Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!

Католическият свещеник получил заплахи за живота си
10 мар 2017 13:45,
305
Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Енорийският католически свещеник Паоло Кортези, който приюти семейство сирийски бежанци в Белене, след което местното население се противопостави на решението му, си тръгва от България. Свещеникът напуска страната поради отправените заплахи към него и църквата му, информира bTV.

Още по темата
След възникналия сблъсък в Белене, сирийското семейство също напусна града.

Част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, смятат, че отец Паоло трябвало да попита жителите на Белене за това дали са съгласни с настаняването на сирийски бежанци.

В отговор отецът каза, че не се е допитал, тъй като действието му е съобразено със законите в България и посочва като пример това, че ако някой човек реши да отиде да живее под наем в Плевен, например, няма да пита плевенчани дали са съгласни с това.

Отец Паоло се сбогува с българите във Facebook. В обръщението си той споделя, че си тръгва, защото "началниците" му са решили да го приберат в Италия. Пише още, че напуска страната с чест и вдигната глава и призовава хората, които се борят за доброто, истината и ценностите никога да не се подчиняват, страхуват и срамуват от действията си.

"Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее", писа в свое становище Католическата църква в България по повод настаняването на семейството в града.

След случилото се църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Отец Кортези пък отмени богослуженията в храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
23
 
! Отговори
8 преди 7 години
До малартСирийците били християни, а жената беше с бурка, ай стига глупости!
202
2
 
17
 
! Отговори
Една българка преди 7 години
Не дай си Боже, да започнат да изнасилват жени в България. Тогава не знам какво ще говорите. До вчера всички мразехте р_мите, а сега всички сте много толерантни, съпричастни, солидарни и съчувстващи. Каква гледка само!
201
3
 
19
 
! Отговори
8 преди 7 години
Ако е наистина е искрен в намеренията си, тия изстрадали клети бежанци сега ще им вземе по един билет и заедно с него у самолета и за Ватикана, където да се погрижат за тях и да ги интегрират, ако не- значи е лицемерно лай*но в расо
200
3
 
8
 
! Отговори
кофти преди 7 години
Просто е леко безмислено .Политиката ни е низ от падения.А веригата е една и съща .Колебанията на Путин да скъса с исляма ,на Америка да ги унищожи заради 11 септ.Омотаната Европа с бежанци и папското милосърдие до гоненето на кат свещеник ...Всичко е верига на ислямизация.
199
5
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 години
А в Англия има 1400 деца, изнасилени от пакистанци. Това българин правил ли го е?Наистина? Сериозно?
198
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 години
А в Швеция има над 6000 изнасилвания от бежанци. Коментар?Защото се гледа като процент, а не еднозначно.
197
11
 
12
 
! Отговори
маларт преди 7 години
Раздаването на оценки е прибързано. Ако все пак сирийците са били християни, лошо е постъпено. За жалост народът ни е неграмотен и лесно се манипулира. Протестира за глупости, а важните неща ги подминава, защото няма сетива, желание и знания да ги разбере.
196
7
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Вчера жена беше обезоглавена от "мил" и "добър" арабин в Швеция - тяхната запазена марка.
195
17
 
5
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Нивото ни е такова -Божидар Д.Калин Терзийски ,Стефан Цанев.....Ниски и банални леви интелеткуалци на чашката и властта. Но българина не вярва на Августин и Платон щото му били лозунги ...Виж на Славито вярва и на Сидеров .Те казват истината за тоя омерзено нагъл човешки типаж по тия зами . Българите просто не са християни и това го знае даже Православната Църква.Впрочем българите са истинските еретици не обичащи Христос,но живеещи с магии и гадания.
194
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Е, друго си е да се взривяват по летища и базари, забравих!
193
6
 
7
 
! Отговори
запазена марка преди 7 години
До Българин - Друго си е арабите да изнасилвата у нас само чиста и свята любов между бащи и майки , и деца в масово безбрачните "семейства" напоследък.
192
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Стефан Цанев е интелектуалец или пияницата Калин Терзийски" - *** ти със тях ли се сравняваш бе, много високо форкаш.Всеки път, когато някой СИЛОВО се е намесвал да преобръща света щот той тъй си мислел, трагедията е ПЪЛНА. За всички. Сега, ти си играеш на самарянин, но ще си първия, който ще отпраши на някъде като замирише на изгоряло. В ЧОВЕШКИТЕ ДЕЛА СЕ ИСКА ПРАГМАТИЗЪМ, НЕ ЛОЗУНГИ.А вашите лозунги до един са тип "Дайте да дадем".
191
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Друго си е арабите да изнасилват деца и майки, ама и с това явно трябва де сме толерантни, защото е част от "културата" им.
190
18
 
7
 
! Отговори
гасне, гасне! преди 7 години
угасна поредна лампичка. Скоро, след още някои други събития, БГ-то се е запътило да потъне в непрогледен мрак.
189
11
 
4
 
! Отговори
истината преди 7 години
Винаги ми е било чудно как българите се асоциират с Византия.Даже гърците не я искат и са елада ,но ние с готовност се пишем византийци.И то наследниците на Крум и Симеон .........Византия поробва народа ни ,а не католическият Рим .Но какво извращение на съзнанието е направила Византия.И ако Турция потурчи 1 милион българи то Византия проми мозъците чрез историографията си на всички българи . Помислете.
188
3
 
5
 
! Отговори
р преди 7 години
Горане,Византия е епигон на Рим -как да не е бленувала.Бленували са т нар РОМЕИ.Но едно е да бленуваш ,друго е реалността.Византия е била просто музей от античността в отбрана.
187
2
 
20
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Не, по интересното е, защо и католиците и исляма мислят, че целият свят им принадлежи, и че само техните убеждения са единствено верни, и богоугодни? Защо само православието оставя избор на хората? Не се сещам за православни да са бленували, или по-точно бълнували за световно господство. Тя и Византия е била империя, ама чак за световно господство не са бълнували и византийците...
186
8
 
8
 
! Отговори
обаче преди 7 години
Ще ви кажа нещо ,защото познавам света..В Ниверия и Судан преди ислямисите да превземат тия държави и да ги ислямизират изгониха кат свещеници .Това е лош сигнал .Колко остава на България ако ЕС ,в който големите са католици ни кажат и те чао ........ Мислите ли по тия въпроси .И не се надявайте на русите.Те майче вече също не са толкова руси като гледам какви физономии ги управляват.
185
3
 
5
 
! Отговори
ф преди 7 години
Интересно защо ли православието не напада така исляма.Там са кротка рая на Анкара.
184
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чао, Кортези! *** да миеш и целуваш краката (може и задниците) на бежанците, рамо до рамо с папата си!