Плащаме в кеш до 1000 лева? Ще затрудни и бизнес, и граждани!

Немислима е подобна война със сивия сектор, заяви Мика Зайкова
26 юни 2017 10:32,
159

Въвеждането на таван до 1000 лева за плащане в кеш със сигурност ще ощети гражданите и бизнеса. Подобни действия не са никак обективни спрямо работника и предприемача. Дори предложението да бъде прието, то няма да реши кардинално проблемите със сивата икономика. Това заяви в студиото на "България сутрин" икономистът Стоян Панчев.

"В повечето европейски държави няма лимити, предвид икономическото положение на България е най-добре това изобщо да не бъде прието", посочи още той.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова поясни, че е немислимо да се води борба със сивата икономика по подобен начин, а хората с ниска финансова култура, например възрастните, няма да могат в никакъв случай да се справят с ограничението в плащанията.

"Поправката е чисто лобистка, защото облагодетелства единствено банките. Всяко плащане ще бъде оскъпено, таксите ще са по-високи и съответните институции ще събират повече пари", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
26
 
! Отговори
Бурканбанк преди 6 години
Абсолютно лобистка поправка. Явно банките вече го закъсаха сериозно и те.. но то при липса на каквато и да е икономическа активност, няма как да е иначе. И сега решиха да дерат бедния народец до кокал с банкови такси. Аман!!
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още утре откривам банка!Нищо няма да правя, само ще посреднича при преводите.Този закон само прави място за посредник, който да *** пари от нищото.Със същия успех може да свалите летвата и до 20 лв.
44
1
 
22
 
! Отговори
Хампарцумян преди 6 години
И ний трябва семейства да храним,любовници да издържаме...
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам никакво доверие на банките и крадливите политици,какво правим сега,Борисов с цялата си наглост се опитва да натрапи доверие към банки способни да фалират и контрол едновременно-няма как да стане,човек трябва да е луд или измамник за да работи с банки особено след КТБ!?
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да си припомним какво каза мега-експерта Харпацумян за високите лихви по кредитите у нас:"лихвите по кредите у нас са високи, ... причината за това е по-големият риск..."Иначе казано, банките у нас ни дерат повече защо у нас е много рисковано да се работи.Чудя се защо при толкова рискова ситуация у нас, се прекарват плащания над 1000лв през банките. Това ще намали ли риска, ще паднат ли лихвите по кредитите или напротив.
41
1
 
13
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
По принцип е така, но би следвало освен оборота от издадените документи, да се изравнят и сумите в стойността на стоките и услугите в ценоразписите и в стоковите разписки. Пак може да се заобиколи закона, но по-трудно. Изобщо, немислимо нисък таван на такива разплащания, несъизмерим с реалните възможности на населението за успешното му спазване. Само ще се вдигне сивия сектор в още по-големи размери.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банките ще обявят по 5-10 лв на превод.
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък като ни натресат и Еврото, направо ще цъфтим! На Запад в доста магазини над определена сума се пазарува само с кредитна карта. В Щатите пък всеки има карти. Тук 80% от населението живее на прага на бедността и като въведат и при нас кредитно /банково разплащане, ще е трагикомедия. Очевидно някои институции надушват поредната далавера и бързат да изпразнят за пореден път джобовете на данъкоплатеца, затова така са се разбързали за еврозоната. Прекалено натрапчиво ни промиват мозъците как България трябвало час по - скоро да влезе в "чакалнята", но уж не ни пускали....
38
2
 
20
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Тая работа няма да стане! Не съм длъжен да имам банкова сметка и кредитна карта! Още малко и ще искат да ме чипират банкерите. Както пееше Кондьо - "... банковата сметка в джоба ми тежи...". Поредната глупост като данък уикенд.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивам и избирам телевизор за 3000. На касата ми издават 3 касови бележки по 1000 лева. Или купувам три телефона по 1000 лева. И трите на отделни бележки. И пак си плащам кеш.
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека приемем, че този закон действа - всички операции над 1000лв минават през банките. Какво става при сценарий КТБ?
35
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече кеш толкова повече и ало измамници ще се въдят.
34
0
 
11
 
! Отговори
апо преди 6 години
сутрин като си изпия кафето , оставям на сервитьорката 1500-2000 лева бакшиш.*** долни !!!изядоха на момичетата джобните.....
33
3
 
31
 
! Отговори
с преди 6 години
Налагането на тотален контрол над хората върви с пълна сила, а като гледам коментарите, има много доволни от това ?! Жалки зомбита , гледайте си денонощно в смартконтролата, наречена смартфон, и се радвайте на новото робство !
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг мутрите приемат само кеш.
31
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В 21 век е нормално това решение.
30
2
 
2
 
! Отговори
Mineralbanconesko преди 6 години
Chudesna iniciativa, bravo drugari!Neka da stane internationalno pravilo!
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Никога не са ми таксували картова транзакция извършена в български магазин.
28
3
 
5
 
! Отговори
Bistrica преди 6 години
Bankite mnogo obichat tishinata i dalgite periodi...
27
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата те задължава да плащаш през банките за суми над 1000лв.Обаче държавата нехае за произвола на банките и тяхното безконтролно таксуване на транзакциите.На това му се казва дискриминация

Спонсорирани публикации