Да се следи еднаквото качество на храните в ЕС? Германия несъгласна

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 мар 2017 09:13 | 11 мар 2017 14:36, Елка Василева
233

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Още по темата

"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници."Ако ще и с още 10 000 чиновници да го натовари, здравето на източноевропейците е по-важно, г-н немски олиго френ. Те не са второ качество хора, на които да пробутвате бок лука си.
150
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
запада винаги ни е смятал за втора ръка хора . интересно е колко още може народа да поеме, може би минимум 500 ????
149
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в Австрия от 15 години и съм разбрал много важно нещо. Всички хора в западна европа гледат на източно европейците като ***. Работя в една голяма компания която произвежда в промишлени количества храна от всички видове. Разделят производството в зависимост за коя страна ще се изпрати. Качеството е разделено за нашите и вашите. За нашите качеството е отлично а за вашите се използват най евтините и некачествени суровини. Като отпадъчните са с предимство. Така че не се косете отпадъка
148
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама, какво ви е длъжна Германия като си правите и пиете, и ядете ментетата !?Докога нашите комсомолци ще опитват да превръщат ЕП в Комунистически интернационал ?
147
5
 
6
 
! Отговори
176 преди 7 години
до 175Проста аритметика, тролчев: Искаш качествен вкусен колбас??! Ок: Отиваш и си купуваш истински свински гърди/български/-6.50 лв/кг минимум. После си купуваш истински български телешки шол-12 лв/кг. Стандартната пропорция за суджук е 40:60 свинско/телешко т.е цената на "каймата" е 9.60 лв. Добавяш 1.50 на кг. черва, подправки, пълнене... Излиза 11.10. СУРОВ!! При сушенето губи 60% от теглото=18.5 за кг.:)) Сега вече ако желаеш добави надценка, транспорт, търговец, ДДС......Ххахаха!
146
2
 
21
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
гнусните шенгенци ни третират като втора категория хора от самото начало !единственно продажните ни политици се натискат за този отвратителен *** кибук наречен Европейски Съюз !
145
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 175Да, мога но ще ме изтрият заради реклама. А относно качеството на немските колбаси.........зависи от цената. Аз живея в Италия. Няма некачествени колбаси! Стотици видове има ама некачествен-не! Е, цената започва от 15 евро........И в БГ има ама и там цената е от 20лв.нагоре. И е нормално това. Няма как при цена на месото 6 лв. "сухия колбас" да струва 7лв................
144
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До туквани вафли (170)Проблемът е там, че не само немските колбаси, вафли и шоколад са с такова качество.Можеш ли да ми препоръчаш качествен, вкусен колбас, направен от истинско месо, а не от отпадъчни продукти, който да може да се купи в магазините в България?Същото важи и за вафлите, и за какво ли още не.
143
5
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ahahahaaaaaa ako be .....jadete germanski kolbasi od plastika , koza, loj koski soja i boja ....... a nie kako do sega ke jadime selsko jagne na zar.... i selsko prase vo tava a za zelencuci sekoj den taze salata so domasna rakija 56%.......
142
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България вън от ЕС и НАТО! Хау!
141
6
 
8
 
! Отговори
туквани вафли преди 7 години
Ехооооооооо, тунквания!! Абе все едно някой с пищоф на главата те кара да купуваш немски колбаси и шоколад!! Не купувй бре!:)
140
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро си купих Кокосово масло, биопродукт, студенопресовано.С лечебна цел. Вкусът му беше като на свинска мас, примесена с есенция от кокос...... изключително мазно, неприятно. Купих си фъстъчено масло произведено в БГ, като го отворих, ме заля 2см течна мазнина плаваща отгоре, това нормално ли е?! Доколкото знам, фъстъченото масло трябва да е гъсто! Купувам си редовно кафе Лаваца, но не пише да е произведено в Италия....Зехтин Extra Virgin от Greece с вкус на рапица /и на риба /.... За козметика не ми се говори!!Ами излиза че у нас всичко е менте!!!!! :(((
139
5
 
26
 
! Отговори
У-ху Бу-ху преди 7 години
Вчера си купих български хляб от "лимец". Оказа се, че е обикновен хляб с 12 % лимец, боядисан да изглежда по-здравословен и прочие. Купих си и българска лютеница с, както се оказа, цели 13% съдържание на захар. Към тях прибавете мазнините и т. нат. Но не - "Нестле", "Милка" и "Нескафе" са гаднярите, които ни пробутват лоша стока! Нашите производители не са такива.
138
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има Агенция за безопсността на храните EFSA, която би могла да поеме и мандат за качеството им.
137
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори ако на опаковката на така наречените тунквани вафли се напише подробно какво съдържат, аз пак няма да мога да си купя вкусни вафли като онези, които помня от детството си, защото днес на нашия пазар просто няма такива.Затова не върши никаква работа препоръката на германския министър на земеделието.Какво всъщност предлага той? Европа да си спести заплатите на 700 чиновници, а ние да продължим да ядем ***, но техните опаковки да ни осведомяват от какво са направени въпросните ***!
136
0
 
21
 
! Отговори
У-ху Бу-ху преди 7 години
Единственото, което може и трябва да направи България е да изгради ясни и строги правила върху производството на храни - за да се нарича един продукт кайма, той трябва да съдържа САМО това и това, а еди-какво си е недопустимо. После трябва да има органи, които да следят за спазването на правилата. Ако контролът работи, кой ще предложи на пазара секъндхенд-храна? Държавицата ни е слаба, не ние е ЕС виновен!
135
9
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Вместо да се пишат общи приказки беше редно да се каже кои точно са стоките и кои са веригите. Всичко останало е бля-бля. Живея е ЕС и ЛИДЛ ми е наблизо. Нека един да ми каже коя стока в БГ се различава от тази тук.
134
1
 
23
 
! Отговори
Тункваните вафли преди 7 години
Защо, например, вафлите "Боровец" преди 20 години все още бяха вкусни, а днес са отврат?Защото подсладителят в тях не е захар от тръстика или поне от цвекло, а някакъв сладък сироп, направен от "извлек от царевица" - такова пояснение прочетох веднъж в статия на тази тема.Освен това, те уж са шоколадови, но в тях днес не се усеща нито вкусът, нито ароматът на какао. С някакъв кафяв оцветител ли ги правят, не знам.
133
0
 
22
 
! Отговори
Щеше да върши работа преди 7 години
предложението на Германия, ако имахме възможност за избор.Да приемем, че на етикета на всеки колбас, предлаган на нашия пазар, пише какво съдържа той. Как да избирам, като всички те са направени от соя, хигроскопично нишесте, оцветители, ароматизатори, "подобрители", подправки и малко количество месни продукти (каша от смлени кожи, хрущяли, кокали, лой, рога, копита и тем подобни).Много обичах шоколадовите тунквани вафли, но ми се повръща от тези, които се предлагат в момента на нашия пазар.
132
21
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Има ли смисъл да търсим причините за това,че българите винаги сме прецакани.Хората ,които живеят в цивилизования са наясно и се опитват да ни помогнат но ние се дърпаме упорито все теглим на изток.