Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!

Нужна е политика с общностите зад граница, настоя Султанка Петрова
20 сеп 2017 12:45,
318
Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!
Снимка: архив Булфото

За проактивна политика с българските общности зад граница призова Султанка Петрова. Заместник-министърът на труда и социалната политика отбеляза, че съществува реалната опасност обезлюдените части от България да бъдат населени с хора от други култури и общности.

"Живеем в изключително интересни и динамични времена. Времена, в които се трансформират идентичности, традиции, ценности и представи за света. Човекът винаги е бил мобилен, така се е разселил и по Земята, винаги в търсене на по-добри условия за живот, но никога не е бил така мобилен, както е в днешните времена", посочва в свой коментар Петрова.

"Заради технологиите, транспортните средства и падащите граници хората, особено в развития свят, пътуват все по-често. Част от тези пътувания и премествания е и трудовата мобилност, най-вече в рамките на Европейския съюз. Както добре знаем мотото на съюза е "свободно движение на хора, стоки и капитали", посочва заместник-министърът на труда и социалната политика в свой коментар пред "Труд".

Това вече е реален факт в единното европейско пространство. През XXI в. в резултат на всички тези промени ни предстои глобално разместване на население. То вече се осъществява в Европа, както от вътрешната миграция, най-вече в посока изток-запад, така и от Африка и Азия към континента.

В тази нова обстановка и демографските политики на страните трябва да бъдат нови и съобразени с непрекъснатите трудови миграции и премествания на население.

Създава се реална опасност в един момент определени територии, както е България да се обезлюдят напълно и в тези обезлюдени ареали да се заселят постепенно хора с друг културен и цивилизационен код. Да, ние живеем в глобално време и то ни дава много възможности и най-вече възможността свободно да пътуваме, да учим и да се реализираме там, където ни предлагат по-добри условия. Това е чудесно, но в същото време ние, като българско общество трябва да направим всичко възможно, за да защитим и запазим българщината, нашите традиции, ценностите си, активното население и цивилизационния си код.

Това със сигурност означава демографска политика насочена, както към задържане на младите хора в страната, така и проактивна политика с българските общности зад граница. Като начало се опитваме да изградим мостове за поддържане на връзката им с родината, а в по далечен аспект да ги мотивираме и да привлечем част от тях, образовани и квалифицирани, да се върнат в България. Затова усилията ни трябва да са насочени към създаване на условия тук да се реализират, тук да създадат семейства и тук да отгледат своите деца и внуци.

Тази проактивна политика трябва да е насочена към традиционните български диаспори в Бесарабия, Молдова , Украйна, Македония и др. Макар и отделени по политически и исторически причини от своя етнос тези хора пазят българския дух, култура, ценности и идентичност. Те представляват и отличен трудов резерв за страната ни, особено днес, когато все по-ярко се усеща на пазара на труда дефицита на квалифицирана работна ръка. Времената са такива, че не можем само да стоим и да чакаме нещо да се случи, за да си запазим младото население, а трябва активно и интензивно да работим в тази посока.

Нужно е съчетание от мерки, проактивна демографска и имиграционна политика, промени в образователната система, създаване на условия за реализация, с прилични доходи за младите хора в страната и преференциални условия за започване на бизнес и закупуване на жилища.

Като политици сме отговорни за гарантиране на справедлива трудова мобилност и улесняване достъпа до пазара на труда. Наложително е да намерим най-добрата полза от мобилността, като се опрем на открити, прозрачни и реалистични политики. Целта е постигане на равновесие между нуждите на трудовия пазар и миграцията, засилване на конкурентоспособността, социално сближаване, ефективна система за управление на трудовата миграция. Приносът на мобилните работници е безспорен, което ще доведе до по-ефективно използване на човешките ресурси. Стимулирането на трудовата мобилност изисква инструменти за намиране на съответствия между търсене и умения. Установяването на баланс е изключително важно, за да може работодателите да откриват потенциални работници с нужното образование, умения, знания и квалификация.

Усилията ни са насочени към сформиране на международна мрежа от експерти за дългосрочно сътрудничество, обмяна на опит и добри практики за посрещане на демографските предизвикателства и стимулиране развитието на трудовия пазар и мобилността на работната сила.

XXI век е най-динамичния век за човечеството, затова трябва да бъдем иновативни и да имаме ясна визия за бъдещето на страната ни.

Длъжни сме да предприемем активни действия, за да има какво да оставим на бъдещите поколения и най-вече да запазим България. Както е казал Хайтов „загубим ли България, губим всичко“. И нека да не забравяме – ние сме един от най-древните народи в Европа. Единици са държавите, които имат над 1300 години история, а София, заедно с Атина са двете най-древни европейски столици. Появили се на картата на света много преди градове, като Париж, Лондон, Амстердам, Москва, Брюксел и други.

Имаме много, както културно и интелектуално наследство, така и неповторим фолклор и изкуства които трябва да развиваме, да показваме, да се гордеем с тези постижения.

Свидетели сме на световно преразпределение на работната сила, който процес трябва да се управлява мъдро, като в основата му стои запазването на националните интереси на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
13
 
! Отговори
ЗНАЧИ преди 6 години
ЦЕЛИЯТ ФИЛМ, КОЙТО НИ СЕ ПРОЖЕКТИРА Е ДА СЕ ВКАРА ОТ МОЛДОВА И УКРАЙНА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА! ТОВА ПРАВЯТ ПАТРЕОТИТЕ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ НАСАМ... НЕ СПЕТЕ, ЩОТО ЩЕ СТОИТЕ НА 600 ЛВ ЗАПАЛТА, АМИ ИЗЛИЗАЙТЕ НА УЛИЦИТЕ!
135
3
 
29
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АЗ БИХ СЕ ВЪРНАЛ ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ -ЗАПЛАТАТА ЗА МИЕТЕ НА ЧИНИИ ДА СТАНЕ 2500 ЛВ. КАТО ВСИЧКИ ЦЕНИ ХРАНИ ,КВАРТИРИ И ПРОЧИЕ СЕ ЗАПАЗЯТ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ КАКВИТО СА ДНЕС СА ЗАПАЗЯТ !ТУК В ГЕРМАНИЯ ЗА МИЕНЕ НА ЧИНИИ ПОЛУЧВАМ ЧЕСТО 1200 ЕВРО ТОЕСТ 2400 ЛВ. ,НО ТУК ХРАНАТА МИ Е ПО-ЕВТИНА ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ
134
3
 
11
 
! Отговори
Това преди 6 години
е реалната цена на бананите, трипластовата емека, и американските джунджурийки. Смартфон срещу родина - вие избирате. Пускаш Биг Брадъра и забравяш кой си.
133
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато фалшивите медиии бълват тонове АНТИ БЪЛГАРСКА пропаганда колко скапано е в България, и колко прекрасно е в чужбина, как да идеш на готово е страхотно, какво очаквате народа да си мисли?Тук може само да кажа че с тази статия *** и САБОТАЖНИЦИТЕ КОНСТАТИРАТ ТЕХНИЯ УСПЕХ, подигравайки се в очите ни!!
132
3
 
22
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
Младите си отиват, България опустява. АБЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ ПИСАХТЕ ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ МАСОВО СЕ ВРЪЩАЛИ ,А СЕГА ПИШЕТЕ ОБРАТНОТО ?! ЛЪЖЕТЕ КАТО БЪЛГАРИ !
131
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги корете бегълците,тяхното най -голямо наказание е че децата и вниците им няма да бъдат българи повече и ще се смесят с араби, *** и латински . Който си реже сам коренът няма да прокопса.....Ахахаха, напротив, да си българин е наказание.
130
1
 
27
 
! Отговори
констатации преди 6 години
Да, да... Тия констатации ги слушаме вече 30 години, вече и на първокласниците е ясно, че изчезваме като етнос и ще бъдем погълнати от мобилните, идващи от Изток. Още колко десетилетия ще констатираме очввидното преди да се предприемат някакви реални действия към решаване на проблема. Заплати-нагоре, данъци-надолу, администрация-надолу, работни места-нагоре..
129
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическата и пост-комунистическата епоха упостошиха България.Демокрацията на много хора им била виновна. Че то у нас май за 4 - 5 години имаше такава.
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
демокрацията изисква дебългаризация и тя се случва! Останалото са платени представители на Отворено Общество, Америка за България, БХК и много други знайни и незнайни организации...Да живее свободата
127
12
 
16
 
! Отговори
skatelite преди 6 години
До Анонимен 146Никой не е прокуден. Никой не може да задължи някой друг да живее където и да било. Това го правят комунистите. Хората не искат да живеят в миризливи панелни кутийки, сред тиквеници, които милеят за комунизма. Много ви бива в обвиненията. Все някой друг е виновен.
126
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите си...отивали,не те не си отиват,те са...прокудени от безхаберната държавна политика за доходите на работещите българи.Как да се женят и гледат семейства и деца с пигмейските заплати от 200-300 евро.Алчната и ненаядена бизнес класа пари не дава,даже и заплати не плаща с години и държавата в лицето на Тиквуна нехае,мести го от единия в другия...крачол.Бокича бил шута на няколко...герберисти,ффанати в крачка,ами защо не са в затвора,работодателите,не плащащи мижавите заплати,а ръст никакъв.
125
12
 
13
 
! Отговори
Дo дрът преди 6 години
Ти май не си виждал живот на ръба на оцеляването - питай ги тия бежанци, те щи кажат за ко иде реч. В България виждам хора по цял ден да висят по кафетата - не ми изглеждат да са гладни но много се оплакват от всичко! Щом имат време да са на маса цял ден, не може да гладуват! Комунизъма научи Българина да е мързел и да се оплаква - не го научи на работа. Ако Българина беше работлив, малко или много, нямаше да сме последни в ЕС а по напред от държави без ресурси като Чехия примерно.
124
3
 
2
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
До 138. Липсата на това което изброи се вижда като минус и причина да бягаш от слабите, НО възможност да направиш нещо за предприемчивите ;) Има тенденция западно Европейци да купуват имоти в България точно заради негативите които изброи - те идват с добре дошли пари - ако България не се превърне в циггания и политиците не намерят начин да възродят вярата в Родината която да върне имигрантите обратно, то тогава се надявам цивилизовани чужденци поне да дойдат тук и да развият потенциала подобаващ
123
2
 
4
 
! Отговори
дърт преди 6 години
До ссдж А в "цъфтяща и връзваща" България от 6 - 7 милиона поне 4 милиона са на ръба на оцеляването!
122
3
 
15
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Нищо не е вечно. Както сме били Империя и най-мощна държава в Източна Европа, така сега сме плюнка и бледа сянка на Първото Българско Царство. Младите българи бягат и биват заменени от азиатски под-човеци. Но мизерията е нож с две остриета - тя кара и бежанците да гледат към западна Европа което е добре до някъде за нас. България има много потенциал, но великите сили не искат да си вкарват таралеж в гащите и за това сме на това дередже. Новия национализъм в Европа ще стигне и до нас и ще видим..
121
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките изброени градове Лондон, Амстердам и тн, имат запазена история, защото се инвестира в музеи, старинни сгради, забележителностти, може да видите навсякъде малки магазинчета, хлебопекарни, аптеки и уникални барове, които са тичични и характерни за трзи градове. Хората пазят и се гордеят със старите си паметници на културата и затова се създава интипичната за тези градове уникална атмосфера.Влезеш ли в Сф и те удрят мизерията, излющените сгради, начупените улици, и гладните улични песове.
120
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже бежанците бягат от България,ай сектир, някой ще отиде да живее в село, което няма вода и ток, няма работа ??
119
0
 
10
 
! Отговори
Do nevej 136 преди 6 години
Метрополитан района на Токио не е 30 мил а всъщност около 35! Бях там Сеп 2014, доста добре организиран град в предвид неселеността, в пъти по устроен от Лондон - най големия град в Европа който няма и половината население на Токио.
118
8
 
2
 
! Отговори
До анонимен#127 преди 6 години
Хахаха, кога Токио стана 30 милиона, че не се сещам? Ти излизал ли си някога извън БГ? Като ти чете човек глупостите, ще си помисли, че в големите градове живеят младите, а в останалите само пенсионери
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност не е планЪт,а п-Ран-Ът...и ние,се движи дори много по бързо от предвиденото ...попаднаха на хора ,ейййГюнтер