Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!

Не е казал, че буквите са получени от "Македония" или "македонския народ"
25 май 2017 21:11, Елка Василева
254
Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!
Снимка: БТА

Като заяви, че азбуката в Русия е дошла от македонската земя, руският президент е направил исторически правилно изказване - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония, пише Божидар Димитров в свое становище.

Той пояснява, че днешна Македония не е част от първоначалната територия на антична Македония – на нея има две други държавици: Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство, заключава Божидар Димитров.

Още по темата

Припомняйки заявеното от бъдещия премиер на Македония Зоран Заев, че македонци и българи са един народ, историкът казва, че би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ", пише Божидар Димитров.

Той е събрал и официалното мнение, заявявано от компетентните руски власти по въпроса:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма, пише историкът.

Божидар Димитров разказва за събитието от 988 г., когато Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия.

"И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил", пише историкът.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век., пише още Божидар Димитров.

"Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век," обяснява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдааМи те и българите са дошли от там :) както се вижда не е от хубавите неща.
157
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До 1 170 А Ванга казал ли е коги ке стане това , дека Македония и България ке бъдат заедно?
156
12
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
155
6
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
От азиатската земя нищо добро не е дошло за българите.
154
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доволни са, щото Македония винаги е била гръцка! Те не си предават историята и нацията, като българите!
153
1
 
10
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Когато за външен министър имаш полуграмотен юрисконсулт ,винаги има опасност от скандал... Путин е от десетте най-влиятелни мъже в света и едва ли говори напосоки...Друг е въпросът ,че въпросната дама няма и понятие от дипломация и кой знае още колко подобни каши ще забърка ! Ама така е-калинки малинки...
152
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Муньo, имаш голям късмет че тия дето са били на Шипка са си отишли. Ако се върнат не знам в коя дyпкa ще се криете. Божо вампира едно време е дъвкал исторически документи в библиотеката по поръчка от червените другарки. Сега ли ще каже истината???? другаря путkин е един дoлeн лъжeц. Земята букви не пише. Азбуката е държавно дело но какво разбират рaзбoйниците от държава????
151
4
 
5
 
! Отговори
Чобака преди 6 години
Някой да ни разкаже откога има държава Гърция, че се обърках вече? Византийска империя, Османска империя, Римска империя, та откога има държава Гърция?
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тишината Е ТВОЕТО име на ум,БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ МЕ НАКАРАХТЕ ДА ЗАБРАВЯ ЧЕ СЪМ БЕЗСМЪРТЕН.Превърнахте ме в тишина в която да крещите.С великата схизма от 1054 година избухва и свръхнова в МЪГЛЯВИНАТА РАК!!! в телец , спулсар с центърабях лице на водатабях лице на водатаА да ВИДЯ колко ще разбират какво глаголя...666 13)))
149
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 146Засега ние се репчим на Русия. Тя само отвреме-навреме ни бъзиква с някой реалистичен факт и нашите палаши се съдират да джафкат в героични пози на грандиозен патриотзъм, тупат се по космати гърди, та чак си мислиш "ей тия са били на Шипка", а то - обикновени нагаждачи и пришляпници към по-силните, за да си осигурят късче от плячката.Та, на думата - по твоята логика май ние трябва да се разпаднем, ама как, като изобщо ни няма?! А на Русия - не и бери грижата, спомни си Бисмарк
148
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента нашите най -големи врагове са Гърция Сърбия Турция и явно и Русия е с тях!!!
147
9
 
3
 
! Отговори
НКВД преди 6 години
БЪЛГАРИ ТЪПИРИ ОЩЕ КОЛКО ТРЯБВА ДА ВИ ЛЪЖАТ КОМУНИСТИТЕ СЕГА ДЕМОКРАТИ ЗА ДА СЕ ОСЪЗНАЕТЕ ЧЕ НАИСТИНА ВИ ЛЪЖАТ И КРАДЪТ И ВИ УБИВАТ. УБИВАТ ВИ ЕДНОВРЕМЕННО С ОТРОВНИ ХРАНИ И СЪС ЧИСТИ КРИМИНАЛНИ ДЕЯНИЯ .БЪЛГАРИ ВИИ СТЕ НАИСТИНА ТЪПИРИ .УСЕТЕТЕ СЕ БЕ РАЯ БЕЗРОПОТНА.НЯМАТЕ ЛИ ВОЛЯ УМ СИЛА РАЗУМ СЪРЦА .ДА ВИЕ И ИЕ..БА МОТЕРРИНУ БУГАР7КСКА.
146
3
 
14
 
! Отговори
? преди 6 години
Лично аз не знам да има държава Македония в момента. Има Бивша Югославска Република Македония която няма нищо общо с понятието Македония. Путин не e казал от земите на Бившата Югославска Република Македония
145
6
 
9
 
! Отговори
НКВД преди 6 години
Do 165Не бе български тъпир знам само че наистина българия под вещото ръководство НА тиквата и милиционерски пендерско криминално комунистическо грабителската мафия е вече по пропаднала и от най пропадналата Уккраина.България вече не е нищо повече от ***.А ИНАЧЕ КИРИЛ И МЕТОДИЙ СА ЧИСТИ ГЪРЦИ ГОСПОДИН ТЪПИР ОТ БГГЕТО .
144
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Ние не сме гърци, османци, ни сърби, чеда сме на Аспаруха, гордост най-българска!!!!
143
15
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Господин Путин Българския народ не са овце стадо като Руския много добре следим всичките ви антибългарски коментари в медиите ви .България ви даде азбуката а Русия ни освободи от Турско робство исторически факт !!Господин Путин в историята ще ви помнят като човекът загубил най-големите си сюзници Украйна и България!!!България винаги е оцелявала и ще я има !!!Ванга каза че Македония и България ще са зайдно !!!
142
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнството е наложено насила по тези Земи , но се крие понеже е абсолютен скандал.Представени са факти, малко дискутирани, напълно отхвърлени или изобщо неразглеждани от официалната историческа наукаОсмано-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.
141
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бълxapия е бита карта, глyпaва пaплач, само църкат кати мишки.
140
1
 
5
 
! Отговори
Общо взето е тъй! преди 6 години
Първо Църко и Страхота (Св. св. Кирил и Методий) създават Глаголицата! Баща им Лъв е с висок чин във византийската администрация, а майка им Мария има български корен! Второ Кирилицата е дело на Св. Климент Охридски! Та общо взето си е Българско дело! Та прочетете на Вазов "Българският език", "Па шта си ти?" и "Ни педя земя" Много са актуални ще видите!!!---------------------------------------------------ПС.Прочетете и "Еврейски гроб", че официалното го цензурират!
139
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 164: "БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ СА ЧИСТОКРЪВНИ ГЪРЦИ..."Ти да не говорил с тях по Skype !?...я ходи си набери малко "писменост" от "македонските земи" !