Все по-малко осиновявания, и от чужбина намаляват

Кандидатите за осиновители имат нереалистични критерии
1 авг 2017 09:45,
36

По данни на Агенцията за социално подпомагане осиновените деца у нас са все по-малко. Ако през 2011 година 720 деца без родители са намерили дом, то през 2016-та те са едва 555. В момента около 2500 деца чакат нови семейства.

Един от проблемите се оказва, че у нас на осиновяването се гледа като на решаване на проблем, посочи Мирослав Долапчиев от Националната асоциация за приемна грижа пред Bulgaria ON AIR.

Кандидатите за осиновители пък имат нереалистични критерии. За съжаление се забелязва и тенденция деца да бъдат реинтегрирани насила в семействата си.

Милена Първанова от министерството на правосъдието обясни, че по отношение на международните осиновявания също се наблюдава спад.

Ако през 2015 година са осиновени 427 деца, то от началото на тази година за чужбина са заминали едва 152. Най-често родители от САЩ са готови да приемат дете се увреждане
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте в Ютюб, Господари на Ефира, даваха шефката на Агенция за закрила на детето. Далеч е тази оена от децата. Няма никакъв спад, просто организацията е ужасна и се спекулира със съдбата на децата. А за ре интеграцията на сила какво да кажем, наскоро майка уби детето си с чорап, а можеше някой да го гледа, като писано яйце. И още нещо, за критериите хората стават все по-отворени за това какво дете да осиновят не само русо със сини очи.
19
0
 
0
 
! Отговори
осиновител преди 6 години
Как се гледа дете с увреждане в България, а???Каква е социалната политика в това отношение в България и в САЩ, че да се сравняват осиновителите? Процедурата е толкова тромава и се изискват толкова излишни документи от различни институции, че много хора се отказват. Ако осиновиш дете на 1 год. и 9 мес. примерно, майчинството ще бъде за 3 месеца по 340 лв... много стимулиращо. Ако осиновиш дете над 5 год. няма майчинство или период, през който детето да се адаптира към новата среда, както и осинов
18
0
 
0
 
! Отговори
Стрина.... преди 6 години
Генът е голяма работа....! Книга мога да напиша!?Осиновяването е благородно дело,но преди да решиш ....чети и питай вещи па въпроса люде!?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз познавам много свестно осиновено дете, което вече е над 30г. Майката - осиновителка иска само пари, все и е длъжно, и така...
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възпитанието е много важен фактор, но има и едни малки проценти наследствени гени, които ако са лоши, ще трябва да се поправят с възпитание, но не винаги се получава.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кандидатите за осиновители имат нереалистични критерии"Да НЕ е ромче е един нереалистичен критерий. Само такива останаха.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белите бече не изоставят деца и са останали за осиновяване само от кафевите шведи. Затова вече никой не иска да осиновява.
13
0
 
6
 
! Отговори
Майка Ви Корнелия преди 6 години
Желанието на осиновителите били НЕреалистични?! Това как трябва да се тълкува? ...
12
0
 
6
 
! Отговори
Крюгер преди 6 години
Трябва стимули за раждане на деца и отлеждането им... Като банкови сметки за колеж,университет и здравни, но само за нуждите на детето. Инвитро процедури поемани от държавата и т.н.Разграничаване на понятието многодетна майка за българки е едно за соц.номади друго. Да се повдигне въпроса, че българите са застрашени и мерки за популацията им.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без "здравословен" расизъм....ще станем нечистокръвни кръстоски....като тези в "мултикулти" Белгия, Франция, Германия...Първата работа на лъва самец - завладял прайд , е да избие малките на предшественика си....звучи жестоко, но природата се грижи за запазване на генетична чистота.Ще осиновя китайче, виатнамче, русначе...но РОМ - НИКОГА!!! Този етнос е "болестотворен" вирус , за всяко общество , което трябва да го издържа, и търпи!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
ЗнамПрезКаквоМинаха преди 6 години
две познати, много интелигентни семейства, които успяха почти по едно и също време да си осиновят етнически българчета, момиченца, които днес на 16 и на 17 г.Няма да описвам тези перипетии.Само ще кажа, че с много връзки и други стимули предварително разучиха кои са майките.Едните взеха бебе в пелени, оказа се златно дете - хубаво, умно, ученолюбиво, дисциплинирано.Другото е същата глезла и мързелана, каквато е биологичната му майка, а осиновителите се стараха с всички сили да възпитат момичето
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДидаТТова го кажи на някой неграмотен или малограмотен.Възпитанието е от огромно значение, но генома не можеш да промениш. А в него са кодирани и чертите на характера, и склонностите. Да отричаш това, би означавало да се опиташ да тласнеш науката назад във времето, когато Лисенко и Макаренко отричат част от природните закони и ги заменят с лозунги!
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9 Расизмът е въпрос на възпитание - ако твоето дете е с кофти възпитание и обижда моето заради цвета на кожата проблема не е в децата а в теб самия.
7
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не става въпрос за кауфланд, а за това, че едно дете от боята ако се осинови от родители с друг произход е обречено на подигравки и изолация от първия си ден. Не си представям да е много щадящо на площадката да му обясняват, че е осиновено? Естествено че новите родители ще го възпитават добре и ще се грижат за него, но ще попадне в несвойствена и недружелюбна среда, което после го обрича на цял живот психиатри
6
12
 
7
 
! Отговори
Стара мома преди 6 години
Аз бих си осиновила бебе от малцинствата - така или иначе аз ще си го възпитавам и то ще прилича повече на мен от колкото на биологичните си родители. Проблема е ,че процедурата е сложна и продължителна, а системата корумпирана. Все пак ако си "изпуснал влака",като мен това е шанса да си имаш детенце ( ако го желаеш)
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също предполагам, че 90% от децата, които могат да се осиновяват са циг*нета, от което следва, че е нормално българите да не искат да ги осиновяват. За тъмните деца е най-добре да съдят родителите им и принудително да ги връщат по семействата им, защото и без това сме плащали помощи за тях, а отделно ги издържаме и по домовете, пък там не ги осиновяват - файда никаква.
4
18
 
11
 
! Отговори
ДидаТ преди 6 години
Боже мили! Осъзнайте се! не сте на шанда в кауфланд да ровите в касетките и да си избирате! Зависи само и единствено от вас как ще възпитате детето и какъв човек ще го направите! Да ми е живо и здраво детето, осиновихме го през 2012, няма значение произхода, имаме значение ние като родители и той като едно здраво, щастливо и умно дете!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чужденците и те разбраха че с другия вид имат проблеми и не става.А българчетата са кът и ще стават все по кът.
2
1
 
28
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
А къде е администрацията? Защото имам познати които се сблъскаха с процедурата и замалко не ги отказа - подкуп за този, подкуп за онзи... Нека се облекчи процедурата, а не да се извиват ръцете на родителите.
1
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм против осиновяването , не го знаеш какво е детето , от къв материал е.. дават на хората болни деца , уродливи ..