300 македонци напират за нашите университети

Най им се ще да стават лекари и зъболекари
21
300 македонци напират за нашите университети
Снимка: МВнР

Над 300 младежи от Република Македония имат желание да се обучават в български университети, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Посолството на България в Скопие е организирало петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Република Македония. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи са подали документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

Документи на чуждестранни младежи от български произход и/или граждани на Република Македония, съгласно Постановленията на Министерския съвет 103 и 228, ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли 2017 г. в сградата на висше транспортно училище "Тодор Каблешков". Очаква се в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването.

Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са "медицина" и "дентална медицина".

Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история по линия на Националната програма "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката. В курсовете са участвали над 200 младежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: македонциуниверситети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По мои очаквания тази година в българските университети ще кандидатстват: над 300 македонци, 1200 шопи, 250 добруджанци, 400 тракийци и много други..., но ние разбира се отделяме най-много внимание на създателите на всичко земно, преките наследници на МАКЕДОН, Аце Великио, Самуил и всички исторически и филмови герои!
14
0
 
3
 
! Отговори
Маке преди 6 години
И да учат повече часове история пак другото ще си дойде само
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ке си го развалите езикот, ей, макета :)Иначе, заради политиката им през последните 20на години, бих могъл да кажа че голяма част от младите са с промити мозъци. Най вече с по птношение на историята. Защото освен пренаписаните им учебници (което мвжду другото и тук се прави), по медиите им се води ежедневни кампании на омраза към нас. Докато съм се срещал с по-възрастни, които съвсем открито и откровено споделят истината, че са българи и винаги са били.
12
1
 
17
 
! Отговори
Франко преди 6 години
Македонците не съществуват от около 5000 години. В Бившата Югославска Република Македония живеят българи, албанци, ци-г-ани, куцовласи и малко сърби. Това е истината, колкото и да я отричат -тя е една!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом си плащат, да идват. Мислех обаче, че те са измислили медицината и другите университетски специалности, като всичко друго. И се чудех защо ще идват
10
1
 
9
 
! Отговори
един преди 6 години
добре дошле са !!! щом им се учи на хората :)
9
1
 
12
 
! Отговори
Филарет преди 6 години
"300 македонци напират за нашите университети"Хайде сега да ни обясниш какво и Аш предвид под "македонци", тъй като Македония е географско, а не етническо понятие!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така или иначе младежта на Макетата леко по леко бяга в България ...Защо направо не се анексира сами и да си признаят какви са. То си ги влече към родината :)
7
1
 
16
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Само покрай македонците да не се промъкнат и етнически албанци че тогава става лошо, по опасни са от еболата.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово е Сърбия и Крим е Руски си противоречат :) хахаха Т.е. Всичко е руско целия свят ?
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди 10г, преподавах малко в едно Уни, и едната от 3-те групи беше от македончета. Ми супер умни бяха :)Някой от тях се върнаха в Македония, други се взеха с българчета...абе евала.То ние кат загиваме, всеки човек е добре дошъл към нас
4
3
 
14
 
! Отговори
Костадин преди 6 години
Оставете да дойдат, с какво ще се хранят университетските преподаватели, виждате че от нашите и *** и пульо се прибират да станат висшисти. С 3 - ки ставата инджинери доктори, най вече икономисти, мениджъри, международни експерти, даже сервитьори.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изразявайте се правилно - какви македонци, българите от Македония, курсове по български език се замества със запознаване на разликите на македонски диалект с български език и т.н.
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не ни занимивайте с тия шиптари македонци били макетата ще си докарат тука и шиптарите и туй ще е и техните роми да храним.
1
3
 
11
 
! Отговори
True преди 6 години
Bravo!