Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше военно обучение някога за учениците. Отврат! Лагер далече от града, войнишки униформи, постоянно носене на пушка(незаредена), строева подготовка, режим, разни обучения на плаца, на поляната преодоляване на препятствия, бункери, оказване на първа помощ, стрелба имаше само веднъж, тоалетните бяха като конюшни с ниски прегради и всеки гледаше какво прави другия вътре, рядко разрешаваха да се къпем. Ходих на такъв лагер, може би беше за последна година, после го премахнаха.
74
0
 
12
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
Германия тотално пропадна през последните години. Наводни се с всякаква ***. Не можах да позная Франкфурт лятото, а един познат каза, че и в Мюнхен е същото, вероятно и в Берлин, Щутгарт, Кьолн... Гадна работа, жалко за хубавата държава.
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо"И вие ли като мен виждате решението на проблема с родното образование? И вие ли смятате "демократичните" реформи за пълен та 6ак?
72
2
 
19
 
! Отговори
7 преди 6 години
Мрачен спомен ли?! :) Хаха!!! Обучван съм като малък и беше супер интересно и полезно. Всики ходехме с желание и кеф! И беше безплатно! Учеха ни на култура на боравенето с оръжие. 4 години съм тренирал спортна стрелба. Учеха ни на медицински умения, как да правим шини, да спираме кръвотечения, да помагаме на пострадал. Изобщо да спасяваме хора! Изключително полезни неща. Днес учениците умеят да цъкат във ФБ :) Сори, но са написани един куп лъжи в "статията"! :)
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тц, тц, тц... Да ангажираш децата с учене на полезни умения и работа в екип, това е толкова мрачно и комунистическо! Децата трябва да бъдат оставени на самотек, да се друсат, да пият и да бъдат учени, че всеки трябва да мисли само за себе си, ето това е демократично! Орбан, засрами се!
70
1
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ще изтрият линка...но бях шокиран от последното немско изобретение!Вече дамите могат да си закупят - шорти против изнасилване! Вместо полицията да бори африканските и арабски изнасилвачи - се ппедлагат сейф шортс!По времето на Хитлер югенд - тарамбуките бързо щяха да си намерят майстора! О времена.. о нрави!
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало"Разпуснати, нищоправещи лентяи с ниско образование и нулеви умения, запълващи времето си с евтин алкохол и наркотиц: това което на мнозина източноевропейци им звучи като светъл спомен от демократичното настояще.
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно - по-добре наркотици и алкохол. Някак си по-демократично звучи.
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
забележете в какъв стил е статията , преди 20 години ни ликвидираха цялата армия а танковете предадоха за скрап като ни убеждаваха че армия не ни трябва , една държава без войска не е никаква държава , тогава може да се управлява от шепа некадърници който получават солиден хонорар от запада
66
0
 
7
 
! Отговори
POGUBENI DECA преди 6 години
PRI DEMOKRACIQTA PIQNI I DROGIRANI DECA PROSTITUIRASCHTI DECA ZAVISIMI OT POROKA DECA PO LIE GOTINO I VLASTTA NE GI PAZI I IGRAE S BANDITITE 200 000 IZVYN UCHILISCTE
65
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Учиниета на Дарвин за произхода на видовете е пълна глупост.Човека никога не е бил *** , а винаги си е бил отделен вид.По времето на Дарвин не се е знаело за ДНК и РНК а се е отдавало прекалено значение на влиянието на околната среда.Те и руснаците отричаха в началото гените , докато американците не ги снимаха с електронен микроскоп и ги показаха.Руснаците твърдяха че може да посадиш пшеница , и да ожънеж ръж.Абе луда работа.
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре отколкото да висят по кафенетата или да жулят амфети (което се води демократично).
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При демокрацията от евроатлантически тип за източноевропейските страни децата ня ходят на стрелби и не маршируват, а си носят ножки и бухалки из джобовете и раниците. Някои от тях, по - бедните, но по - умните я карат на арматури.
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то щото нашето образование с по 10 учебника по предмет е прокопсало, за пари плачат тия, не за друго
61
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В основното, 7 и 8 клас, имаше един предмет - общество и личност, или общество и право, или морал и право. Забравил съм вече точно. Напрактика си беше основи на комунизма.
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!"A при демокрацията децата с какво се занимават? На какво ниво са възпитанието им, дисциплината и уважението?
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм стрелял с бойни патрони на военно обучение в Говедарци, в средата на 80-те. По спомен беше 5 на единична и 3 на автоматична.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в щатите направо стрелят необучени! Кой и.д.и.от ги пуска тези статии?
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотичното възпитание като противодействие на евроатолантизма. Не е лоша идеята. Унгарците не са глупави хора. И не вярват на евроатлантическите измами, както нашите германофили, дето се чудят защо децата им са диабетици и продължават да си купуват немски храни за източноевропейския пазар...
56
1
 
7
 
! Отговори
Циник до 70 преди 6 години
И Освиенциум е "консервиран" ....за определени цели!А "локацията" им в Берлин е наистина предразполагаща към кожодерски наеми!Което не отменя грозотията им ... а още по-малко историческото им значение!Паметник на окупаторите!