При атентат: Барети взимат телефон, кола, влизат ти и у дома

Парламентът удължи срока на подслушването - до 3 години
15 дек 2016 12:07,
93
При атентат: Барети взимат телефон, кола, влизат ти и у дома
Снимка: архив, Ройтерс

При извършване на антитерористична операция полицаи и военни ще могат да вземат автомобили на организации, а в спешни случаи и на физически лица за преследване на заподозрени или транспортиране на ранени. 

Това предвиждат текстове от закона за противодействие на тероризма, който депутатите приеха окончателно днес. Той дава на военните и на служителите на ДАНС право да задържат и да правят проверка на самоличността. 

Със закона се осигурява достъп на антитерористите до жилищни, производствени и други сгради и помещения на физически и юридически лица. 

Новите текстове предвиждат прекъсване на комуникационни възели по време на антитерористична операция. 

Технически и комуникационни средства, които влизат в зоната на операцията, включително и носителите на информацията, съдържаща се в тях, могат да се изземват, ограничават или унищожават. 

Новият закон предвижда спиране и отклоняване на превозни средства от пътя на операцията, отстраняване на частна охрана, спиране на занятията в училища, детски градини и университети, прекратяване на митинги, спортни състезания и др. мероприятия. 

При терористичен акт с много жертви парламентът ще обявява извънредно положение. Това ще става чрез средствата за масова информация. 

По време на извънредно положение правителството, държавните органи и въоръжените сили могат да спрат преминаването през границите, да ограничават полети, движението по основни пътни артерии, на жп транспорта.  

Мобилните оператори вече няма да имат право да регистрират повече от десет телефонни номера на едно и също лице, предвижда още законът. 

С него депутатите дадоха възможност да се удължава срокът на подслушването от максималните сега 6 месеца до 3 години. Това предизвика единствените дебати в пленарната зала. Опозицията предупреди, че това крие рискове. 

"Превръщаме държавата в едно голямо подслушване. Връщаме се във времена, в които подслушването беше емблема", каза Иван Иванов от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: БСПДАНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и гащите ще ни вземат заради тези терористи, които те самите създадоха
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както са я подкарали, комунизма песен ще ни се види и скоро пак ще си го поискаме! Дерзайте господа/другари! Количествените изменения скоро ще прерастнат в качествени...
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Биг Брадър ви гледа! Фермата!Теориите на конспирацията били продукт на болни мозъци. Да, ама не.Да не забравите ПАК да гласувате за тези мили хорица-народните представителиDD
25
1
 
32
 
! Отговори
отнемат права преди 7 години
За 30 години колко атентата има в БГ - ЕДИН,целта е да се отнемат права на гражданите както в 'демократична' Америка от психо-десни толкова само СТРАХ!Отнемат безцеремонно права и в същото време се гъ-ят на САЩ и Германия като долни гладни п........!
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко Тиквата върви по стъпките на диктатора Ердоган!
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАНС, армията и т.н. са нищо друго освен лична охрана на много страхивлив български елит. Антибългари, слугите на сатана.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западът продава оръжие на изтока и после защо има тероризъм и войни там, защо има бежански вълни, разрушения и хиляди невинни избити, които можеше просто да си продължат да си живеят в тези райони без да се налага да бягат оттам. Сега запада ще си измисля анти-терористични закони, където да ограничава и свободата и правата на обикновените хора, абсолютна простотия, т'ва елита и политиците, които ги обслужват са егати жалкото подобие на разум, най-нисшата форма във Вселената.
21
0
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Естествено в БГ този закон ще се ползва за извинение на рекет, репресия и произвол. Някой изобщо смята ли, че т.нар. БГ служби могат действително да се борят срещу някаква заплаха? Не, те могат да тормозят беззащитните граждани и да се правят на велики само пред тях. Видяхме ги, когато обикновен тип без никаква военна подготовка се барикадира в дома си и ги изби без да му мигне окото, докато те се суетяха на.с.рани наоколо.
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате да спрете тероризма и войните, спрете да продавате оръжие на ***!
19
2
 
17
 
! Отговори
бай Тошо преди 7 години
скоро ако не се чипосате ви почват от вратата ахахахах пасете демокрация и моля бъдете спокойни, като овце пред заколение!
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само българите обаче трябва да притесняват, щото малцинствата имат права - българина няма!
17
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи могат да те пребият и да ти кажат Извинявай стана грешка
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чужденецаТака става като сме овце, лошото е че на повечето им харесва.
15
0
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Политиката на световният елит е ясна - ще пълним цивилизования свят с бежанци и ислямски терористи, за да можем после да ограничаваме правата и свободите на гражданите оправдавайки се със същите тези, които сме пуснали.Та, какво казвате .. чие дело е 11.09 ? :)
14
0
 
37
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Тея ни подготвят за нещо!
13
0
 
39
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Тези са преписали закона на Ердоан. Явно им е харесало и искат и те. Само не разбрах - ще ни бият, задържат и унищожават имуществото ни в името на нашата или тяхната сигурност? А като ми вземат колата, ще ми я платят ли и по какви цени?
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече всички са виновни по закон и по обосновано предположение. До доказнавене на невинност не се надявайте да се стигне.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименвече няма да висят под балкона на служебната баба, направо се настаняват на издръжка при нея за месец-два - съдейства да наблюдават предполагаемата терористка отсреща
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Морална полиция кога? Чипове ?
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То в Лясковец едни го пробваха това преди време, не им се получи много.