Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!

АИКБ е против вдигането на минималната заплата и праговете
Обновена: 31 окт 2018 06:31 | 30 окт 2018 20:51, Екип на Investor.bg
227
Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!
Снимка: flickr

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. месечно. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка".

Още по темата

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в "задънена улица", припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. Според работодателите изпълнителната власт категорично се е отказала от реформа в държавната администрация, а чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване".

Още финансови и икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ И НОЖЪТ, И ХЛЯБЪТ СА В РЪЦЕТЕ НА БИЗНЕСА. И ТУК, И НАВСЯКЪДЕ.Като исктате повече, създайте си собствен бизнес, управлявайте си го кадърно и с добър мениджмънт и печелете луди пари.Защо клечите пред работодателите?
126
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
142- ТИ ПЪК ОТ КОЙ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФРИЗЕР ИЗПЛУВА БЕ ***- АМИ СЪБУДИ СЕ НИЕ СМЕ В ЕВРОПА ТАМ БИЗНЕСЪТ ИЗПЛАЩА 13 ЗАПЛАТА ЗА ОТПУСКА И 14 ЗАПЛАТА ЗА КОЛЕДА, ОТПУСКИТЕ ПО МАЙЧИНСТВО СА ПО МАЛКИ, НО ПЪК МАЙЧИНСКИТЕ/ПАРИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ/ СА ПО ВИСОКИ И МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДЕТЕГЛЕДАЧКИ, ЕДИН Е ЗДРАВНО ОСИГУРЕН- ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО ЧЕРПИ ЗДРАВНИ ПРАВА, НЯМАШ ДЕЦА ПЛАЩАШ ЕРГЕНСКИ ДАНЪК- ГЕРМАНИЯ, ЕВРОБИЗНЕС ПУСКА МАЙКИТЕ НА ОБЯД ДА СИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА, СЪЗДАДЕНИ СА ФИРМЕНИ ГРУПИ ДО МАЙКИТЕ- *** ...
125
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКЪВ БИЗНЕС?ТВЪРДЕ ГРЪМКО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ШАЙКА ПРЕСТЪПНО ЗАБОГАТЕЛИ, САМОЗАБРАВИЛИ СЕ , НЕУКИ ХОРА.
124
0
 
33
 
! Отговори
Трън преди 5 години
Този бизнес е толкова нагъл, че нямам думи просто. С оглед на все по-ниската раждаемост, точно в майките ли се огледаха, те са им най-големият проблем, може би?!
123
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечната омраза на пролетариата към работодателя.Точно това е залегнало в основата на учението на МАРКС и Ленин.Интересно е, колко е живо това учение в мозъчетата на хора, които иначе претендират шумно, че са европейци.
122
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой точно бизнес, да питам, го казва това. Онзи с куфарчетата и на синчетата на партийците ли? Аз пък да кажа, че в България няма подготвен мениджмънт, крайно некомпетентни хора управляват бизнеса. Да ви го фукна в бизнеса. Докато не помислите за хората, как да ги организирате да работят добре и да са доволни тук няма да има нито работна ръка, нито нормално производство и услуги. Как може една поръчка да се бави с месеци и това да е нормално, примерно. Не се спазват срокове, договори, плащания..
121
0
 
18
 
! Отговори
някой преди 5 години
Ами защо гладните чакали не кажат нещо за това, че масово се работи по 10 часа на ден, както и в празнични и почивни дни ?!
120
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БИЗНЕСЪТ НЕ ИСКА МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ, НЕ ИСКА ДА ИЗПЛАЩА ЗАПЛАТИ, НЕ ИСКА МАЙЧИНСТВОТО ДА ПРОДЪЛЖАВА КОЛКОТО Е ПО ЗАКОН- БИЗНЕСЪТ Е ДОКАЗАЛ/ НАИСТИНА С ДЕЙСТВИЯ - ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА НАКАЗАН БИЗНЕСМЕН/, ЧЕ ИСКА НЯКОЙ ДА МУ РАБОТИ В СТИЛ РОБСТВО, Е ДА ДЕ АМА НАЛИ СМЕ В ЕВРОПА И ЗАКОНОСТТА Е НА ПЪРВО МЯСТО- ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ПАК ЗА ГЕРБ, ТИЯ ЧЕРВЕНКИТЕ ЩЕ ПЛАТЯТ С ПАРИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ И ПОСЛЕ ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПРЕЗ ФАЛИРАЛИ БАНКИ И ЗАВОДИ- А НЕ НА ЗАРОБВАЩ БИЗНЕС.
119
19
 
3
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
МУНЧОВЦИ, ПЛЮЕТЕ КОМУНИЗМА, НО НЕ СЕ ОТКАЗВАТЕ ОТ ДЪЛГИТЕ ОТПУСКИ ПО МАЙЧИНСТВО.ТОВА Е ОСТАНКА ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА.В ЦЯЛА ЕВРОПА МАЙЧИНСТВОТО Е 14 СЕДМИЦИ, АМА ТАМ НЯМА КОМУНИЗЪМ.ТАКА ЧЕ ИЗБИРАЙТЕ ИЛИ КОМУНИЗЪМ И ДЪЛГИ ОТПУСКИ, ИЛИ ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ И МАЛКИ ОТПУСКИ.
118
20
 
2
 
! Отговори
Барак Обама преди 5 години
в САЩ имаш 10 дена отпуска общо - за боледуване и за почивкаслед раждане - 6 седмицикога ще ги настигнем америнакците и ще изпълним мечтата на българина?
117
2
 
20
 
! Отговори
БКП-крадци преди 5 години
тези пишман бизнесмени станали такива по повелята на Комунистическата Партия с откраднатото от народа Незабавно да си продават бизнеса на истински и можещи хора и да ни освободят от присъствието си
116
1
 
50
 
! Отговори
ДС преди 5 години
На БИЗНЕСА му пречи конкуренцията, празниците, бременните жени, отпуските, болничните, ЗАПЛАТИТЕ. А бе като не им изнася да се изнасят в чужбина бе. Да закриват бизнеса и да стават арбайтери. Ама НЕ нали. Защото яко доят най-ценния ресурс на тая държава - човека.
115
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой "бизнес"? Тоя, дето в джобса дава 1000, а осигурява в НОИ на 510лв? И сакън майките да свикнат на тоя охолен живот с 380лв, че после току-виж искали законно заплащане на реална заплата...
114
1
 
34
 
! Отговори
324 преди 5 години
Как да затриеш цяла държава - гледайте и се учете...
113
0
 
28
 
! Отговори
65 преди 5 години
Аз не се се сещам колко трябва да изгуби от трудовият си навик една продавачка на дрехи ики др.,или касиерка в хран.магазин?Виж ,тези важните мацки дето вземат по два бона и отгоре заплата -да.Ама те могат да си позволят детегледачка за 350лв.А частниците са изедници.Пи лоши сме и от гърците.От тях бяга и дявола.
112
0
 
36
 
! Отговори
хубава го прочетете- преди 5 години
пишман работодатели.....КАТО ЩЕ СЪМ ГЛАДЕН И УМОРЕН, ПО-- ДОБРЕ ДА СЪМ САМО ГЛАДЕН !!!
111
0
 
18
 
! Отговори
ВЕЛИК ИЗВОД преди 5 години
Извода който правя е; българския бизнес наеждане нема ! А милицията нема да бие безплатно я ?--10 % и буа яко .... мали ако е 20 % ша ни скине..
110
0
 
25
 
! Отговори
Гру преди 5 години
Жалки същества...
109
4
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Един от изеднишкия АИКБ - Божидар Данев умре! Сега чакаме следващия! Бизнесът в България е шайкаот престъпници и кръвопийци! Разстрел за тия алчни гадове!
108
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Бизнесът да си работи сам, не заслужава нашият труд! Да заминаваме всички в чужбина, стига вече гавра!