Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!

АИКБ е против вдигането на минималната заплата и праговете
Обновена: 31 окт 2018 06:31 | 30 окт 2018 20:51, Екип на Investor.bg
227
Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!
Снимка: flickr

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. месечно. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка".

Още по темата

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в "задънена улица", припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. Според работодателите изпълнителната власт категорично се е отказала от реформа в държавната администрация, а чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване".

Още финансови и икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
21
 
! Отговори
Зиг преди 5 години
"Бизнесмени", "политици", "журналисти" - докато не се изрине всичката тая *** - няма да го бъде Българският народ! Съсипахте го!
146
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т. нар. "бизнес" у нас никога няма да си реши проблемите с липсата на кадри единствено с изстискване на хората, без да им предлага по-добри условия на труд и човешко заплащане. Забранете майчинството, ако щете - така само ще дадете зелена светлина дори на тези, които сега се колебаят, да запрашат и те за чужбине. И пак ще си останете с пръст в устата, нахални, алчни и безскрупулни "бизнесмени" - робовладелци.
145
0
 
28
 
! Отговори
dramaqueen преди 5 години
в условията на задълбочаваща се демографска криза, тия това ли измислиха?някой да е чул родни "бизнесмени" да са създали условия в предприятията си за малките деца на служителите си - ясли, детски градини , нещо? все нещо им пречи , все недоволни - повечето не внасят или бавят осигуровки, плащат на ръка, крият данъци , а социалните продобивки са им *** дума. затова нямат работници и няма да имат.
144
0
 
19
 
! Отговори
куфарни милионери преди 5 години
айде сега на червените работодатели майките им пречат
143
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако двегодишните деца можеха да се аргументират, биха казали и че майчинските навици се губят, ако майката е разделена с детето си по цял ден, всеки ден, години наред.
142
1
 
27
 
! Отговори
борислав преди 5 години
Майчинството и три години е малко.Тези комунисти от АИКБ са кухи кратуни.Бизнес няма и вече бабите отиват в чужбина да работят.Трудовите умения не се губят от отпуски а от възраст.Аз съм на 59г. и не ми се работи.Нормално е на 60 да се пенсионирам и да освободя мото място на млади хора с деца и бъдеще.Развитието става не с опит, а знания и смелост,черти присъщи за младите.,които нямат никакъв шанс в България.
141
0
 
27
 
! Отговори
dramaqueen преди 5 години
До Анонимен 137Това с производителността са приказки за неграмотници - няма такова нещо , българите са високо производителни в чужбина , където работодателите инвестират в бизнеса си и създават условия за висока производителност. И естествено са нископроизводителни тук ,където работодателят най-вече инвестира в автопаркове и луксозен живот.
140
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравили са да поискат да си плащаме че работим....Спрете им "бялото" и да си платят данъците!!!
139
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
149- ПРАВ СИ УКРАИНЦИТЕ РАБОТЯТ ДОБРЕ- ВЗИМАТ ПРАВО ДА РАБОТЯТ ТУК И ЗАМИНАВАТ В ЕВРОПА, ЗАЩОТО ТАЯ ГОДИНА ИМАШЕ НАБИТА УКРАИНКА, ИЗВЛЕЧЕНА И ЗАХВЪРЛЕНА В ХРАСТАЛАКА КРАЙ СЛЪНЧЕВ БРЯГ ЗАТОВА, ЧЕ СИ Е ПОИСКАЛА ЗАПЛАТАТА, А МИНАЛАТА ГОДИНА ПОСЛЕДНАТА ЗАПЛАТА НА УКРАИНЦИТЕ НЕ Е БИЛА ПЛАТЕНА.
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИЗМЪТ СПОРЕД БСП НЕ СИ Е ОТИШЪЛ- УСТАВ НА БСП/НАМЕРИ НА САЙТА НА БСП/ОТ 2.2017г ТЕ ЩА ПРЕОДОЛЯВАТ КАПИТАЛИЗМА- ДЕМЕК ЕДРИТЕ КАПИТАЛИСТИ ОЛИГАРСИ НО СОЦИАЛИСТИ ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ СЕБЕ СИ- ДО КАТО НЕ СЕ ПРЕОДОЛЕЯТ НЯМА ДА СИ ОТИДЕ КОМУНИЗМА.
137
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!САМО ЧЕ , КОМУНИЗМЪТ СИ ОТИДЕ И НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ, А ПРИ КАПИТАЛИЗМА Е ТАКА.. НЯМА РАВЕНСТВО И БРАТСТВО, ИМА САМО СВОБОДА (ДА СИ ТРЪГНЕШ КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА)иначе - украинците работят добре и ще запълнят празните работни места.
136
0
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Къв бизнес бе, че то има ли бознес в България? Шуробаджинащината не е бизнес! бъркате щатите, и не бизнеса трявба да решава майчинството или мин. заплатата. И бизнеса да си плаща издръжката на секретарката докато е в мсйчинстово, че разбере ли сватята дето и преписа вилата на созопол ще бере ядове!
135
1
 
39
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Искам да кажа на "бизнеса" (мутрички, лектета, далавераджийчета) , вие сте основния фактор и причина за състоянието на България, за бедните работещи, за нислата раждаемост, за милиардите кражби и ниското качетво на родната продукция. Ското ще има само "роми", който ще работят за вас и това ще е краят на бизнеса ви, както и на нацията ни. Свиди ви сега да делите баницата с работниака, това е причината - 99% от печалбата за вас 1% за работника! в тоя ред на мисли вие сте убийци !
134
0
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
И аз какво ще усетя от увеличението на БВП? Ако ще и стократно да се увеличи, ние работниците единственото, което ще видим е новата яхта на шефа и новата кола на любовницата му. БГ бизнесмена пари не плаща. Затова ходя да работя всяка година за 6 месеца в Германия и успях да си купя нов голям апартамент без кредити. Тук колко години ще трябва да бачкам, за да си изплатя жилището? Сега обаче го продадох почти с 40% по-скъпо заради имотния балон - ще купувам в Мюнхен апартамент с още толкова пари.
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
152- ЗА ЯКОТО БАЧКАНЕ МИ Е СТРАННО- ТУК ПРОЛЕТАРИАТА БАЧКА КОФТАК И ЗАТОВА МИН ЗАПЛАТА КОФТАК- ВИЖ МИН ЗАПЛАТА ПО ГОДИНИ В ГУГЛЕТО, ОТИВАТ СЪЩИТЕ ТИЯ ХОРА В ЕВРОПА И БАЧКАТ КВОТО ИМ КАЖАТ- НАЧИ ТУК КОФТИ, ТАМ ЗА МИНИМУМ 1600ЕВРО- МЕТАЧКИ, ЧИСТАЧКИ, ГЛЕДАЧКИ НА БОЛНИ- ЪМ КАК СТАВА ТАЯ ТРАНФОРМАЦИЯ- НАЧИ ТУК МАСОВО КОФТИ, ТАМ ОТ 1600 ЕВРО НАГОРЕ. БИЗНЕСЪТ ОСТАВА БЕЗ РАБОТНИЦИ, ВНАСЯ ОТ УКРАЙНА- МИНАЛАТА ГОДИНА МАСОВО НЕ СА ПЛАТИЛИ ПО МОРЕТО ПОСЛЕДНА ЗАПЛАТА- ТАЯ ГОД. ИМАШЕ ЕДНА УКРАИНКА НАБИТА.
132
3
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
Браво, и аз това искам.Да се върне комунизмът. Затова започнах с едноличното управление и партията-майка.Няма да ви взема майчинските отпуски, но ще ви ги изкарам през носа.Като не искате да работите, ще плащате повече - за горива, за газ, за парно, за хляб, за ток, за вода и за други работи. Ще ви цедим като лимон, пък вие се радвайте на отпуските по майчинство.
131
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките гениални, всичките дават компетентни оценки на бизнеса, ама некадърни да си направят собствен бизнес Пък и повечето са функционално неграмотни.
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
146- МНОГО Е СТРАННО КОГАТО ЛИДЕРИТЕ НА ПРОЛЕТАРИЯТА СА ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ, ЗАБОГАТЕЛИ С ПАРИ С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИХОД, КОИТО СИ КУПУВАТ ПРОТЕСТИРАЩИ, СЛЕД ТОВА ФАЛИРАТ БАНКИ, А ПАРИТЕ ОТ ФАЛИТИТЕ ВРЪЩАТ НА ОЛИГАРСИТЕ, А НАРОДА ИЗПЛАЩА ЧРЕЗ ФОНДА ЗА КОМПЕНСАЦИИ- ДО ГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ЛЪЖАТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ- ЗАПИСАЛИ В УСТАВА НА БСП ОТ 2.2017 г ЧЕ ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ КАПИТАЛИЗМА- ДЕМЕК НИНОВА ЩЕ ПРЕОДОЛЯВА СВОЯ КАПИТАЛ И ЩЕ РАЗДАВА СПЕЧЕЛЕНОТО НА ПРОЛЕТАРИАТА- ХАЙДЕ БЕ....ПОВЕРВАХ ИМ.
129
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 149Така е, но там народът работи яко, има три пъти по-висока производителност на труда, не стои пред компютъра да пише глупости и да се чеше по кълбасурите.Само че, защо ми се струва, че не си работил, още по-малко в Германия?Иначе щеше да знаеш и какви са данъците и осигуровките там, нали ***.
128
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙТО ИСКА МАЛКИ МАЙЧИНСКИ ПОСТЪПВА КАТО ЕВРОБИЗНЕСА- ПРАВИ ФИРМЕНИ ЯСЛИ НА БЛИЗКО ДО МАЙКИТЕ И ГИ ОСВОБОЖДАВА ПЕРИОДИЧНО ДА КЪРМЯТ ДЕЦАТА СИ- ТАКА ДА.