Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?

Връзка се тях се очаква да има в края на деня
Обновена: 13 май 2018 12:15 | 13 май 2018 11:56, Елка Василева
118
Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?
Снимка: Facebook

Цяла седмица продължават усилията по издирването на алпиниста ни Боян Петров.

Днес една група спасители ще се опита да стигне лагер 3 до връх Шиша Пангма, а друга група ще мине по маршрута на българския алпинист от лагер 2 до лагер 3, заяви за „Дарик“ Деян Петков от щаба на Боян Петров.
 
В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи, каза непалският алпинист и водач Мингма Шерпа.

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма операцията по издирването му продължава.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Още по темата

Днес те оглеждат терена около Лагер 3 и ще се опитат да изкачат върха, обясни Деян Петков: "Те ще опитат да минат по маршрута, по който Боян е бил и да оглеждат около него. Тези от Лагер 2 пък ще се опитат да се качат до Лагер 3, оглеждайки също около маршрута. Говорим просто за оглеждане около маршрута, няма други възможности на 7500 метра".

Деян Петков добави, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До никъде още не е технологията. Може да е паднал на 5м от палатката леко затрупан и да минат покрай него. Може да е паднал и в цепнатина....Игла в купа сено.
67
1
 
19
 
! Отговори
До днес преди 6 години
Много триете! Изтрихте и съвсем обективни мнения. Не е необходимо, с триенето нищо не се постига, обратното.
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимна 64Аз дедовия го "забравих" в момента в който разбрах че не би ме задоволил! Отделя се прекалено много внимание на "факт" който е изцяло на личностна основа без някакви положителни ползи за обществото ни! Айде човека решил да катери, не успял/загубил се и сега да ревем за това че не можем да го открием! Ами ние как по-точно сме отговорни за неговите лични решения?! А рецептата за да се оправим е на първо място като заменин безхаберието с отговорност, честност и здрав разум!
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление ,човека беше обречен .Гибелта му беше ,рано или късно нейзбежна . Не биваше да си играе ва- банк със смъртта .Поредното доказагелство за надценяване на собствените сили . Човешките възможности имат граници и е неразумно да се гонят е задминават тези граници ,защото пренебрегналият тези правил,а никога не узнава какво ие постигнал или загубил и къде е сгрешил .А ние започваме да викаме,, осанна,, или,, разпни го ,, Безумие е да тръгваш срещу Бог !
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турски сериал епизод 7347, сезон 1500, епизод: базов лагер 13987.
63
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес цялата зелена дивотия се изреди да бълва хвалебствия за един привидно праведен човек, който даже не намерил от егоизъм нужда да сключи брак! Ако може да не давате морално наставления! Взимайте самолета и отивайте да го турсите в пущинаците! Какво седите и чаката някой да плати! Просяци сте били, просяци сте и присяци ще останете с мечтите си да летите с орлите! Знайте си мястото! Не сте орли!
62
3
 
18
 
! Отговори
Халина преди 6 години
Както казваме "Всяко чудо за 3 дни" За този вече повтаряте от 10 дни. Спрете се за малко.
61
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преекспонирането на поредния егоцентрик пред българите, които както някой се беше изразил "стискат живота си под нокът" , само им напомня - за двойните стандарти по които ги делят. Скъпото хоби на ЕДИН от тях - трябва да бъде спонсорирано от "обикновените...нищо незначещи българи", които освен да се борят с мизерния тежък живот, и да се грижат за семействата си - не са се разчекнали по чукари и баири.Няма никакъв гланц и флеър...няма героизъм в това - да умираш никому неизвестен !
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да го открие след стотина години някой алпинист
59
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимна 61И какво от това като е качил К2!!? Това как точно поставя България и нейните граждани на по висок житейски стандарт или просперитет?! Някой си катери еди какво си, губи се, и после - събирайте милостиня да го дирим! Който до сега го е спонсорирал да плаща на търсачите! А кой би спонсорирал бедните българи! Да почерпиш вдъхновение от един безмислен "факт" е типично българска черта като едно време както ни вдъхновяваха с "партията"! Тези глупости ги разправяй на дедовия!
58
1
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Как ще е жив 10 дни при тези тежки условия? Малко се съмнявам. Въпросът е дали ще намерят и трупа му, защото и това не е сигурно.
57
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боян не иска да се връща в Бг. Скъпо му било парното.
56
8
 
20
 
! Отговори
12 преди 6 години
Разсъждава от дни за Съни и преди минути всъщност си дадох сметка , че така или иначе той щеше да завърши жизнения си път именно там, в планината, а не от старост пред телевизора. Да, адски му е рано това да се случи, но съм убедена, че това е начинът, по който той би искал да се случи. До вчера вярвах, че може да стане чудо, но след като не е в лагер 2 и 3 просто явно най-лошото се е случило. Дано е на по-добро място. Сърцето ми плаче за него. Дано знае колко хора го обичаме.
55
20
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До House M.D.Уважаеми господин многоумник, моля те да бъдеш така добър да издадеш учебник по основни правила в планината, щото тука ние сме тъпички и да не вземем да се пребием без споделената ти мъдрост. Малоумникът, за който говориш, е качил К2, ако това нещо ти говори. А ти можеш да почерпиш вдъхновение от тоз факт и да напишеш книга "как да се кача до третия етаж, ако ми е строшен асансьора, при положение, че хемороидите ми дават зор".
54
1
 
23
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Не искам да се изказвам по темата, щото нямам необходимите познания, за да коментирам. Само искам да кажа, че изтръпнах, като разбрах колко хора са останали завинаги под Еверест. Дано е жив човека и да се спаси!
53
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54Само гледай отивайки до магазина да не те блъсне нещо,че после цяла седмица ще трябва да слушам по новините как един *** е бил отрепан на път за магазина.
52
8
 
8
 
! Отговори
Бочо преди 6 години
Може да е решил да се разходи до Еверест...
51
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има ли време да ида до магазина за още бира и пуканки, че да не изтърва нещо от тоя съспенс сериал? Че вече 10 дена го следим в захлас, да не изтървем накрая епилога?
50
6
 
35
 
! Отговори
Пф преди 6 години
Като прочета коментар от рода на " ти кво само ни занимават с тоя" и ми става много смешно. Ми мен ме интересува бе. Който не го интересува,защо влиза в тази новина и започва да чете пък и да си губи времето да коментира. Пропускате новината и толкова. А най-*** е,че има и *** които коментират човека със злоба. Не го познавам лично,но от репортажи съм го гледал и винаги е бил възпитан,добър и нищо лошо не е направил да бъде мразен. Имал е мечти и ги е гонил. Поне се е наживял пълниценно.
49
5
 
12
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Ей, прогресивният, ти какво остави след себе си, освен, ако си имал късмет да си изцериш мозъчния и физически запек, празно дебело черво?