Светлин Русев: Сринатият паметник пред НДК - погребение!

Художникът със сантиментално писмо до автора на монумента
9 авг 2017 11:15,
186

Въпреки подпалените кранове, развалящите се багери и живите вериги около паметника "1300 години България", той все пак бе сринат.

Още по темата

Случилото се предизвика разнородни реакции у хората преди, по време и след деконструкцията. Дори художникът академик Светлин Русев написа сантиментално писмо на автора на монумента професор Валентин Старчев.

Според Русев гледката на разрушения паметник е като погребение и няма как да остане безучастен, тъй като битката за "1300 години България" се води още от създаването му.

"Кампанията срещу скулптора бе изключително грозна. Това, че някои хора се радват, че парче от изкуството се унищожи, трябва да бъде много притесняващо за обществото ни", посочи той пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

По думите на проф. Старчев изоставянето и ограбването на паметника е продукт на погрешното разбиране за изкуството от предишния режим.

"Паркът на НДК и самият дворец не биха понесли какъвто и да е паметник на това място. Трябва много внимателно да се подбере следващото здание. Никой дори не се е опитал да се свърже с мен, за да проведем професионален разговор по темата", уточни авторът на бившия монумент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ПАМЕТНИКА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОСТАВИ , ЗАЩОТО Е ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА , А ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ (МОЖЕШ ДА ПИТАШ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА).
121
0
 
0
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До otgovor : ТИ НЕ МОЖЕШ ДА МИ РАЗБИЕШ ИЛЮЗИИТЕ ЩОТО НЯМАМ ТАКИВА; В ПРОЕКТИТЕ НЕ СЕ "ПРОПУСКАТ ФАКТИ" ЗАЩОТО ТАМ ФАКТИТЕ СЕ СЛУЧВАТ В ОБОЗРИМОТО БЪДЕЩЕ, СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕТО ИМ. СЛЕД КАТО ЗНАЕШ ЧЕ ФУНДАМЕНТА СЕ НАВОДНЯВА БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЕШ ЧЕ ПРОБЛЕМА СЕ РЕШАВА ПО ДВА НАЧИНА: 1)ЧРЕЗ КОРЕКЦИЯ НА НАКЛОНА 2)ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА ОТВОДНИТЕЛНА СИСТЕМА. ТОВА ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ И ОНЕЗИ КОИТО СТОПАНИСВАТ ПАМЕТНИКА, ОТ КОЕТО СЛЕДВА ДА СЕ ЗАПИТАШ :"КЪДЕ ОТИВАТ ДАНЪЦИТЕ КОИТО ПЛАЩАМ ЗА ДА НЯМА ТАКИВА ПРОБЛЕМИ ?"
120
0
 
0
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До otgovor 164 : ЧЕРТЕЖИ С ЦИФРИ "ТАТЕ Е ОБЕЩАЛ, ДА ТИ КУПИ АМА ДРУГ ПЪТ" ! АРХИТЕКТИТЕ НИЩО НЕ ПРОЕКТИРАТ И НИЩО НЕ ИЗЧИСЛЯВАТ; ВЪПРОСНИТЕ ЦИФРИ ПО ТИЯ ЧЕРТЕЖИ ГИ ПИШАТ СЪВСЕМ ДРУГИ ХОРА
119
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До До 150 :Веласкес и Ван Гог са първо много добри художници, които МОГАТ да рисуват - КАКВО Е ТОВА "МНОГО ДОБЪР ХУДОЖНИК" ??? В МЕТРИ ЛИ ГО МЕРИМ, В КИЛОГРАМИ ЛИ , ИЛИ ПО-ТВОЙ АРШИН, ГО МЕРИМ ЧИСТО СУБЕКТИВНО, ЩОТО НЯКОЙ ТАКА КАЗАЛ, ТА И АЗ ТАКА ! ПИШЕШ ЗА ТЕЗИ ЛИЧНОСТИ СЯКАШ ЛИЧНО ГИ ПОЗНАВАШ, ТВЪРДИШ ЧЕ МАЦАНИЦИТЕ НЯКОЙ КАТО ПАБЛО ПИКАСО СА ИЗКУСТВО - ДА АМА НЕ СА, А СА ЧИСТИ ГРОЗОТИИ , ПОПУЛЯРИЗИРАНИ ОТ СНОБИ КАТО ТЕБ, БЕЗ НИКАКЪВ ТАЛАНТ
118
1
 
0
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До До 144 : ЗА НЕРВНОТО ТИ ОКОНЧАНИЕ , ЖИВУРКАЩО В НАДВРАТНАТА ТИ ЗОНА "ХАРМОНИЯТА* Е СВЪРЗАНА С ФОРМАЛНИЯ ТЕРМИН "ПРОПОРЦИОНАЛНОСТ".ПАМЕТНИКА ТРЯБВА ДА Е С ТОЧНО ТАКИВА ИЗГЪРБЕНИ ФИГУРИ, ВЪВ ВЕРИГИ, ЗА ДА НАПОМНЯ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН КАК Е СТИГНАЛ ТАМ КЪДЕТО Е СЕГА (ТОВА НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПРОУМЕЕШ). ПАМЕТНИКА ТРЯБВАЩЕ ДА СЕ ОСТАВИ КЪДЕТО Е ЗАЩОТО ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ; ПАМЕТНИКА ТРЯБВА ДА ИМА ЕЖЕГОДНА ПРОФИЛАКТИКА КАТО ВСЕКИ ЕДИН ПАМЕТНИК
117
1
 
0
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До До 144 : Но един недобре проектиран ..... недобре поставен в пространството, противно на всички закони на архитектурата и хармонията - ЧЕТА ТИ ВИСОКОПАРНИТЕ БЕЗМИСЛИЦИ 1). АРХИТЕКТУРАТА И ПРОЕКТИРАНЕТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО, И ВЪВ ВСЯКА РАЗВИТА НАЦИЯ АРХИТЕКТА Е ПОСЛЕДНА ДУПКА НА КАВАЛА; 2) АРХИТЕКТУРАТА НЯМА ЗАКОНИ А ПОНЯТИЕТО " ХАРМОНИЯ" Е МНОГО ДАЛЕЧ ОТ САМОТНАТА ТИ МОЗЪЧНА КЛЕТКА
116
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Групичката езотерици около Светлин Русев - хвани единия, удари другия. Що се отнася до мнението му за "паметника" - "Гарван гарвану око не вади."
115
3
 
10
 
! Отговори
минаващ преди 6 години
Светлин не беше ли придворен художник на Т. Живков ? Нямам повече въпроси...
114
3
 
5
 
! Отговори
СОФИЯ преди 6 години
MNogo e важно ч е се видя как природата сама събаря тежко вредно за нея съоръжение изградено на СВЯТО МЯСТО.
113
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметника трябваше да остане,но с надпис- "Паметник на строителите на капитализма в БГ"! И до него- паметна плоча с имената на организаторите и ръководителите на плана РАН-ЪТ начело с ръководствата на БКП след 1984г,БСП,СДС,ДПС,НДСВ ,ГЕРБ и присъдружните им журналисти,клатик.уристи, политически прос.титутки ,алкохолици и обикновени пед.ераси!
112
4
 
11
 
! Отговори
Кой? преди 6 години
Постоянно ли тоя Светлин (Тъмнин ) ще дава мнения,които никой не му иска? Не стига че управлява с подставени лица сума галерии в София, че е замесен и с фалшиви картини на стари майстори,заедно с още един мастит тарикат галерист, ами и има очи да пише и критикува... хайде стига му толкова ,цял век ли мисли да командори още в Българското изкуство? Аман!!!
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там имаше мемориал, който болшевиките сринаха за да цъфне "творението" на Старчев!Редно е да се възстанови мемориалът на Първи и Шести пехотни софийски полкове. Плочите с имената на 1800-те войници загинали за България се пазят във Военноисторическия музей!
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намерих прочувственото писмо в интернет. Жлъч,злоба,арогантност и обидни квалификации. Много му отива на научните титли. Жал ми е за хората,които са живели във времето когато такива са колели и беили.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Художественото произведение трябва да предизвиква вълнения,чувства,емоции,а не студена,куха красота!
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМежду творците винаги е съществувала завист,некоректност,плюене един на друг зад гърба,защо не "аз" а "той,тя",това не е нищо ново.Понякога благородна,понякога неблагородна завист.Но истината е,че всичките ни творци са на много високо професионално ниво,българската школа е невероятна,малко страни могат да се похвалят с такива професионалисти!
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професоре, съгласен съм, че паметници не бива да се рушат. Само имахме един голям проблем - този точно паметник беше полуразрушен и опасен. Времената са други, никой не иска да финансира ремонт и реставрация. Който иска да го запази в първоначалния му вид, но на друго място, е свободен да дари пари и да го направи- За декоративните елементи са се погрижили, те не са унищожени.
106
6
 
8
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Добри или лоши паметниците не се рушат,хлапаци прости!Те са част от историята на България.Но понеже живеем в глад,смрад и мизерия с колониално управление и кухо,безродно статукво,намирам разрушаването на паметника за нормално и в пълна хармония с деструктивния елемент характерен за повечето българи.
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбиарам от изкуство но това нещо беше грозно.
104
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За събарянето на този паметник,тряваше да изкажат изкуствоведи,архитекти,а не *** и пульо!Все пак,това е исторически паметник на честването на 1300 годишнината на България,символ на България.Точно защото беше български паметник,свързан с българската история,беше толкова лесно да се събори,а не да се ремонтира,защото ако беше на някой друг,щеше да се вдигне олелия до Бога.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не понасям партийни творци, подлизурковци на която и да е власт. Истинският творец не припява на силните на деня. Харесвам онези таланти, които противно на конюнктурата, създават нещо различно, нещо истинско, а не се нагаждат към вкуса на времето. Вярвам в силата на изкуството на тези, които създават нещо ново и увличат публиката.