Военни кораби в Черно море? Каквото сме се договорили!

МО: Погрешни са внушенията за увеличено присъствие на НАТО
146
Военни кораби в Черно море? Каквото сме се договорили!
Снимка: архив, БулФото

Министерството на отбраната продължава да развива приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в Черноморския регион.

Това заявяват от министерството във връзка с публикувани изявления за националната отбранителна политика, като посочват, че има погрешни внушения за увеличаване военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море.

Още по темата

Вчера експремиерът Бойко Борисов разкритикува действията на служебния министър на отбраната Стефан Янев по време на срещата на министрите на НАТО, след която генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че е постигнато съгласие за засилено присъствие в Черно море.

"Козируваха в Брюксел преди няколко дни, а после казват, че аз съм бил послушко", коментира той.

От МО обаче посочват, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема рамкови позиции, като основа за мандат на националната делегация, водена от  президента на Република България Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.).

Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие.

Основната цел на това присъствие е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на Алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

На Срещата на върха, в която участват президентът Росен Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. Действията на НАТО в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие.

На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион.

През 2016 г. в региона са проведени общо 22 международни учения с участието на сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика на Република България като надежден и предсказуем съюзник на НАТО, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Много просто.Договорили сме се да не позволим на Русия да ни обязди отново , и да не ни позволи да се развиваме.
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце, кой е лъжецът, а? Кой е козирувал, а?Отдавна трябва да ти казават г-н Лъжата. Сега какво ще изгрухтиш по въпроса? Ореха ли ще е виновен. Власт да не видиш до живот.
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверозападаСега поне 10-тина ракети на Русия сочат към Българияаре да си ги завреш тия руски ракети в гз
22
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно трябва НАТО да стъпи яко в България иначе няма да можем да се освободим скоро сами от руското робство. Подкрепям с 2 ръце!
21
13
 
5
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Най- накрая разбрах как ще станем осем милиона както иска другарката Нинова. 40 000 американски войници в Ново село, като оплодят по две новоселянки и като се пръкнат от тях по 2 чаавета .. ей ти го 160 000 души. Слава на БКП.Да живей USA.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво е да има повече натовско присъсътвие в черно море, за да охраняват фериботите с москвичи и лади от Русия. Отговорна е работа другари, не се ядосвайте.
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18:Тъпо платено к....е. Не от други континенти но и от Марс ако трябва ще докараме кораби за да бъдат озаптени пияните, бесни, не зачитащи никакви договори и права на съседите си североизточни азиатци.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MAKEDONVo reonite na Krim ima stacionirano 28 Ruski Divizii moto-mehaniziraniдано си седят там, че ако дойдат къде ще ги ровим толкоз много.
17
3
 
28
 
! Отговори
WTF????????????? преди 7 години
Боко е невероятен наглец. 7 години е на власт. Мазни се на западняците, за да го оставят на власт. Подписва, съгласява се и т.н. Пада от власт. Идва служебно правителство. Управлява 15 дни и Тиквата почва да реве, че ТЕ били виновни, не ТОЙ!!!!Да предположим, че лошия Гирджик и лошите му министри са подписали с НАТО веднага щом са поели властта. Ако вече има кораби в Черно море, кой тъпоъгълник може да си помисли, че НАТО е решило, подписало и транспортирало корабите за 10 дни? Кой? Кой? Кой?
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Козируваха в Брюксел преди няколко дни, а после казват, че аз съм бил послушко"не си послушко, а близач на руски зaдници
15
18
 
8
 
! Отговори
Твърдо за... преди 7 години
Твърдо за кораби в Черно море....за американски военни...само това би стопирало руската мечка...и който не вярва---нека да помни: Чечения,Грузия,Прибалтика, Украйна----идва ред и на други -----
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, козирувано е в Брюксел миналата година, а не преди няколко дни, както твърди Банкянския др.ишльо. Сега се изпълнява това, което е подписано по времето на неговото управление и не могат да се оттеглят подписите на Плевнелиев, Ненчев и Митов.
13
4
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Vo reonite na Krim ima stacionirano 28 Ruski Divizii moto-mehanizirani .Sega cekajte gi vo Sofija za edna nedela ama so cveke i vojna muzika......ahahahaaaaaaaaa
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянския хитрец понеже се смята за много умен пред натовцине се представя за най-върл натовец а тук в България свири на русофилската нота и се прави на най-голям миротворец и приятел на Русия и Путин. Поведението му на социално неотговорна девойка обаче вече писна на народа и резултата се видя на президентските избори. Ако продължава по същия начин да се прави на селски хитрец ще загуби катастрофално и парламантарните избори.
11
7
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Абе аз ли нещо не съм добре или коментиращите по долу.Значи през 2016 г Плевнелиев,Ненчев и Митов ,упълномощени от МС подписват да сътрудничат на НАТО в Черно море.И сега Радев бил виновен.Това шизофренията е опасна болест.Наумиш си че нашите са добри и противниците лоши и давай да дадем.Ама то така не става има мислещи хора,а не копи пейс клишета.
10
8
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Честито! Сега поне 10-тина ракети на Русия сочат към България.....А Бойко дане се прави на невинен! Той много добре си спомням, че каза, че ако от Нато решат-участваме. Така че, кой нямаше кураж да се противопостави категорично?
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПРОМЯНАТАПромяната върви добре. Доволни сме от избора си на президент. Остава Цацаров малко да се забърза, че по улиците се задръсти от следствени! А и да има време за коригиране водачите на листи, където се наложи ... На слука на останалите!
8
6
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
сигурност ще има когато ам воиски се вьрнат обратно в сащ сега зорлем нивкарват вьв воина с русия ние сме на 500 км и пьрви ще изгьрмим питам закакво е всичко това как ни вкараха в нато и ес без референдум никои неговори по този вьпрос и не се врьща кьм него а тои е основен преди избориот 1878 винаги на грешната страна
7
1
 
22
 
! Отговори
неминонА преди 7 години
Каквото и да са подписвали, нали си знате, че не са ви питали, а и вие не сте се и интересували..
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненчев пита, бил разтревожен за какво? Не помни какво са подписвали и обещавали ли? Всъщност, гражданина ненчев има толкова право да пита, колкото и аз, дори по-малко. Аз поне не съм следствен!