Плащаме в кеш до 1000 лева? Ще затрудни и бизнес, и граждани!

Немислима е подобна война със сивия сектор, заяви Мика Зайкова
26 юни 2017 10:32,
159

Въвеждането на таван до 1000 лева за плащане в кеш със сигурност ще ощети гражданите и бизнеса. Подобни действия не са никак обективни спрямо работника и предприемача. Дори предложението да бъде прието, то няма да реши кардинално проблемите със сивата икономика. Това заяви в студиото на "България сутрин" икономистът Стоян Панчев.

"В повечето европейски държави няма лимити, предвид икономическото положение на България е най-добре това изобщо да не бъде прието", посочи още той.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова поясни, че е немислимо да се води борба със сивата икономика по подобен начин, а хората с ниска финансова култура, например възрастните, няма да могат в никакъв случай да се справят с ограничението в плащанията.

"Поправката е чисто лобистка, защото облагодетелства единствено банките. Всяко плащане ще бъде оскъпено, таксите ще са по-високи и съответните институции ще събират повече пари", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А червените другари тия куфарчета с пари още ли си ги разнасят?
25
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората рядко харчат наведнъж над 1000 лева.Всякакво носене на големи суми в бой е опасно, защото ако определени хора разберат може да ви ограбят лесно.
24
10
 
11
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Нека да се приема по-скоро ограничаването на плащанията с пари у нас, и плащанията да станат само с банки. Да се напечатат нови банкноти на които да пише че те не са законно платежно средство за плащания над 1000лв. и така всички да са информирани за да няма грешки. Така всичко ще е под партиен контрол и по-лесно ще се следи всичко от нас.
23
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мина модата на това хората да носят кеш в сакове и да се фукат колко са богати.
22
4
 
3
 
! Отговори
Beogra преди 6 години
Chudesno...:-)neka da se vartiat po-barzo stotinkite...:-)moje i v ban da izobretiat mashina za broene na stotinki...:-)Kato idat sofiancite da si plastat pornoto s 69000 stotinki...:-)Ili si kupuvat billeti za metroto s 1600 stotinki...:-)Ban ste izobretiat nepremenno i uredi za izmervane kanteneto na bg redki i popularni metali...:-)
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече и хамбургер не е удобно да се купува кеш с безконтактните плащaия.
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е същото като закона за притежание на марихуана в размер на еднократна доза, същото като закона за казаните за ракия, същото като данъчното облагане на "градинката на баба", същото като абсурдния закон от близкото минало за забрана за улов на пъстърва на естествена стръв. Това е авторитаризъм в най-чист вид.
19
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"сметката му била към 200 евро и тръгнал да плаща в брой и служителките на бензиностацията веднага викнали ченгетата за да го проверят" Аз в Лондон за сметка в ресторант от 20 паунда, като извадих да плащам кеш, управителката на ресторанта 5 минути разглеждаше банкнотите дали са фалшиви преди да ги приеме.
18
3
 
44
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Тук става въпрос за право на избор. Парите са част от имуществото на хората, което те са придобили от собствен труд. Когато някой ти нарежда къде да го съхраняваш и как да го ползваш , това е нарушаване на правото ти на избор как да се разпореждаш със собственото си имущество. Целта е тотален контрол и ограничаване на права!
17
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще затрудни незаконния бизнес.Гражданите сме улеснени.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То всичко е прогнило от корупция. От едномилионната банда държавни хрантутници, сигурно има едни десет процента читави, всички друго е брак,и пропито с мърлящина . А това е поредното лобистко законче на оня папуняк, тодоровия пазвантин. Имащо за цел само и единствено лична облага.
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сивата икономика ще намалее при по-голям контрол. И сега има закони, но не се упражнява качествен контрол над всички фирми, а само над някои.
14
29
 
6
 
! Отговори
от хмм преди 6 години
Не ме разбирайте погрешно - не съм ЗА закона, не е добре така да се ограничават хората, но от принципна гледна точка просто не виждам кой нормален (било то със или без закон) плаща кешово вече. За бога, та вече много покупки правя онлайн. Дано скоро вкарат тук плащания с Google/Apple pay и малко повече магазини да сложат пос терминали, стига са крили данъци и обороти. Влизаш в магазин - нямат пос терминал!?! 21 век сме, за къде сте без пос терминал...
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 ами като ми превеждат само една трета от заплатат по дебитна карта а другите ми ги дават на ръка, защото съм на минималното осигуряване кво прайм? Как ще изкарам месеца с една трета от заплатата ми?
12
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия на една бензиностанция в Мюнхен един мой авер напълнил празния си резервоар с гориво, купил някакви храни и напитки от бензиностанцията и сметката му била към 200 евро и тръгнал да плаща в брой и служителките на бензиностацията веднага викнали ченгетата за да го проверят. Не че е незаконно да плащаш в кеш, но при такава сума немците плащат с карти. И онези се усъмнили че е някакъв престъпник.
11
35
 
11
 
! Отговори
хмм преди 6 години
Че кой нормален въобще плаща кеш сега!?! Всичко плащам с картата, само обяда и в по-малки магазини плащам кеш. Да не говорим пък за неща по няколко стотин или хиляди лева. До 2 - кредитна карта не ти трябва, само дебитна е достатъчна. Чудя се - под леглото ли си криете парите.. и без това стоят в банката, никой не държи кеш пари вкъщи. Какво толкова са тръгнали да мрънкат всички. В Швеция например над 90% от всички плащания, та дори за едни дъвки, са картови! В Англия, Германия % е висок също.
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банките се клатят яко и това е една стъпка да се избегне нова банкова криза
9
3
 
12
 
! Отговори
huk преди 6 години
Bankite i tehnite hora v Parlamenta shte spechelyat
8
6
 
31
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Важното е печалбите на банките не да се удвояват, а да се учетворяват всяка година ;)Избрахте си Баце, сега нидейти рива :)
7
4
 
30
 
! Отговори
аз преди 6 години
Всички специалисти казват ,че не трябва да се ограничават кешовите плащания обаче народните избранници са на принципа ''като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша''После се чудят защо рейтинга им е около точката на замръзване.