Българката Мира проговори: В ареста е заради приятеля си

Тя е категорична: Джо е бил на хуманитарна мисия в Сирия
Обновена: 29 юли 2017 13:44 | 29 юли 2017 13:30, Красимир Ангелов
121
Българката Мира проговори: В ареста е заради приятеля си
Снимка: Reuters, архив

Българката Мира Русчева, която беше задържана в Турция заедно с майка си, разказа пред bTV, че е била арестувана основно заради британския й приятел Джо. Тя обаче категорично отрече той да е участвал в бойни действия срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Още по темата
Както е известно, двете българки, които са с турски произход, бяха арестувани в турския град Дидим в четвъртък, като майката бе освободена от ареста по-рано. Вчера от него излезе и дъщерята Мира. Тя обаче е с обвинение за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация и ще бъде съдена по бързата процедура, затова е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Най-сериозно изглежда положението на британеца Джо Робинсън, който е бивш британски войник, за когото се твърди, че се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Той е обвинен в тероризъм.

Мира Русчева разказа пред телевизията, че Джо е бил на хуманитарна мисия в Сирия. Тя пък имала във фейсбук профила си кюрдското знаме, защото баща й е кюрд и със знамето тя е изразявала позицията си по отношение на наближаващия референдум за независимост на кюрдите в Ирак.

„Обвиниха ме, че лъжа, понеже имам знамето на Иракски Кюрдистан в лаптопа си. Казаха ми: „Тук е Турция и има само едно знаме – турското“. В този момент се стряскаш, съгласяващ се“, разказа Мира. Тя обаче бе категорична, че ще се бори за освобождаването на приятеля си от ареста.

Двете наши сънароднички благодариха на българския посланик в Турция Надежда Нейнски за оказаната подкрепа. Семейството възнамерява да остане в Измир, докато тече процесът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: ТурцияМира Русчева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
5
 
! Отговори
Eyvallah преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААПита се: Колко Турци в българия са били министри, президенти, премиери........колко Турци - дипломати има.....колко.... и т.н.?????И то уж в "Европейска" българия!!!Тотална дискриминизация спрямо тях!!Въпреки всичко в българия да има терористична организация подобна на пкк??Няма! И няма да има!Нещо да кажат расистката пас.ина в ***?!!!
32
5
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До #54 . Слушай потурчено българче-фанатик,турците някой да ги е канил на Балканския полуостров? Били ни хранили,а когато бяхте в Северна Африка още кой ни хранеше? В България в 13 век са дошли не самите турци,а насила потурчени християнски деца превърнати в еничари. Истинските турци са били башибузук,който е бил жив щит пред еничарската армия а друга част от турците са в Мала Азия...Така,че ако претендираш,че си турчин мястото ти е там,а не в България.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам тука да почна да пиша за кланетата и издевателствата над мирното турско население, извършено от българите в периода между 1878 г. до края на ПСВ, че ще подпали междуетническа война в страната. Но само повторя думите на френски професор по история, относно тази тема: "Диващина, безпрецедентна в човешката история!"
30
4
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
" ПРИЯТЕЛЯТ " НА ЕРДОГАН , ПУТИН С ЯВНАТА СИ ПОДКРЕПА КЪМ КЮРДСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ СЛОЖИ РЕД В РЕГИОНА !
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са тези, дето са хранили и поили, вардили и множили в продължение на 500 години, и по този начин от 400 хилядно мършаво стадо от българи, след 5 века зад себе си са оставили охранено стадо българи, наброяващо 3 милиона. От десетилетия казвам - някой да ми покаже един-единствен документиран факт, че през времето на османското покровителство един-единствен българин да е потурчен или убит без причина. И винаги отговарят - Васил Левски!!! Той беше детеубиец и разбойник! Друг пример???
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИТО ЕДНА ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ПКК КАТО ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ !...Я пак!!!!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мира Абдулселямоглу е кюрдка....С майка българка.Българките не раждат ли българи?
26
5
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
НИТО ЕДНА ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ПКК КАТО ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ! ПКК СЕ РОДИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТУРСКОТО НАСИЛИЕ НАД КЮРДСКИЯ НАРОД ! ПКК Е ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО СЕ БОРИ ЗА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА КЮРДИТЕ !АКО НЯМАШЕ ТУРСКО НАСИЛИЕ СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА ПКК , А В МИНАЛОТО В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА ИМА ХАЙДУТИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ !
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама българите не са секли глави на турски деца и не са палели турски села. ...Не са ли? Знаеш ли колко документи и свидетелства има за това?
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Майчиният език на Мира е български."Това обяснява защо е толкова злобно това животинче Мира Рожкан - рожба на злобна българка и още по-злобен кюрдин!!А ингилизският му приятел е на път да стане голям писател в бъдеще и книгата му ще се казва "Среднощен експрес - 2" и ще се обяснява на света като бременна ученичка колко са лоши турците! За съжаление, турската държава е много мекушава срещу терористите и винаги е била такава, започвайки още с Христо Ботев, отвлякъл кораб.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мира Абдулселямоглу е кюрдка.Не ни занимавайте повече.Това си е турско-кюрдски проблем.Дано Ердоган да премахне двойното гражданство с България за да няма такива недоразумения пречещи на добросъседските ни отношения.А българските политици да не дават на *** и пульо от ислямския свят българско гражданство. Българите не желаем това.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко трябва да си глупав, че да ходиш в Турция при положение, че си член на терористите от ПКК?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майчиният език на Мира е български.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква туркиня може да е *** между българка и кюрд?
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми не само, че кюрдите не гласуваха за тоя шизофреник, ами и турците не гласуваха за него. Само дето малко поизлъга и не изброи всички бюлетини. Понеже освен всичко друго е и страхлив като плъх.=========На какво си бе *** направо ме заболя корема от смях :)))))
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ВСИЧКИ, които РАЗСЪЖДАВАТ, да уТочнят ПОЗИЗИИТЕ си:1.БИЕМ се ПРОТИВ ИД.2. Кюрди се бият ПРОТИВ ИД.3.Британци,руснаци, американци, СЪЩО се бият ПРОТИВ ИД.4.ТУРЦИЯ е ПРОТИВ кюрдите. А ПРОТИВ ИД ли е??5.И според ТУРЦИЯ КОЙТО се бие РЕДОМ с кюрди ПРОТИВ ИД е "ВРАГ" на ТУРЦИЯ????========Именно Ердоган това ви обяснява със терористи срещу терористи не се воюва какъв е смисала след като едните са изчистени а на мястото е създадени други затова предлага на всички взаимна операция която да за...
17
6
 
0
 
! Отговори
дяду ви преди 6 години
и хитльо така казваши,тука има саму идно знами - немскуту
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган обявява всички турци,които са се отказали от исляма за терористи.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Някой някога да е чул турско име"Мира Русчева"...Само в потурнашкото сайте я пишат с така.Баща и е кюрд Яшар Абдулселямоглу и тя носи неговото име.И всички *** от ислямския свят носят бащините си фамилии и принадлежат на етноса и религията им.Не са никакви българи,само се възползват от българското гражданство-използвачи.Само създават проблеми на държавата ни и влошават съседските ни отношения с Турция.
14
3
 
4
 
! Отговори
НЕКА ООН,ЕС, преди 6 години
И ВСИЧКИ, които РАЗСЪЖДАВАТ, да уТочнят ПОЗИЗИИТЕ си:1.БИЕМ се ПРОТИВ ИД.2. Кюрди се бият ПРОТИВ ИД.3.Британци,руснаци, американци, СЪЩО се бият ПРОТИВ ИД.4.ТУРЦИЯ е ПРОТИВ кюрдите. А ПРОТИВ ИД ли е??5.И според ТУРЦИЯ КОЙТО се бие РЕДОМ с кюрди ПРОТИВ ИД е "ВРАГ" на ТУРЦИЯ????ВЪЗМОЖНО ли е СЪЖДЕНИЕ, достойно за севернокорейския водач на комунистите??ТУРЦИЯ с ЕРДОГАН начело НИКОГА не трябва да влезе в ЕС. СЪЖДЕНИЕ, достой но за годините ни при социализма1945-1989.