Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!

Не е казал, че буквите са получени от "Македония" или "македонския народ"
25 май 2017 21:11, Елка Василева
254
Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!
Снимка: БТА

Като заяви, че азбуката в Русия е дошла от македонската земя, руският президент е направил исторически правилно изказване - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония, пише Божидар Димитров в свое становище.

Той пояснява, че днешна Македония не е част от първоначалната територия на антична Македония – на нея има две други държавици: Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство, заключава Божидар Димитров.

Още по темата

Припомняйки заявеното от бъдещия премиер на Македония Зоран Заев, че македонци и българи са един народ, историкът казва, че би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ", пише Божидар Димитров.

Той е събрал и официалното мнение, заявявано от компетентните руски власти по въпроса:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма, пише историкът.

Божидар Димитров разказва за събитието от 988 г., когато Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия.

"И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил", пише историкът.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век., пише още Божидар Димитров.

"Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век," обяснява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И жестоката горест с бледи думи теша.Зрее някаква повест в мойта жива душа.вие не знаете какво говорите
177
5
 
4
 
! Отговори
трол преди 6 години
Кога нема какво да каже, започва с псувни и обидиОбади се в масква за нови опорни точкиИздишаш
176
10
 
1
 
! Отговори
това че преди 6 години
Главния москал е влиятелен не означава че не говори глупости случайно или нарочно. Тръмп е още по влиятелен а кви бисери ги редиНа националния празник на страната ни Московеца за пореден път се изгаври със Българската История. Достоен наследник на сатрапа Сталин. Измислил македонска нация. И на комплексаря Петър първи. Измисли " кирилица" и " черковно славянски".
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз пишаПрост , по - *** , най - *** , аз пиша ... То на някой който казва само не е так ... какво да му обясняваш .А *** е *** !
174
5
 
2
 
! Отговори
аз пиша преди 6 години
На българската азбука. Както и ти ***.На глаголица никой отдавна не пишеПък и тя е занесена във Великоморавия не е взета от там. А е правена в ИРИАбсурдите тролски край нематТрол срама нема Ни съвестСамо рубли
173
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но защо да крием истината - Този проблем ни го създадоха помъдрелите по-късно западноевропейци .
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До писана въвАко и долното не ти стига ... гледай някой стар Български филм ... на пример за Борис ... Как приема учениците .Ако ти е толкова "смех" вземи кажи как е било . И на мен ми е "смех" колко си необразован ... но такива като теб и Путин правят гафовете !
171
6
 
2
 
! Отговори
основна опорна преди 6 години
Точка на путинопитецитеАзбуката не била българска ама била поръчана от българитеДруга опорна точкаБила поръчана от ВеликоморавияГлавниот москал пък рече че била македонскаПоследно ***, уточнихте ли версията?
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига, няма да спре да вали.
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До писана въвНеграмотнико , пише чети повече !От къде идват учениците на Кирил и Методий и носят писмеността в Българските земи ?Бива бива да си *** *** ..... Ако не можеш да четеш , накарай някой да ти прочете в google , какво пише срещу глаголица !
168
7
 
1
 
! Отговори
писана във преди 6 години
Великоморавия?Леле. И кога товаСмехЯсно че си измисляте история ама тоя бисер за първи път го изплюхтеДерзайте троловеТрол срама нямаНи съвестСамо рубли
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 182 Вай вай вай ... Как поръчана азбуката от българите ? И като е поръчана от тях , защо не е писана в България а във Вликоморавия ? Заслугата на България е , че я прави държавна азбука и я защитава . Нито Кирил и Методий са българи , нито са я правили за България , нито по поръка от България .Ние просто я правим четвъртия официален легитимен език .На който не му харесва казаното , да чете повече !
166
3
 
0
 
! Отговори
Istinata ot Putin преди 6 години
БНТ само да ме спонсорира и че са от Москва и са родено само в Охрид, а самия той им е потомственик това е основното в сюжета за малко повече ГАЗ за Македония.
165
3
 
8
 
! Отговори
карина преди 6 години
Каквото казал Путин - казал. Вариации разни, но ефектът е един и същ - разбуни духовете, защото много добре е знаел какво ще последва. Писмеността и азбуката ли точно трябваше да бъдат темата, с изказването по която според БДимитров трябваше да се хареса на Македония ? Уцели , както се казва, право в сърцето. Няма случайности и стига сме се надпреварвали да оправдаваме или обясняваме думите ! Земи, държава, народ - игра на думи - защо тогава се чувстваме зле ?
164
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин пак се опита да ни смачка Фасо на. Но нашите путинофилчета в безумен екстаз крещят"бий ни, обичаме те"
163
0
 
6
 
! Отговори
до ПИТАМ преди 6 години
Казала е, ама дека Македония ке биде цела , а на България пак ке требе Русия да помага,нищо че сега плюят по нея българите.
162
0
 
1
 
! Отговори
до 191 по-далече от преди 6 години
Търсиш ли си още мъж за гей парада ?. Ако не си намерил аз съм готов, да са свържем.
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 194Самата азбука не е дело на българи. Била е поръчна от Българската държава, но Кирил и Методий не са българи.
160
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НачетенНе те знам какво си чел но Кирил и Методий не са българи...
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А "История славяноболгарская" от къде идва? Май от гръцките земи, но това не означава че не е дело на българин. Същото е и с произхода на азбуката. Географски произхода и е верен. Другото е пошло политиканстване. Опозицията и Радев се оказаха неподготвени и побързаха да се включат в хора, за да не бъдат обвинени предателство към българщината.