Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?

Учени от Германия: Българските ученици се провалят на елементарни тестове
20 авг 2017 07:30,
152
 Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?
Снимка: архив Reuters

Една пета от тези, които навлизат в трудоспособна възраст в България, са роми. Младите роми у нас са "спящ трудов потенциал“.

Това пишат учени от Берлинския институт за населението и развитието в анализ за България.

Според тях използването на "тези перспективни (като възраст) трудови ресурси" в една силно застаряла страна като нашата би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика.

Учените от Германия представят мрачна картина на ситуацията у нас - демографски проблеми, депопулация, лошо образование и здравеопазване.

Още по темата

Според тях тези проблеми трябва спешно да бъдат решени, за да може страната ни да достигне до средния за Европейския съюз стандарт на живот, информира bTV.

"Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания",  се казва в анализа на института. Според изследването на учените населението у нас ще се смали до 5,6 млн. души, като на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи.

В момента най-застаряващата нация в ЕС е германската, но "бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на несравнимо по-високи доходи от българските", пишат още от института.

Учените са изчислили, че за да се справи страната ни със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на българската икономика до 2040 г. трябва да нараства с поне 4% годишно.

От института отчитат, че бългрските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професия практически умения. В същото време те посочват като друг сериозен проблем качеството на професионалното образование.

"40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия", анализират германците и допълват, че институциите на практика не правят нищо за промяна на положението.

Българите не обичат да се преквалифицират и да учат през целия си живот. Над 40% от сънародниците ни нямат абсолютно никакви компютърни умения, а хората в най-активна възраст – между 25 и 64 изпитват затруднение при използването на интернет.

От института посочват също бедността като много сериозен проблем, но поясняват, че тя е различна за всеки етнос. "При ромите, които са между 5 и 10% от населението на България, съществува най-голям риск от бедност", посочват германците.

От друга страна те определят младите роми като "спящ трудов потенциал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
:-):-) преди 6 години
ромите, арабите и афганистанците са бъдещето на Германия, защото тя им принадлежи нека немците не се притесняват - ще продължаваме да ти заселваме с роми, които доят сладката им социална системаГермания няма право да се противопоставя на това, защото ще ги дискриминира и ще се прояви като расистка държава :-):-):-):-)
98
0
 
9
 
! Отговори
Меркел да ги научи, преди 6 години
че не е героизъм, а е кражба от джоба на данъкоплатците това, че започват да се шлякат още преди да са завършили основно образование и половината от тях - женската част от този етнос, на 18 г. са вече майки на по няколко деца и ползвателки на чужди пари под формата на 22 вида помощи.Тези млади жени и не мислят някога да работят.Осеменителите им също не планират да почнат работа, защото и те ядат от помощите на д/пепритежателките. Наричам ги така,защото си осигуряват издръжката с оная си работа
97
2
 
2
 
! Отговори
Пинко преди 6 години
стига с тия роми, българия с каде по сложни проблеми се е справяла че няма с едни *** нежелаещи да работатят и да живеят нормално е най-лесно да се справи...
96
0
 
11
 
! Отговори
ДоБОМБАсъсЗАКЪСНИТЕЛ преди 6 години
И бомба не е.Който се занимава с нищо-не-правене,не е годен за нищо.Това са само досадни хрантутници,известен процент от които са с криминални прояви.Рано или късно им се намира колая,защото ситуацията в социума се мени бързо.Жалко е само за средствата, похарчени за изхранването и живуркането на тези.Това е като наливане на вода върху пясък,нищо полезно не се ражда там.Още по-жалко е за второто дете на градивните личности, което в 80% от семействата не се роди, за да има папо и жилища за тези
95
0
 
10
 
! Отговори
До 96 преди 6 години
Идея си нямат, какви изненади ги чакат, ако решат да ми влязат в къщата.
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си вземат спящия потенциал и да не го връщат тука. Ние ще се оправим и без тяхния труд.
93
4
 
0
 
! Отговори
Анонимния преди 6 години
Българите имат пролем с ромите/***!В днешно време да си *** е лошо, но за съжаление никои не избира в какъв етнос да се роди. Истината е, че хората сме склонни да се мразим мразим взаимно, независимо дали това са ***, еврейте, арабите или дори съседите... и това е напълно естествено, защото така е устроена вселената и всички елементи в нея. Затова човечеството не трябва да се пали, а да се отпусне и да живее естествено, защото цялото съществуване на всичко.... изобщо е хаос.
92
3
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 89 Какво криза в Германия? Ти четеш ли новините на последък?Разбирач.Русия е в криза, а не Германия.Малииии!
91
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Ех, къде си Иване с ръст на БВП от 6.5 % Сега само можем да мечтаем за ръст от 4 %.
90
0
 
13
 
! Отговори
Към дойчланд учените преди 6 години
Ами че и сириеца ,иранеца иракчанина и мароканеца са "спящ трудов потенциал" ,но смеете ли да кажете нещо ? Туко виж "спящият трудов потенциал" св взриви или изколи хора в мол .
89
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
С голямо удоволствие искаме да съобщим, че България даде, дава и ще продължи да дава на братска Германия" спящ потенциал". Нека Меркел да си го обучи и ползва със здраве! Германия повече от България има нужда от работна ръка и има повече опит в интеграцията, така, че ще продължим да плащаме на Германия и мигранти и бежанци за дибруването на двете страни.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вместо морков -тоягаТова ще ги накара или да влязат в пътя...гледай да не ти влязат ... в къщата !
87
0
 
24
 
! Отговори
БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ преди 6 години
Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"???Това Не е СПЯЩ ПОТЕНЦИАЛ, a ЦЪКАЩА БОМБА!
86
1
 
27
 
! Отговори
Вместо морков -тояга преди 6 години
Досега все им се даваше много нещо даром, за да имат стимул да учат, да започнат работа и да живеят съобразно нормите на европейския бит.Те злоупотребиха с всичко това.Остава само още един метод - спиране на всякакви помощи и бонуси плюс жестоки санкции. Това ще ги накара или да влязат в пътя, или по свое желание ще напуснат България, за да си търсят друга държава с щедра социална система.
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не пречи на младите роми в България да учат или да получат професионална квалификация.Дори нещо повече, на тях им се дават допълнителни бонуси, свързани с училището.Но те просто не желаят да си дават зор.Има изключения, но те са малък процент.
84
0
 
26
 
! Отговори
Не са коректни преди 6 години
Да не наричат с общото име "българи" всички граждани на България.15-годишните българчета могат да се запишат в математическа гимназия. С литературни текстове те боравят без проблем, защото още в първи-втори клас вече четат и пишат добре. Същото важи и за еврейчетата, арменчетата, децата на власите и турците. Ако някое турче не знае български, това е резултат не на интелектуална немощ, а на нарочна семейна политика по отношение на етническата идентичност.Само един етнос на 15 г. е неграмотен.
83
0
 
16
 
! Отговори
Нека да кажа преди 6 години
1. Германия иска да внуши, че ромите от България не бива да напират към Германия.2. Германия иска да се пренасочат към нея онези финансови средства, които се отпускат за подпомагане и интегриране на ромите у нас - нали и в Германия има много нашенски роми, тя иска тези пари, а ние тук да превъзпитаваме събратята им, та ха дано да започнат да работят.
82
0
 
9
 
! Отговори
Gosho преди 6 години
Как всеки 20ти е ром, а в първо изречени е една пета? На автора май му бяга математиката...
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а германия що не ги приеме, като има и там криза. Тука бюджета ако отпуска помощите за "безработните" на български майки, проблем демографията няма да има. този един милион има нужда от поне по 500 лв. месечно или 6 млрд на година.
80
1
 
9
 
! Отговори
дфа преди 6 години
До YakovНе, не е шега! И не е опит да се приспи българинът А ДА СЕ СЪБУДИ! СЪБУДИ СЕ ***! СЪБУДИ СЕ!