраняване на частна охрана, спиране на занятията в училища, детски градини и университети, прекратяване на митинги, спортни състезания и др. мероприятия. 

При терористичен акт с много жертви парламентът ще обявява извънредно положение. Това ще става чрез средствата за масова информация. 

По време на извънредно положение правителството, държавните органи и въоръжените сили могат да спрат преминаването през границите, да ограничават полети, движението по основни пътни артерии, на жп транспорта.  

Мобилните оператори вече няма да имат право да регистрират повече от десет телефонни номера на едно и също лице, предвижда още законът. 

С него депутатите дадоха възможност да се удължава срокът на подслушването от максималните сега 6 месеца до 3 години. Това предизвика единствените дебати в пленарната зала. Опозицията предупреди, че това крие рискове. 

"Превръщаме държавата в едно голямо подслушване. Връщаме се във времена, в които подслушването беше емблема", каза Иван Иванов от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: БСПДАНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вгрЕто срещу такива закони ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРАТЕ кратуни прости, а не срещу бежанците, които са клон а не корен на проблема!Ама не, като ви промиват мозъка с "бежанците" по цял ден..., и докато се биете за това кой е бял, кой е черен, кой е бежанец и т.н. "политиците", тоест мафията или СЪЩИНСКИТЕ, истинските терористи, ви загробват чрез такива закони!Прочете ли внимателно? Този закон дава право на правителството да ПРЕКРАТЯВА МИТИНГИ!Айде сега продължавайте да се карате за бежанците
47
0
 
8
 
! Отговори
Еничар БГ преди 7 години
Това и аз не съм го правил...
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е когато управлява Мутра да се гласуват неограничени права на мутрите.
45
0
 
29
 
! Отговори
вгр преди 7 години
ТЕРОРИЗЪМ - Добър повод за мачкане на народа... Първо напискат хора от кол и въже, сега могат да ни притесняват и терористи и антитерористи...АМА НАЙ-СТРАШНОТО Е АКО НЯКОЙ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ПРАВИ НА АНТИТЕРОРИСТ И ТИ НАХЛУЕ В КЪЩАТА< ВЗЕМЕ ТИ КОЛАТА И СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА...КАК ДА РАЗБЕРА ЧЕ НАИСТИНА В КЪЩАТА МИ ВЛИЗА АНТИТЕРОРИСТ, А НЕ АПАШ ??? ...
44
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат, каквото щат, но да стават и по-ефективни, иначе ще си останем само с рекета!
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За последните 2-3 седмици извършиха толкова безобразия, колкото за целия мандат дотук не успяха! Купувайте сурвачки, ама по-ячки!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 49,Братчед, в Страсбург се съди държавата. В Хага е международния трибунал. И никакви Харти не те спасяват - просто те слагат в графата "потенциална заплаха" и си влизат на топло у вас, докато те няма и ти ровят в хладилника докато те няма, под предлог че унищожават потенциални луканки и мезета предназначени за "терористични елементи"!
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полицейската държава непрекъснато си увеличава правомощията. Сега под предлог "национална сигурност" вече ще правят каквото си поискат!
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"..С него депутатите дадоха възможност да се удължава срокът на подслушването от максималните сега 6 месеца до 3 години..."- Направо си умирам от майтап - 3 години да слушат как се е.. с жената;) - А да им е честито!!! - Мога да ГО покажа като вещественно дказателство;)Това е пълно нарушение на Хартата за правата на човека!!!Ако ми влезе ченге в къщата без съдебно решение - СЪДЯ държавата в Хага!!!
39
0
 
40
 
! Отговори
Дупедат преди 7 години
Едно не мога да разбера.Как се получава, че се приемат закони с по-малко от 100 депутата в залата.Даже и на страницата на парламента може да се види, че при 98% от гласуванията в залата няма повече от 120-130 депутата.Защо тогава хрантутим и останалите?
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В държава в която полицаите карат арестанта да прави лицеви опори налагането на подобни ограничаващи свободата мерки ще е пагубно. Все едно да дадеш на дебелака филия с мас
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май писанията на Оруел стават реалност!
36
13
 
3
 
! Отговори
varg преди 7 години
моя дом винаги е отворен за мигранти и клети хора бягащи от война и всеки който идва от Турция. На разни патрЕотчета дето нямат нито акъл нито талант и няма с какво друго да блеснат освен с фанелки България на 3 океана, да заповядат на тяхна отговорност.
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да дойде деня, в който политиците ще изпитат на гърба си тежестта на собствените си закони.Тогава и само тогава ще повярвам, че на този свят има справедливост.
34
0
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
А кой ще дефинира "заплаха за нац. сигурност" и ще следи за спазване на процедурите в рамките на дефиницията?Или идеята просто е да се прибират неудобни за режима? А Белене ще си построят ли пак? Сигурно, къде иначе ше чукаме камъни ако ни хванат да слушаме Бийтълс...
33
0
 
24
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
А по-големи терористи от националните предатели и българоубийци от ГРОБ има ли?
32
0
 
38
 
! Отговори
ии преди 7 години
Аз за какво си плащам 30% от всичките пари като данаци ?За какво плащам 20% ддс като си купувам хляб, лекарства?Накрая къща кола и телефон могат да ти вземат.Къщата ясно, Колата ясно ... телефона за да не може да ги снимаш как бечинстват гребарските башибозуци ли?Защо го прекараха този закон по коледа през последната седмица на този парламент!Кой го гласува?
31
0
 
20
 
! Отговори
Цвъ преди 7 години
Мафията ще ви контролира 3 години,и ако случайно не си продупчите билетчето в автобуса ощетявате Бойко и Фандъка следователно 1 година затвор!Как е възможно въобще да се дават права на служби с под 10% доверие и със тежки съмнения за обвързаност с мафията !?
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да нямаме терористи, ще ги създадат. То не може приятелите зад океана и в цяла Европа да си имат от тези домашни любимци, а нашите да си нямат. Пак ще подковаваме жабата...
29
0
 
27
 
! Отговори
Държавата на мафията преди 7 години
Борисов лично ще ви взриви с гранатомет гаранция!В същото време Борисов екстрадира Българин в САЩ съден за 100 години затвор заради някакъв милион ,а шефа на КТБ живее като цар с благословията на диктатора-ченге!Това е България на мафията!