Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?

Връзка се тях се очаква да има в края на деня
Обновена: 13 май 2018 12:15 | 13 май 2018 11:56, Елка Василева
118
Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?
Снимка: Facebook

Цяла седмица продължават усилията по издирването на алпиниста ни Боян Петров.

Днес една група спасители ще се опита да стигне лагер 3 до връх Шиша Пангма, а друга група ще мине по маршрута на българския алпинист от лагер 2 до лагер 3, заяви за „Дарик“ Деян Петков от щаба на Боян Петров.
 
В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи, каза непалският алпинист и водач Мингма Шерпа.

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма операцията по издирването му продължава.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Още по темата

Днес те оглеждат терена около Лагер 3 и ще се опитат да изкачат върха, обясни Деян Петков: "Те ще опитат да минат по маршрута, по който Боян е бил и да оглеждат около него. Тези от Лагер 2 пък ще се опитат да се качат до Лагер 3, оглеждайки също около маршрута. Говорим просто за оглеждане около маршрута, няма други възможности на 7500 метра".

Деян Петков добави, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A нещо за Скрипал няма ли?Нещо за химическите оръжия на Асад?К'во ме занимавате с тоя? Една позната много точно прогнозира какво ще стане с тоя петров - една седмица постоянно натрапване, чуден късмет за медиите, чудесна храна за късопаметното мозъче на бугаpина!
47
1
 
2
 
! Отговори
Барселона преди 6 години
До 10..Благодаря не знаех тази подробност...
46
8
 
42
 
! Отговори
От мишата дупка преди 6 години
Боян ще си остане завинаги на върха! Като чета колко омраза и зломереност се леят по негов адрес за дето се е осмелил да гони границите на човешките възможности, май това развитие (за жалост) е за предпочитане. Така поне няма да стане свидетел на този *** вой! Ние ще го надживеем, но със сигурно мнозинството от нас никога няма да оставим дори част от следата, която той оставя!
45
6
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Див сеянин Отива ти името ,което си си сложил.*** ***.Преди да коментираш човека вземи да прочетеш за човека!
44
29
 
18
 
! Отговори
Писна ми все за тоя преди 6 години
Предлагам 7 дни национален траур, черни ленти по всички телевизии, незабавно да се инициира ДМС Да спасим този, как му беше името...Лично Бойко Борисов да издаде указ една седмица всички българи да работим безвъзмездно, и, разбира се, този да влезе в учебниците по история, редом до Ботев, Левски....Белким всички, дето рипате и се пените да го защитавате, си седнете на дупетата тогава....
43
18
 
16
 
! Отговори
ПУКАНКИТЕ СВЪРШВАТ преди 6 години
ХАЙДЕ ДАЙТЕ РАЗВРЪЗКАТА, ЧЕ ПУКАНКИТЕ МИ СА НА ПРЪВЪРШВАНЕ.П.С. ИМАМ ЗАСЕДНАЛА ПУКАНКА В CAPS-LOCK-а
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намериха две следи, да....от стъпки...****! И сега доволни ли са **** медии дето ни облъчват от сутрин до вечер с едно и също??? Всеки полуграмотен човек може да следи ситуацията от първа ръка на страницата на search & rescue компанията в интернет...!!
41
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tръгнал е сам нагоре в лошото време - колегите му унгарци, италианец и непалци са се върнали. Нашият е бързал като невидял нагоре.Получил е това, за което е отишъл - да го оставим на почива в мир в планината.
40
2
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
Има всичко, ама няма въздух :(
39
9
 
12
 
! Отговори
Божееее преди 6 години
Знаете ли какво си мисля? Боян има всичко в себе си от което има нужда. Има и палатка. Просто като е тръгнал може би се е отказал след 3 лагер и сега чака да го намерят. Лично мое мнение не ангажирам никой с него. Дай боже да е жив.
38
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз е мъртав от поне няколко дни не ви ли стана ясно вече
37
5
 
7
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Добра реклама на шерпата - само че на гърба на мъката на хората
36
11
 
32
 
! Отговори
Стършел преди 6 години
Велика, смела, борбена, уникална, дръзка - каква ли не я изкараха жена му. Едно време така говореха за майката на Георги Димитров.Пародия.
35
9
 
41
 
! Отговори
12 преди 6 години
Не искам да повярвам, че този слънчев човек вече не е сред нас. Четири дни отварям през 10 минути новините, за да прочета, че са го намерили жив, уви.... Защо стойностните хора си отиват??
34
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха тръгнали да го издирват в лошото време на 3-ти май, можеше и да му помогнат.Никой не си слага главата в торбата обаче и не рискува за другия. Лицемерни шерпи, само за пари мислят.
33
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Простете, просто от чисто любопитство питам- Вие с какво сте допринесли за прогреса на обществото? Наистина ми е интересно.За Боян Петров знаем, чвв освен алпинист е и зоолог, който е откривал нови животински видове. Предполагам за Вас това не е важно, но за голяма част от света Е.
32
2
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Говориш досущ като морска мацка , от там ли си
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тесла и Айнщайн работят в други сфери, а Колумб, Марко Поло...те ако като вас си седяха на дупето само :)
30
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Жалка торба с izпражNения! Днес съобщиха, че д-р Атанас Скатов се е изкачил на Чо Ойю! Дали е веган или яде месо въобще не е твоя работа. Плюскай си каквото искаш - знам, че за нашенеца пържолката е връх на усещанията, духовни и физически! Коремните типове преобладават. С корема си и мислят.
29
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
По-добре живо куче, нежели мъртъв лъв. Стара народна приказка.