Да признаем МПЦ? Добре, но и Русия ще е против!

Проф. Божидар Димитров с коментар пред Bulgaria ON AIR
29 ное 2017 09:37,
39

Решението на Светия Синод да "осинови" Македонската православна църква най-вероятно няма да бъде подкрепено от Сръбската и Гръцката патриаршия.

Според историка професор Божидар Димитров Руската православна църква също ще бъде против.

Още по темата

Сръбската православна църква е изненадана от решението на Българската да представлява Македонската пред останалите патриаршии. Новината от София възбуди църковните кръгове в Белград, пише сръбският официоз "Политика".

Според изданието сръбският Свети Синод е обсъдил случващото се между София и Скопие.

Предстои комисия от български архиереи да разговаря с македонските владици и да реши как ще действа с останалите православни църкви. Вижте целият коментар по темата в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се прави разлика между ПЦ и ИПЦ !ПЦ са гръцката, сръбската, македонската, българската, а ИПЦ е руската - т.е. руската е по-ортодоксална от другите и като така, да бъде оставена да си живее сама.
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак Русия на прицел! Никой не казва,че според съда в Страсбург,ЗАКОННАТА Православна църква в Македония е Охридска архепископия -СПЦ начело с Йован Враничковскимакедонец от Битоля.
14
1
 
15
 
! Отговори
Е и? преди 6 години
Може да се каже че съм по-скоро русофил, но да си имаме уважението, всяка жаба да си знае гьола. Нито на Русия, нито на който и да е било друг му влиза в работата какво се решава в България, относно България. Руснаците специално доста мрънкат че сме ги "предали" втората световна, пък те ни били освободили, а един път не признаха кой им даде култура и религия. Направи ги държава. Отделен въпрос дали трябва да дадем на т.н. Македония каквото и да е било, с вечна им гнусна пропаганда срещу нас.
13
6
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
"Всяко тържество на българите е смърт за Русия"... - вестник Русь 24 брой 1885 година...Иван Сергеевич АксаковЧудя се само, че още съществува населено място с такова име и се питам кметът и обществеността там къде спят...
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак двойни стандарти ,както със Западните покрайнини и Беломорието! Разбрахме ,че сърби и руснаци ще са против!Кажете за мнението на Вселенската Патриаршия,Еладската и Кипърската църкви! Сигурно са ЗА признаване ,щом ще се казва МАКЕДОНСКА.
11
2
 
18
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Няма македонска църква, няма македонска държава и няма македонска азбука. Изчезвайте и макетата да оправят паметниците дето ги разруши оня вандал и да се извинят публично на всички задето ни крадят умишлено историята.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат сърбите да им признаят самостоятелност,а забраняват всякаква дейност на каничната ОА-СПЦ ,дори сръбският владика вкарват на няколко пъти в затвора!Интересното е ,че за разлика от македонците, той не отрича българският характер на Македония до 1945 ,както и на ОА назад във вековете ,и СПЦ продължава да го подкрепя !
9
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е руските интереси винаги са идентични със сръбските,като в повечето случаи са насочени срещу българските,това е назад в историята до наши дни! Само шепа русофили не могат да го проумеят!
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво от това, гледайте първо българските интереси а не руските!Мисля че всички знаят че когато се свормирала българската Екзархия руснаците са поддържали тезата че на Балканския полуостров нация българи не съществува а има само гърци и сърби и за това според тях няма нужда от независима българска църква!Тогава нашите предци въобще не са смятали руснацитеза фактор и побеждават. А знаете ли че след первата световна война руснаците предлагат България да бъде разделена между Русия, Гърция и Съ
7
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки който признае църквата от западна България за македонска е национален предател явно единствените български патриоти са Сърбия и Русия. Няма държава Мекедония.
6
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то е ясно, че братска Русия ще е против.Къде е новината тук?Някой да знае случай братска Русия да не е против нещо изгодно за България?
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се признава. Всички църкви са на един принцип. Всеки с пари може да построи някаква църква.Да построиш църква е като да построиш мол.
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма и никога не е имало Македонска Православна Църква!Имало е, и има Охридска архепископия,която сега е автокефална в диоцеза на СРЪБСКАТА ПЦ. Признаването на самостоятелна МПЦ -ОА е против всякаква историческа истина!Дори ,когато е била под юрисдикцията на Цариград се наричала Българска ,а не Македонска!
3
6
 
20
 
! Отговори
Хич преди 6 години
не ми пука какво е становището на Сръбската православна църва!
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо, на всяко гърне - мерудия...
1
12
 
15
 
! Отговори
факт преди 6 години
И как разбраха че РПЦ ще е против след като няма коментар от там?само празни приказки....