Да се следи еднаквото качество на храните в ЕС? Германия несъгласна

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 мар 2017 09:13 | 11 мар 2017 14:36, Елка Василева
233

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Още по темата

"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждала съм с очите си как един и същ продукт, в една и съща промоция, в една и съща седмица е по-скъп в България отколкото в Испания. Значи хем по-ниско качество, хем по-високи цени. Е благодаря. Да не говорим за факта, че същата верига си позволява да продава ОТВОРЕНИ хранителни продукти с намаление, което напълно недопустимо. Общо взето ни правят на маймуни, но понеже сме бедни, отиваме на евтиното вместо да обикаляме 3 квартала за качественото. Ми не е честно.
170
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се Словакия и Франция да добутат инициативата до по-голяма гласност. Естествено всеки си гони интересите, но за съжаление нашето правителство никога не пази нашите. Проблемът може да се реши само политически, не пазарно. Защото немските вериги подбиват цената на местните производители, задушават малките квартални магазинчета, и в крайна сметка потребителят няма особен избор какво да купи и от къде. А качеството е по-ниско, цените по-високи от в Зап. Европа.
169
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИ: # 191 го е казал съвсем точно и НАЙ-ВАЖНОТО,ЗАВИСИС САМО ОТ НАС,МНОГОБРОЙНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ -ПЪЛЕН БОЙКОТ НА ВСЯКАКВИ НЕМСКИ СТОКИ!ВСЯКАКВИ,ДАЖЕ И НЕХРАНИТЕЛНИ!Зная,че за мнозина ще е по-скъпо да купуват от кварталните магазини,НО ПОНЕ,ЗА КОМПЕНСАЦИЯ,ЩЕ БЪДАТ ПО-КАЧЕСТВЕНИ БЪЛГАРСКИ СТОКИ!Затова,на всенароднен бойкот на западните вериги от магазини и молове!Време е най-после и ние да се обединим,в обща кауза!Тя е за нас,без политици и евроgеjски "ценности"!!!
168
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е те така хората от развитите страни си докарват големите заплати като хранят с отпадъци глу.паците дето си избират да ги управляват банкянски цига.нета
167
0
 
23
 
! Отговори
s преди 7 години
до 189 напълно съм съгласен , защо мислите че ни освободиха от ,, лошия'' социализъм ,е заради това да ни направят консуматори на *** произвеждани и продавани ни от тях на завишени цени за може същите стоки при тях да им излизат по евтино за да се чувстват те господари и да живеят добре, лицемери това е запада
166
2
 
14
 
! Отговори
12345 преди 7 години
Да уточня само, че палмовото масло само по себе си не е вредно, в Азия масово се ползва, проблемът е че е хидрогенизирано-абсолютно доказано е че хидрогенизираните масла се натрупват по кръвоносните съдове. Хидрогенизират се да се топят на по-висока температура и да не гранясват, масово се ползват в сладкарството, заместват кравето масло, и се слага само аромат на масло.
165
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно че ще са против, нали тва беше едната от причините да ни "вземат" - да ни пробутват *** си.
164
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО # 177: Да,точно така ни третират,но,ако досега бяхме заслепени,СЕГА,КОГАТО ВЕЧЕ ПРОГЛЕЖДАМЕ,е престъпление спрямо нас,самите,да стом безпомощно и пред запада и пред "нашите" продажни политици и да мълчим и си траем!Крайно време е да се вдигнем всички до един ,да пометем нашата продажна политплява и наложим нашите виждания на фашисткия запад,а ако не ги приеме,ДА ПОТЪРСИМ СЪМИШЛЕНИЦИ,МЕЖДУ ДЪРЖАВИТЕ ОТ НАШАТА ЧЕРГА И СИ ОСНОВЕМ СВОЙ СЪЮЗ,НА РАВНОПРАВНА ОСНОВА,НЕ НА ГОСПОДАРИ И РОБИ!!!
163
2
 
20
 
! Отговори
Бармалей преди 7 години
Време е за Червено знаме върху димящия Райхстаг.
162
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първо гербавата хунта - слугите на унищожителите на българиа а после и баба мекел
161
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей да не забравите да си изберете пак мекотелото от банкя или патерицата му марешкии ще ядете каквото ви се сервира- стига капризи хората така стават богати
160
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се,че фашландия няма да е съгласна,та нали на такива боклукчарници ,като на с си пробутва и то на солени цени ***,които на собствена територия трябва да хвърли на ***!!!!По това ще разберете,какво е отношението на Фашландия спрямо нас!Просто е направо невероятно,до каква степен са ни зомбирали,за да приемем даже и тези откровено пробутани ни отрови и да продължаваме да бъдем верни слуги,на фашландия!!!ОСТВА НИ ЕДИНСТВЕНО,ПЪЛЕН БОЙКОТ НА ВСИЧКИ СТОКИ ОТ ФАШЛАНДИЯ!!!
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do #188:до същите изводи съм стигнал и аз и многократно съм бил оплюван!Много се радвам,че срещам съмишленик,но за съжаление,такива,като нас ПРОГЛЕДНАЛИ В ПОДНЕСЕНАТА НИ ЛЪЖА,сме малко!За голямо съжаление ,зомбираното стадо продължава да спи в упойващия *** сън и по всяка вероятност,така ще си отиде от този свят!Разбрал съм едно - упоеният европланктон НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПРОГЛЕДНЕ,колкото и очеВадни да са фактите!Уви,може да отчетем,че планктонът е победил РАЗУМА!
158
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да си пишете каквото ви хрумне и каквото ви наредят, но истината е, че по време на лошия социализъм храната беше органична, проста, натурална и безкрайно вкусна. Може да не беше толкова разнообразна,но беше истинска, плодовете и зеленчуците ни бяха номер 1! Пшеницата също! И слънчогледа!И млякото! Всичко!!!! А простата и натурална храна е в основата на здравословния живот. Днес всеки четвърти е болен от рак, всеки втори прави кардиопроблеми, инсулт, инфаркт...и по-зле ще става.
157
0
 
30
 
! Отговори
морския преди 7 години
Вие не разбрхте ли ,че ни приеха в НЕВЕРОЯТНИЯ *** СЪЮЗ ,за да сме донори бе.Донори на лекари,инженери,компютърни спецове,донори на шофьори и строители.Донори.Такива сме скъпи съотечественици.Няма да е далече времето,когато ще се вместим съвсем точно в определението за тази дума.
156
1
 
26
 
! Отговори
Taxi преди 7 години
Тая Меркел съвсем изнагля и е време да усети руския ботуш как и разрежда зъбите.
155
2
 
27
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 7 години
"Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници"За още 700 000 талибани обаче винаги има средства. Мисля че е време Владимир да пораздаде малко шамари и да анексира Бавария...примерно.
154
2
 
26
 
! Отговори
БГ Тарикат преди 7 години
Има обаче един парадокс - въпреки че българките, рускините, словенките, чехкините и унгарките се хранят с по-некачествена храна, са в пъти по-красиви и умни от германки, французойки, холандки, швейцарки и.....Боже опази белгийки. Така че уважаеми 1скорост европейки, яжте си безкрайно качествените шитни, а аз ще си лягам с ангелоподобни феи, а не със същества с форма и тегло на дизелови локомотиви.
153
0
 
26
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
До Анонимен"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници."да-а-а !цинизма на гнусните шенгенци на покъртителен
152
4
 
31
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
тези глупости за 15 Евро и нагоре за качествен колбас ги разправяй на Сорос като ви събере да ви инструктира как да тролите по веремето на презряния комунизъм кило луканка беше 12 лв и беше по-качествена от който и да било "качествен" колбас в Германия ... със свещ ще го търсите комунизма балъци ниедни ! Продадахте държава като градина за изтъркани Американски дънки и помярска музика !