Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!

АИКБ е против вдигането на минималната заплата и праговете
Обновена: 31 окт 2018 06:31 | 30 окт 2018 20:51, Екип на Investor.bg
227
Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!
Снимка: flickr

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. месечно. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка".

Още по темата

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в "задънена улица", припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. Според работодателите изпълнителната власт категорично се е отказала от реформа в държавната администрация, а чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване".

Още финансови и икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или защото държавата е свикнала само да взима ,но е и да дава .. Вярно е че някъде по света майките взимат по - малко майчинство , но я им вижте заплатите !!Тука в България да не смееш да искаш нещо като ти дадът ,после искат да ти го изкарат през носа ... Пък било то и държавно ...
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нима детето ми успя да се класира за детска ясла или градина, нима Вие управниците сте направили нещо различно ,освен да взимате от хората и да си пълните гушите ... , нима всички дечица са длъжни да ви търпят , пък сега и парите искате да им вземете ... До нашите 380 лв ли опряхте ... Позор !Тези дето сме работили няма как за две години да забравим своите навици в работата , така като съм работила преди ,така ще работя и като се върна ... Способния човек е такъв Винаги !
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес - майките без майчинство, утре - децата на 14 по 14 часа на работа за без пари... Бог забавя, но не забравя. И на тези еничари ще им дойде Коледата!Иначе казано - страхлив съм да ви призова на бунт, защото знам, че и вие сте страхливи. Та заедно ще чакаме Божията воля.
184
2
 
1
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 5 години
ТОВА СЕ НАРИЧА КАПИТАЛИЗЪМ-----ДЪРЖАВАТА НИ НЕ Е СОЦИАЛНА А КАПИТАЛИСТИЧЕСКА--ДЖЕНДАРАЦИТЕ ИСКАТ РОБИ ДА ИМ РАБОТЯТ, А ТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ КЕФА--НОВИ КОРИТА,ЛАМАРИНИ И УРВЕТИНИ ДА СИ ИМАТ С ПАРИЧКИТЕ НА РОБИТЕ--ЧЕСТИТО БУГАРЕ--КОЙТО НЕ СКАЧА Е КОМУНИСТ---РОБИ СТЕ ВИЕ,РОБИ И РОДИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ...
183
0
 
8
 
! Отговори
abc преди 5 години
Държавна политика - българките да работят , а ромките да раждат деца.
182
0
 
7
 
! Отговори
Ергин Енгин преди 5 години
не им стигна на тези мафиоти крадат вече над 1/4 век,но рано или късно ще дадат сметка за това
181
0
 
5
 
! Отговори
до refluks преди 5 години
Интересно как така ще им дават свободната в момента длъжност. Преди да излезна в майчинство бях системен администратор, като се върна .... ми то има човек ... има място в счетоводството....това не звучи сериозно
180
0
 
13
 
! Отговори
Оле преди 5 години
Направо господа феодалите да забранят на българите да имаме деца. Ние само ще бачкаме и ще си осиновяваме после тсиганчета на по 7-8 г които могат и сами да се гледат,за да не ни ангажират от времето да можем да работим и извънредни смени за без пари. Така и така щом искат да махнат и клас прослужено време да си докараме някой лев отгоре да компенсираме и тази загуба за трудещият се човечец.
179
8
 
6
 
! Отговори
refluks преди 5 години
проблеми Ставаме в 4 часа в 4 и 30 сме по улиците такситата също не са безопасни а взимат по 2 лева А майките идват в 8 и си тръгват в 16 и 30 Не се дават никакви добавки за смени към заплатата а роботим и събота БЪЛГАРСКАТА МАЙКА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ *** НА ПЛАНЕТАТА ЩЕ ВОДЯ БОРБА ДО НАПУСКАНЕ НЕКА ИМ РАБОТЯТ ТЪРТЕЙТЕ ДЕТО ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦАТА ЗА ВСИЧКО КОЕТО НЕ ИМ ХАРЕСВА
178
1
 
12
 
! Отговори
За последните 5 преди 5 години
години какво отказаха от българския бизнес.Отпуск от 25 дни годишен .Дабъдат защитени татковците от уволнение на деца до 3 години. Да се дадът заплата и полвина(минимлана минимум)на хора с висше образование.Но ако те не ти дадът заплатата няма закон или сила която да ги накара.И сега проблема са ви майките около 50 000 годишно откоито около 30 000 да са на работа.А същият този Велев орева света че не трябвало да се сливат празници и като стана, кво цъфнахме и вързахме.
177
10
 
3
 
! Отговори
refluks преди 5 години
Намаляване на майчинството до 6 месеца и след връщането майките дапзаемат тази позиция която е свободна в момента а не тази която е заемала преди майчинството Работя в АББ и всеки ден съм подложена на тормоз от една мързелива и *** майка считаща че заради това че е родила две деца всички са и длъжни включително и другите майки В тази фирма майките идват до 8 год възраст на децата само редовна смяна и им се дава само лека и платена работа Което е тотална дискриминаци спрямо жените с репрудоктив
176
0
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Ами да създадат условия за работа от дома или детски ясли в предприятията, както е в нормалните държави!За доходи, които позволяват нормален живот да не говорим, че няма!Работиш за 2000, получавш 600, а ти трябват 1200, за да свържеш двата края.
175
28
 
4
 
! Отговори
Вододав преди 5 години
Разбирам защо има толкова много негативни коментари по темата, недай си Боже някой да не позволи на Българина да не работи, пък и с супер опция да яхне ролята на жертва спасяваща раждаемостта и бъдещето на нацията, НОКато експерт с дългогодишен опит в ЧР, мога да кажа, че над 90% от майките не се е и връщат на работа а отиват някъде, за 2 години те вече нямат никакво понятие какво и как са работили и не, няма логика държавата да ги издържа 2 години, било то и с по 200 лева на месец!
174
0
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Този некомпетентен човечец, защо избива комплекси в медиите? Кой го лансира? Кой му казва какво да каже? Защо става все по злобен? Каква е тази организация? С какво се занимава? Има ли продукт от нейното съществуване? Ужас, а той пак наглед!!!!
173
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Такова майчинство на практика 2.5 години с натрупани платена отпуска няма никъде."Ама и такава отрицателна раждаемост също няма никъде.
172
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти остави стажа, ами питай колко пари е повлякъл от Комсомолс,ТНТМ и така нататък.
171
0
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колко е трудовият стаж на другаря Велев?
170
27
 
3
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Такова майчинство на практика 2.5 години с натрупани платена отпуска няма никъде. В офиса на която не й се работи, забременява и оставя *** си на произвола. Затова след поредната забременяла месеци след като започна взехме решение да наемаме само момчета. Атмосферата в екипа е страхотна. Който иска да пие кафета и да стои по градинки, да го прави, но не срещу парите на нормално работещ и страдаещ се човек.
169
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велев пак ли на теб нещо ти е криво. Аман от набедени "бизнесмени"
168
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй нареченият бизнес в действителност гори хора в двигателите си. И хич не се интересува, че като свършат белите пчелички, цивилизацията ще потъне вкупом с ордите черни ***.

Спонсорирани публикации