Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?

Връзка се тях се очаква да има в края на деня
Обновена: 13 май 2018 12:15 | 13 май 2018 11:56, Елка Василева
118
Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?
Снимка: Facebook

Цяла седмица продължават усилията по издирването на алпиниста ни Боян Петров.

Днес една група спасители ще се опита да стигне лагер 3 до връх Шиша Пангма, а друга група ще мине по маршрута на българския алпинист от лагер 2 до лагер 3, заяви за „Дарик“ Деян Петков от щаба на Боян Петров.
 
В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи, каза непалският алпинист и водач Мингма Шерпа.

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма операцията по издирването му продължава.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Още по темата

Днес те оглеждат терена около Лагер 3 и ще се опитат да изкачат върха, обясни Деян Петков: "Те ще опитат да минат по маршрута, по който Боян е бил и да оглеждат около него. Тези от Лагер 2 пък ще се опитат да се качат до Лагер 3, оглеждайки също около маршрута. Говорим просто за оглеждане около маршрута, няма други възможности на 7500 метра".

Деян Петков добави, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До коментар 22А какво е алпинизмът според вас, ако не е спорт?
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Поради същата причина поради която някои хора се гордеят, когато някакви си ритнитопковци стигнат донякъде
26
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, има хора, които си стоят мирно на дупетата, но има и други- бунтари, откриватели,смелчаци, които се хвърлят с главата напред в името на своите идеали и цели.Вторите дърпат света напред, а първите -дълго си стоят на дупетата цял живот.
25
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почивай в мир, Бояне! И нека всички, които искат да плюят, да замълчат, защото за мъртвите или добро или нещо. Поне това да спазим. Всеки е свободен само когато следва мечтите си, сбъдва ги или умира опитвайки се.
24
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турски сериал епизод 3006, базов лагер 5060, хайде стига с тая история, Боян никой не го е карал да изкачва снижните върхове и да гони михаля, държавата не трябва да дава и стотинка за спасяването му при толкова болни ,които се нуждаят.
23
5
 
14
 
! Отговори
Тъжно преди 6 години
Осатана си там на върха Светата обител. Според мен, ако го бяха потърсили от северната страна на върха, където е бил тръгнал да стигне главния връх. Там някъде е паднал близо до върха. Там е затрупан в снега. Така си мисля. Дали е жив може и да има все още пулс, както казват специалистите. Според мен самонадеяно е тръгнал Боян към тоя връх. Не е дооценил тая стръмнина. Бог да го прости.
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алпинизмът не е спорт, нещо бъркаш.
21
3
 
24
 
! Отговори
до 9 малоумник преди 6 години
До АнонименНищо няма да гушне жената, пишете грозни неща. Няма дружество което да застрахова диабетик на 45 години за фатален изход при катерене на такива планини.Ако въобще има застраховка, тя покрива минимални медицински разходи или транспортиране на тялото.Прочетете или питайте застраховател.Тези въртолети, тези спасителни групи и шерпи - нищо от това няма да плати застраховател.Боян Петров има спонсори и приятели, сигурно те го покриват. Вертолетната операция е от бюджета на Него/БГ.
20
7
 
26
 
! Отговори
До House M.D. преди 6 години
Много*умник, за разлика от теб, познавам Боян. Ако не той, кой знае правилата за поведение в планината! 20 души смели българи и българки.Ти сам не би могъл да стигнеш до Камен дел! Освен ако няма кръчма с такова име. Боян изкачи лани К 2. А преди години е чакал два месеца в подножието му, но не е тръгнал именно, защото при него разумът е преди всичко, а не емоцията, хъса! Боян е смел и много техничен, но за него трезвата преценка е преди всичко!"Лесният" Шиша Пангма, проклет да е, ако го е взел!
19
7
 
28
 
! Отговори
Из Уикипедия преди 6 години
Боян Петров ,2 пъти боледува от рак и успява да се излекува.През 2008 при катерене в Алпите чупи крак.През 2009 попада в ледникова цепнатина от която бива изваден от Испански алпинисти.През 2013 катастрофира с мотор и се потрошава.На слизане от К2 получава диабетична хипогликимична криза.Губи съзнание но на косъм е спасен.През 2016 го блъска кола ,получава счупвания на ребра ,крайници ,черепно мозъчна травма с хематом.Господ 1000 пъти му е показал да си седи на зад.ника но той мирен не седи
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Много интересно Вас какво Ви вълнува колко ще вземе жена му от застраовката?! Вие ли ги давате парите? Та нали това е основната функция на една застраховка! В случай че стане нещо, да има финансово обезщетение. Иначе защо ще си ги правят хората?!Това едно- друг въпрос е дали смятате, че жана му не предпочита мъжа си жив и здрав, вместо да й се изплати каквато и да е сума? Аз не вярвам.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има спорт, който се казва АЛПИНИЗЪМ.Както има футбол, художествена гимнастика и т.н.
16
4
 
43
 
! Отговори
да запазим тишина преди 6 години
за да не го намерят до сега най-вероятно е имало подхлъзване и одпадане от предварително избрания маршрутсам, при тези условия е много страшно.. имам опит изминах в нетака висока планина 12 км при -35 градуса за 7 часа, но стигнах палатка в която бяха оставени кислород, вода храна и спални чували..загубих 3 пръста на левия кракне иронизирайте Боян, не му се присмивайте, а замълчете и запазете тишина,
15
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес, много сте нахални ! Не искам като отворя сайта, да виждам повече новини за този безделник ! Скрийте ги някъде на дъното, който има интерес да ги търси там.
14
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано е жив човекът? ***, Божа работа.само не разбирам къде му е геройството в цялата дандания, след като спасители изкачват върховете и без да носят рекламни дрехи и национални знамена.Като лично хоби го разбирам, но като национално геройство - не! И не виждам защо българите трябвало да се чувстват горди, че някой техен сънародник изкачва планини.
13
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е ясен, ще служи за ориентир и междинна спирка да си правят селфита с него на следващите его-супермени.Ако се гътне и вегана , който ще катери еверест тези дни, то съвсем ще останем без самовлюбени парчета в тази държава.
12
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора спрете се с тази завист и злоба... Срам ме е от вас, че сте българи.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жо - можеш ли да ми кажеш защо му е инсулин, като нема кво да яде! а бе гоуеми ендокринолози сте бре!
10
0
 
20
 
! Отговори
До Барселона преди 6 години
Вчера някакъв умник ни нахрани хората, които питат същия въпрос. Според него рекордът не се зачитал с такова устройство за проследяване и било съвсем нормално алпинистите да не го взимат. И да се обрекат на сигурна смърт.
9
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдовицата ще гушне най-малко 2 милиона от застраховката.Макар да нямат брак, тя е родител на детето, което е признато от него, тъй че каката ще се разпорежда с кинтите.