Да се следи еднаквото качество на храните в ЕС? Германия несъгласна

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 мар 2017 09:13 | 11 мар 2017 14:36, Елка Василева
233

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Още по темата

"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
17
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Мигрантите затова не искат да остават, защото стоките са ни второ качество.
130
0
 
17
 
! Отговори
Fermer преди 7 години
Може ли да има 80 млн на година за субисидии на тютюн, а за биопроизводство по 30 млн които са изпукани от големите латифунтисти. Тази година бюджета е изчерпан !!! И няма да има за нови биопроизводители!!!
129
19
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Както по-долу писах статията е с цел единствено и само да дава храна на руските ***. Прочетете постовете под мен 152, 153. Потвърждават ми тезата на 100%. Нерде храни, нерде "доминации, агресивна политика, триполови, самолети, танкове, Гудериян, Гьоринг..........А за това, че "Според друго проучване в Германия всеки трети е беден" просто нямам думи:))) Върха на тролската простотия!
128
3
 
14
 
! Отговори
Ванко1 преди 7 години
Разберете най сетне...виновен е стандарта на живот! Повечето от стоките в тези вериги Кауфланд, Лидъл, Билла са правени по поръчка на веригата, и не са произведени в Германия!! Веригата е германска,стоката в 80-90% не е! Живея в Кьолн, също и тук има евтини и скъпи магазини,стоката също е различна като качество но и парите за нея! Вкарат ли директно стока от Германия за България, ще я купят по малко хора, по скъпа ще е, това веригата го знае, и не иска да губи! Затова се дава поръчка,от местен п
127
0
 
4
 
! Отговори
Fermer преди 7 години
Башибозуков защо спря субсидиите за биологично производство !!!!!!!!!!!!!
126
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е просто,обявяват се производителите и вносителите и никой не купува техни продукти,нито търговци нито потребители.Германците винаги са се смятали за висша раса,но сега са просто едни триполови травестити заобиколени от всякъде от ненормални ислямисти.Според една друга статия,немските милионери масово изнасят парите и бизнесът си от Германия,очевидно не искат да хранят *** камилари.Според друго проучване в Германия всеки трети е беден.
125
2
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До Анонимен 139Във всеки български магазин има подобие на сирене с палмово масло. Що аджаба, не е забранено? И ми кажи къде да прочета, че палмовото масло причинява рак.:)
124
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои от вас повдигат въпроса нашите производители защо произвеждат и продават *** - ами много просто!!! Защото пазяарът ни е залят със западните *** и предвид бедността на народа ни и евтините западни *** нашите стоки почти никой няма да купува. Затова! Смърт за Германия и запада!!!
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откритието, че чуждите компании продават продукти и храни с по-ниско качество на българи, чехи, словенци, румънци и т. н. не е нещо ново. Не компаниите обаче са виновни, а който яде баницата, източноевропейските чукчи, които си купуват ***, често пъти и на завишени цени (в сравнение с западните) и се бутат като овце по големите вериги за ''вносните стоки''. Аз например спрях да си купувам шоколадовите изделия на една от двете големи швейцарски компании със заводи у нас. Причината?! Видимо забелязах намаляване на какаото в шоколадовите им продукти! Като няма истински шоколад, да си ги ядат с
122
6
 
4
 
! Отговори
999 преди 7 години
До Анонимен 139Ти изобщо мислиш ли като пишеш?Значи цяла Азия,дето се храни с палмово масло, е болна от рак,така ли!?Баси малоумието,баси чудото!!!
121
0
 
10
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Абе,хора сега ли го разбрахте?Да се смееш ли да плачеш ли....
120
0
 
11
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
До Анонимен пост 136" До Тинев 135Защо нашите производители правят обратното на Австрийските производители. За износ стоките са в пъти по качествени , а ......"Как да ти отговоря, когато *** ме изтри бре брат, как?Истината боли, вярно е!
119
1
 
3
 
! Отговори
алоха преди 7 години
снощи оправих 3 меделс в Берлин. Червенокоса права германка, испанка и една от чили. Само исках да се похваля, ако щете вярвайте, ае чао :D
118
1
 
10
 
! Отговори
Дарвин философ преди 7 години
Ето примерно сменям днес бг с дневник заради реклами,които не се затварят...
117
0
 
14
 
! Отговори
Осви Енциум преди 7 години
Господа германци,мислех че ви е срам от фашизма! А то- второ и първо качество хора, нямате против да тровите ония дето са второ качество. Нещо ми мирише на съвременнен хо.локост... Не сте познали! Не ми пука какво мислите за нас, важно е ние какво мислим за себе си...
116
5
 
6
 
! Отговори
Дарвин философ преди 7 години
Клиента определя качеството,има много магазинчета с чудесни Бг. продукти.Никой не ви кара насила да ядете нещо насила .Клиента е качеството.И в Германия има магазини с отврътителни евтини стоки ....Не знам за какво е този шум при условията на свободна търговия......
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нутела може да предизвика рак,защото е с палмово масло,както и много други продукти.Образовай се малко и тогава защитавай западните ***.
114
12
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Хахаха!! Айде стига бе!! Стига с тези измислени статии даващи повод на троловете да спамят неуморно!! Всяка стока е надлежно етикирана! Чети, българино, и тогава купувай! Всичките тези статии са само с една цел-да внушават, че западните стоки са ***. В един друг сайт пък има безумна статия за "Нутела"-та как била супервредна и даже предизвиквала рак! А тези които не са излизали от село нека да знаят , че дори и Кока-кола произвежда напитката с различен вкус съобразен със съответния потребите
113
1
 
1
 
! Отговори
Хозе Рунтер преди 7 години
Хенде Хох е прав
112
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тинев 135Защо нашите производители правят обратното на Австрийските производители. За износ стоките са в пъти по качествени , а за вътрешния пазар *** . Когато ми отговорите на нози въпрос тогава ще обвинявате Западните производители . Страна , която не си уважава хората да не очаква другите държави да го правят .