Божидар Димитров зове: Македонците обратно към българската си същност!

Да станат втора Българска държава на полуострова заяви професорът
12 мар 2017 10:40,
238
Божидар Димитров зове: Македонците обратно към българската си същност!
Снимка: архив Reuters

"Македонците да се върнат към българската си същност. Да станат втора Българска държава", призова проф. Божидар Димитров.

"Кризата в Македония започна още през 2001 г. с опасност от гражданска война, но успяха да спасят положението с конци. Най-добре да се върнат към българската си същност, това е най-добрият вариант. Както има две албански - Косово и Албания и две гръцки - Гърция и Кипър", отсече Божидар Димитров пред "Нова тв".

Още по темата

Той коментира, че това няма да е изключение.

"На Балканите има две албански държави – Косово и Албания. Има и две гръцки държави – Кипър и Гърция", каза професорът.

Що се отнася до македонският журналист Миленко Неделковски, който поруга паметна плоча за загиналите български войници на Каймакчалан, Божидар Димитров каза: „На Миленко казах да остава в албанската част, ако я разделят, защото тук го чакат момчетата от 68-ма бригада”.

Директорът на Националния исторически музей коментира и ескалиращото напрежение между Турция и Европа.

"Всички очакват Турция да с епревърне в това, което е била Османската империя и там да се оформи отново един султанат. Повече от ясно е, че Ердоган ще спечели, защото ще го подкрепи Анадола. След втората година турците са били основно мерноработниците на Европа и нямат самочувствие. Ердоган опитва да промени това като предприема ходове, които не са общоприети. Това са провокации. Той организира партии, както при нас има такава, така и в Македония", убеден е проф. Димитров.

Според него тонът между България и Турция се е изострил заради опитите на съседната ни държава да се вреже в нашата предизборна кампания.

"Това става чрез посланика им, което е много грозно. Посланиците са много ограничени по отношение на тези отношения. Личи си нашият страх да бъдем категорични и да отзовем въпросния човек. Имаме голям финансов дълг към Турция, което очевидно предполага поведението ни", добави историкът. Димитров говори и за здравословното си състояние, което окачестви като добро. Наскоро професорът бе приет в болница със съмнения за инфаркт, които не се потвърдиха.

Що се отнася до вътрешните въпроси и корупцията у нас, професорът коментира, че тя не може да бъде ликвидирана, а само намалена.

„Корупция има навсякъде. На корупция сме се научили от Запада, след освобождението. Включително и на процентите. Не можем да я ликвидираме, можем да я ограничим”, заяви проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
17
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Москва и се договаря с Тито за етапите на предаването на Пиринския край на Югославия. Единствено крамолата между Сталин и Тито през лятото на 1948 г. спира практическото осъществяване на това посегателство срещу националния суверенитет на България.Садизмът и издевателствата на руските и сръбските мекерета надминават тези на средновековната Инквизиция. Всяка изява на българско национално съзнание се наказва със смърт или затвор. Само във Вардарска Македония са избити над 35 хил. българи.
142
0
 
17
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Признава се, че през 1946 г. партията е извършила насилие върху волята на населението от Пиринска Македония и че повече то не бива да бъде третирано като македонско.Какви бяха първите години на съветска България? Издаденият в Русия документален двутомник Советский фактор в Восточной Европе В сталиновия проект за създаване на южнославянска федерация със столица Белград е решена съдбата и на Пиринския край в България. Георги Димитров, по онова време премиер на България, приема безусловно диктата на Москва и се договаря с Тито за етапите на предаването на Пиринския край на Югослав
141
0
 
17
 
! Отговори
демократ преди 7 години
<html><body><!--StartFragment-->19 Април1941г Българската армия освобождава източната част на Егейска и почти цяла Вардарска Македония. Веднага е организирана местна администрация на региона и са изгонени всички представители на гръцката и сръбска власт. В Скопие се организира Пета българска арми съставена от Пета и Шеста пехотни дивизии и запълнена с местно население от новоосвободените региони. След обрата във войната за много кратко време са образувани български,руски и сръбски отряди,
140
0
 
19
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Недейте, море, така ! Нека си ги има, и тях и държавата им, великата. Иначе от къде толкова много и сладки анекдоти. Някой от вицовете малко удрят на мухъл, но има нови, изпълнени със чуден хумор и ново балканско /нашенско си/ съдържание! НЕ ЗНАМ ЗОЩО,НО САМО КАКО СЛУШНЕ МАКЕДОНИJA И МАКЕДОНЕЦ, МИ СТАНУВА ВЕСЕЛО, АМА МНОГУ !!!!....
139
0
 
17
 
! Отговори
аа преди 7 години
е тея хора скоро няма да имат и избор, помислете - 2 милиона македонци, милион некъде албанци/турци. за естественият прираст даже и няма да говоря.Уникална държава, има само една страна в света, която би им помогнала чистосърдечно, и те ни плюят жестоко. Както казах, самоубийци, кво да ги правиш. Аз лично никога не бих се бил за такива ***, жал ми е за тях, но колкото повече ми е жал, толкова повече ме плюят.
138
0
 
19
 
! Отговори
Скоро преди 7 години
Миленковски ще го забравят, а Божидар Димитров никога. Къде е Божидар, че да ходи да вдига рейтинга на един буклуджия.
137
0
 
18
 
! Отговори
Г. Константинович преди 7 години
При започването на Гражданската война в Русия силите на Антантата завземат Кем и околността, при което в първите дни на юли 1918 година Константинович е арестуван. Задържан е под стража от Първа сръбска доброволческа дивизия. Една от точките на обвинението срещу Константинович е тази, че не се признава за сърбин, а твърди, че е славянин македонец.По искане на английската войска в Мурманск Константинович, придружаван от двама сръбски войници, е изпратен в Мурманск, но по пътя на 1 септември 1918 година е убит и изхвърлен от вагона на влака.
136
1
 
18
 
! Отговори
Петър Попарсов преди 7 години
...Страшните конфликти, които произлязоха от изкусната игра на австрийската дипломация, се разразиха главно в Македония, дето се дойде дотам, щото руските консули с камшик в ръка караха българските селяни да стават сърби! Българите в Македония бяха третирани като судански ***, които по волята на руския цар, трябваше да се подарят на Сърбия за наказание на непослушна България, станала опасна като авангард на Австрия за руските интереси към Цариград....
135
1
 
20
 
! Отговори
недей бе преди 7 години
Божо, гледай си здравето, не ги искам тия, а и те мене също. Затваряме страницата, имаме си толкова вътрешни проблеми...
134
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам нищо против русофилите. И аз харесвам много блондинки.
133
1
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Нормално, руските *** лижат српски ботуши и плюят по българската история.
132
1
 
24
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Гледах предаването на Миленко.Добре, че Божо Димитров не отидеМиленко е обикновен болен сърбоманин, беше поканил двама сръбски историци да лъжат и един македонски такъв, който да угодничи и да маже.Научна дискусия не се състоя, смисълът на целия разговор беше - щом българите са загубили войната, значи не са имали добра мотивация, значи Македония не е тяхна.Нормална к*рвенска позиция.
131
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ВСИЧКИ НАРОДИ СА С ПО ДВЕ ДЪРЖАВИ:БЪЛГАРИЯ - МАКЕДОНИЯ, РУМЪНИЯ - МОЛДОВА, СЪРБИЯ - РЕПУБЛИКА СРЪПСКА, АЛБАНИЯ - КОСОВО, ГЪРЦИЯ - КИПЪР,
130
8
 
25
 
! Отговори
българин преди 7 години
Като потомък на македонци от Егейска Македония, лично съм съпричастен към Македония. 1. Докога този агент на ДС ще трови нашите отношения. Всяка негова дума лъха на некомпетентност и простащина. Да припомня , че този "историк" откри : частица от мощите на Йоан Кръстител; дъсчица от Ноевия ковчег; вампир....очакваме атом от Големият взрив.2. Нека да оставим на мира Македония---уви тя вече не е наша и добре че не е наша. 3. Всяка наша национална катастрофа е започвала заради Македония. Писна ми
129
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До наблюдаващотдалеч 158"***" и национални предатели са комунистите от БКП/БСП,които измислиха "македонския език и нация",продадоха населената с българи Македония,Западнште покрайнини и Поморавието,по заповед на Кремъл.Без дори едно условие.***,които не трябва да стигнат никога до власт в България.
128
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЪЛГАРСКИЙ 150За съжабение,СССР/Русия използва "славянството и православието" за имперските си интереси,като противопоставя балканските народи,за да ги владее по-лесно.Преди всичко,ние сме хора,които не искат война ,да живеят като добри съседи,които взаимно се уважават.
127
4
 
21
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 7 години
Tова ***, на-успешно настройва македонците срещу нас.
126
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да правят,"македонците"не могат да избягатот българските си корени.Езикът им е диалект на българския,това го знаят всички грамотни хора и го пише във френската енциклопедия даже.
125
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божидар Димитров с право отказа на псевдожурналиста от БЮРМ,да участва в предаване,което ще е на запис,за да може пасле,сръбскоруската цензура в Скопие да го цензурира.Обещанието им бе,да е живо.
124
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що е маке все е л...о.