Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?

Нели Петрова от ГЕРБ: Всеки има право на живот!
12 яну 2017 08:40,
140
Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?
Снимка: архив Булфото

Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това, коментира Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.

Още по темата

Тя каза, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", настоя тя пред bTV.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

"За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВикторДано не "отнесеш" майка си или детето си "в рамките на спирачния път". Със сигурност от това, че си бил в "рамките на спирачния път" ще ти е много леко, ако убиеш. Колко тъn и безразсъден може да е човек! Затова ежегодно шофьорите трябва да минават на психо и поведенчески тест. Такива като Виктор да бъдат спирани от движение, не колите им, "викторовците" да бъдат спирани. Това са деформирани хора, съзнателно безотговорни, готови да убиват, защото имат оправдание, представете си!.
112
1
 
5
 
! Отговори
около тепетата преди 7 години
Според сега действащият ЗДвП: "Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре." Никъде не пише от какъв тип трябва да е пътеката. В раздел XXII не пише кога и при какви обстоятелства водача на нерелсово ППС, което не е със специален режим на движение може да отнема предимство и или да блъска пешеходец!
111
0
 
5
 
! Отговори
До 126 преди 7 години
Ама ти верно не знаеш базисни неща. Вземи прочети закона и правилника за прилагането му. Това може да ти спести някоя голяма присъда за прегазването на човек на пешеходна пътека. Дотогава най-добре спри да шофираш!
110
0
 
5
 
! Отговори
До 126 уж шофьор преди 7 години
Щом не знаеш какво трябва да спазваш при пешеходна пътека и ги делиш на различни видове, най-добре си върни книжката в КАТ и отивай пак на курсове. Разлика между зебра и останалите пешеходни пътеки имаше много-много отдавна - преди 1989-та година. От доста време в закона пише само за пешеходна пътека, като най-отзад в закона има определения кое какво е и там може да прочетеш и какво е пешеходна пътека.
109
5
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 7 години
Заглавието е некоректно. Само за справка, изкарах едно шофьорско училище на младини - УПК по автотранспорт през 85/86-а. Та всеки автомобил има спирачен път, който е пряка функция на скоростта. Още от тогава знам, че ако се движа със съобразена скорост и пешеходец излезе пред ППС-то в рамките на спирачния път, го отнасям и не подлежа на наказание.
108
0
 
3
 
! Отговори
Милена Георгиева преди 7 години
До предимно шофьор.Справка със Закона за движение по пътищата и Правилника за приложение на закона за движение по пътищата показва, че:1/ пешеходеца има неотменно и абсолютно право на пешеходна пътека.2/ шофьора е длъжен да съблюдава безопасна скорост на движение в населени места, а именно такава под 50 км в час за цялото населено място или изрично обозначена по-ниска такава на определени места3/ горните 2 не важат за МПС с особени функции и специална сигнализация.
107
3
 
1
 
! Отговори
предимно шофьор преди 7 години
До Анонимен. Явно отдавна си вземал книжка и си забравил всичко или може би изобщо нямаш, щом смяташ че пешеходците имат предимство на всеки тип пешеходна пътека. Направи справка със закона и правилника за прилагането му и не пиши глупости!
106
3
 
6
 
! Отговори
И шофьор и пешеходец преди 7 години
Никой на никого не вменява вина, просто не може да се хвърлиш на платното без да се огледаш само защото е нарисувана пешеходна пътека. Аз първо спирам, оглеждам се и ако има преминаваща или наближаваща кола, първо преценям дали скоростта с която се движи ще и позволи да спре навреме или изчаквам да видя, че шофьорът ме вижда и намаля с което ми дава знак да премина. Останалото определям за безразсъдно поведение.
105
5
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
До Анонимен - 119Ако не си се качвал зад волан на кола, не говори глупости. Постоянно има зомбите, които минават със затичване през пешеходната пътека. Още по-лошо е, че такива карат и колело и минават на скорост. Там няма скорост, с която да можеш да реагираш. Хора, които не познават ЗДвП не трябва да се разхождат по улиците!
104
1
 
1
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Какво друго освен недомислици да очаква човек от ГЕРБ? Ето какво точно реши ВКС, написано като за *** от партията на Борисов: https://actualno/columnist/article/1225/author_id/96
103
0
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 7 години
Има и държави, в които почти няма нормални пътища ...Има и държави, в които има Закон за движение по пътищата и не се правят предположения какво ли ще стане, ако Луната блъсне Земята.
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пешеходците са участници в движението и дори да не знаят правилата за движение по пътищата това не ги прави невинни. По сега действащото тълкувание на закона ако шофьор блъсне и убие човек който през ноща например е легнал на пътя на неосветен участък, виновен е шофьора .... редно ли е според вас?!! Да не говорим че има държави по света, където ако ти мине през ума да пресечеш платното на място различно от пешеходната пътека и някоя кола те направи на парчета, шофьора не носи никаква отговрност!
101
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това решение е само и във полза на адвокатите,да има безумни спорове и да трупат безумни пари за страданието на хората,пешеходната ПАТЕКА е равносилно водача да не спре на знак СТОП,има възрастни хора,инвалиди,слепи,глухи и т.н.всичко друго обслужва алчните адвокати.
100
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внезапни изскачане на пешеходец на пешеходна пътека има само, когато шофьора много е превишил скоростта. Шофьорите превишават скоростта, защото никой не не налага спазването на закона за движение по пътищата в България - това е първопричината на някои шофьори внезапно да им изскачат пешеходци.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако в населено място МПС-то е на 20 и повече метра при сухо време, шофьора ще успее да спре, когато пешеходеца тръгне да пресича, даже и да не е разбрал преди това, че пешеходеца ще пресече. Разбира се джигита движеш се в над 100 км/час, няма да успее да спре за 20 метра, а за примерно 50 метра или повече. Трябва ли да се счита за внезапно, нормалното преминаване на пешеходец по пешеходна пътека, при МПС, което е на да кажем 40-50 метра от пешеходната пътека, в момента на стъпване на пътеката?
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм и шофьор и пешеходец, но се изумявам колко много шофьори не познават основни неща от правилата за движение. Примерно почти всички шофьори не знаят какво е пешеходна пътека. Почти всички шофьори не знаят, че пешеходеца е с ЕДНАКВО предимство на всички видове пешеходни пътеки, а не само на тази от тип зебра и т.н. и т.н. После защо пешеходците им изскачали внезапно на някои шофьори - те затова, не познават закона и не го спазват.
97
1
 
11
 
! Отговори
До 113 преди 7 години
Я ми обясни как успяваш при 50 км/час да не успееш да спреш пред пешеходна пътека, по която преминава пешеходец? Как така за теб е внезапно преминаването на пешеходеца? На теб 10-20 секунди ли ти трябват, за да реагираш, че някой пресича или може би при теб винаги е заледено.
96
0
 
11
 
! Отговори
до пишман шофьора преди 7 години
До Виктор"А иначе много ясно, че пешеходжите трябва да се СЪОБРАЗЯВАТ със скоростта на автомобилите." Най- напред не се пише пешеходжи, а пешеходци! А пък на мен много ми се иска да те видя теб, като решиш да пресичаш на пешеходна пътека и виждаш, че колата е далече, мислиш си, че имаш време, а изведнъж *** с поне двойно превишената скорост почти те е връхлетял! Пред пешеходна пътека скоростта се НАМАЛЯВА! Това се прави за да е СЪОБРАЗЕНА!
95
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както човек може да прецени да не скача от десет метрова височина, така може да прецени и разстоянието и скоростта на идващия автомобил
94
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Госпожа депутатката греши. Защо? Караш си нормално с 50км/ч и изведнъж някой си решава да притича по пешеходната пътека. Урдяш го. Колоездач решава да влети на пешеходната пътека. Удряш го. ВКС казва това- не винаги пешеходецът има абсолютно право. И това в много случаи е така и, повярвайте, много невинни шофьори страдат от безотговорността на разни, които си търсят смъртта. Абсолютно правилно решение. Казвам го от гледната точка и на шофьор, и на пешеходец.