Нова идея: Шофьорите – на тест за сънна апнея!

Да се изследват, ако страдат – да минават на терапия!
15 мар 2018 16:30,
25
Нова идея: Шофьорите – на тест за сънна апнея!
Снимка: Flickr

Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея, настояват лекари от Българското дружество по сомнология, представители на пациентски и граждански организации, цитирани от БТА.
 
Ако се докаже, че професионален шофьор страда от болестта, да премине на терапия, която да бъде плащана от държавата, предлага доц. Милена Миланова, сомнолог. Тя съветва при повишена сънливост през деня, задължително да се потърси лекарска помощ.
 
На дремливо шофиране се дължат 10-30 на сто от пътнотранспортните произшествия, казва сомнологът доц. Кирил Терзийски. Вероятно в България около 200 000 мъже и 150 000 жени над 50-годишна възраст страдат от обструктивна сънна апнея.

Високата дневна дремливост е основен симптом за болестта. Тя увеличава 2 до 5 пъти риска от катастрофа на пътя. Най-застрашени от заспиване на волана са професионалните шофьори, а продължителното шофиране нощем води до същия риск от катастрофа, който съществува и при употреба на алкохол, допълва сомнологът.

В периода 2010-2016 г. ранените в катастрофи са били над 56 000, а загиналите - 5392, каза Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", цитирайки данни от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като има сънна апнея, как ще работи като шофьорДа се лекуват хората е правилно, ама да се шофира с тази болест - не Не се знае кога ще заспи
17
0
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Трябва и за еректилна дисфункция, фибродисплазия осификанс прогресива, Болест на Крон и тн
16
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Не е достатъчно! Трябва да ги изследват още и за хемороиди, гъбички межжду пръстите на краката и ушна кал. Задължително от тазлични доктори и в никой случай в един ден. И всяко изслвдване да се плаща тройно, понеже е за професионалисти и отговорността, която се носи е голяма!
15
1
 
9
 
! Отговори
Мамолог преди 6 години
Ааааа, а ние мамолизите ще останем без кинти ли? Ще преглеждаме по-надарените булки, по-старите не. За книжка за дамите ще минават през нас за преглед. Можем да включим и гинеколозите, и те душа носят. Всеки гепи кинти, ние останахме забравени.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се опростяват нещата, тук се измислят какви ли не препятствия, естествено платени, за да пълни гуши някой.Смяна на регистрации, нови лични карти, книжки, паспорти, въвеждане на медицински прегледи, за да гушат определени кабинети, всичко това така усложнява живота на обикнивения човек, че агресията избива навсякъде.Колко ненормален трябва да си ско имаш Апнея, и да караш?? Опасно за болния, опасно и за другите. Представете си милиони си подменят книжките и по20 лева за преглед? Милиони
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната простотия, в опит да се увоят едни пари от нашите хора, а пък ние ще допринесем към далаверата като си загубим 1-2 дни и дадем някой лев.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЖЕ И НА ТЕСТ ЗА ХЕМОРОИДИ.
11
1
 
16
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
Аз не знам защо не предложат направо да им съберем по 5 лева и да им ги дадем. Много хрантyтници в тази страна, мераклии за нашите пари!
10
4
 
4
 
! Отговори
Оня преди 6 години
аз предлагам IQ тест и минимума да е 15... половината от тук ще ви скъсат
9
8
 
13
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Няма да повтарям изброените по-долу предложения ,но ще внеса и друго.Не може да си шофьор и да не можеш един основен ремонт на двигател да направиш.Срамота!!!
8
3
 
8
 
! Отговори
Оня преди 6 години
До 6Това е проблем и е така наистина, но познавам хора със въпросната болест и определено е доста опасна и е желателно хората да знаят че я имат. Понякога я имат доста години преди да се диагностицират.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A докторите пак ще обогатявате значи ,а вижте колко роми карат без книжки и пияни и дрогирани!
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали пък проблемът не е във факта, че с цел по-голяма печалба аботодателите притискат шофьорите да карат извънредно? И всъщност не става дума само за шофьорите, а за всички работещи в частния сектор. Работи се извънредно, умората се натрупва и стават проблеми, но при шофьорите просто е по-опасно, отколкото при работещите в офис.
5
6
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Проблема с катастрофите беше решен с приемането на Фундаменталният,Вселенски,космически и невероятен закон за "ФАРОВЕТЕ".От тогава всичко е мед и масло!!Не ви е срам да искате още пари за изследвания,алчни доктори!!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам шофьорите да се изследват за бърза смяна на гума, да им се прави тест за физическа годност на стадиона, да им се направи изследване след колко грама ракия ще покажат над 1,2 промила, да минат слалом между 10 голи жени за трениране неотвличане на погледа и други подобни. Всички да струват по 100лв.
3
10
 
12
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Истината е, че изключително малко хора са запознати със сънната апнея, а тя е мега коварна. Има случаи на хора починали в съня си от нещо, на което почти никой не обръща внимание.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aйде и тия искат да правят пари. Докторите са най-голямата мафия. Здрав човек ще разболеят само да източат пари по здравна каса. Бандити!
1
1
 
15
 
! Отговори
Като преди 6 години
иска да прави здрави пари да беше станала инвазивен кардиолог, а не да се чуди от къде да си докара!