Домашният тормоз да се наказва със затвор?

До какво ще доведат предложенията за промени?
Обновена: 2 ное 2018 22:22 | 2 ное 2018 21:14, Екип на Bulgaria On Air
38

Домашното насилие е ежедневие за десетки българи в страната, но точна статистика за това колко са жертвите на психически и дори физически тормоз у дома няма.

В края на октомври от ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които да се осигури по-голяма защита на жените и децата срещу домашното насилие. Те предвиждат системният психически тормоз да се наказва с до една година затвор или пробация. Когато престъплението е извършено в условия на домашно насилие, предложението е присъдата да достига 5 години затвор.

Предложението е стъпка в правилната посока. Доколко работещи обаче ще се окажат те и ще се промени ли нещо, ако предложението влезе в сила и законопроектът бъде приет – коментар в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR на адвокат Милена Миткова.

"Престъпниците не се интересуват от наказанието и това е доказано. Тук обаче има съвсем различен профил на човек, който не е типичен престъпник. Това прехвърляне от Закона за домашното насилие в Наказателния кодекс отваря широко поле за действие на органите и определено ще има превантивен ефект", коментира адвокат Миткова.

Според нея с промените хората, които масово преди са били насочвани към съда, вече ще получават по-голям шанс за справедливост. Това е така, защото всичко ще бъде подробно описано в Наказателния кодекс и служителите на МВР ще бъдат задължени да образуват досъдебно производство, вместо да изпращат хората в съда.

"Промените означават, че този, който е осъден, най-малкото няма да разполага с чисто свидетелство за съдимост. Много мъже са с добра обществена позиция и определено имат какво да губят. За тях това е много по-притеснително като последствия", заяви още Милена Миткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
3
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Джендърчета, и в момента домашното насилие се наказва от НК и ЗДМ. Въпросът е, че се опитвате да въведете мъглява формулировка за психически тормоз, по която "виновните" да лежат с години в затвора.
32
1
 
3
 
! Отговори
до кратун преди 5 години
Като те вбесява тона кажи го на жената вместо да я биеш.Значи проблемът е в комуникацията .Кажи какво чувстваш в момента , но не превръщай своята агресия във физическа саморазправа.Покажи ,че стоиш над нея.Хора говорете без да унижавате другия.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно съм за. Щом като пребиеш някой на улицата ще те осъдят, защо да не те съдят и когато пребиеш някого в дома си? За мен разлика няма! И двете са престъпления и трябва присъда.
30
2
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До 14: Вбесяват ги с начина, по който го правят - заядливо, обидно, грубо, презрително. А ти продължавай да се оправдаваш пред себе си колко си перфектна, щом не искаш толкова много колкото другите. С такова отношение нищо не се постига.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Много се кефя, като видя мъж как си е гушнал бебето и го разхожда. Умилително е! Сладко е!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18В службата ако седи вирнат нос смятай вкъщи никой не я бръсне за нищо. Идва в работата и започва да пръска злоба до несвяст. Иска да има контрол на всичко и всеки, защото у дома никой не и е засвидетелства това право. Знаят че е неспособна без баща си и майка си *** да си избърше. Конфликти вечно тате я оправя нали е връзка. И така омагьосан кръг. У дома кютек и глад. И горките служители! И те са длъжни да понасят този стоически тормоз поради неудоволетвотението у дома.
27
0
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
ГЕРБ може да брои само в години и в милиарди. Ако вкарваме в затвора години за всякакви престъпления, няма да има достатъчно затвори и хора, които да хранят затворниците. При първо нарушение достатъчно отрезвяващо действа и един месец затвор. Няма нужда да унищожаваме живота на хората от веднъж. Смисълът на наказанието е да дадеш на човека възможност да се поправи. Ако не ще, тогава вземи голямата тояга. Законотворството ни става все по-примитивно. Като лидера на партията им.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28О това не разбиране в домашна среда и тези конфликти се пренасят в работна среда. При нищо виновни служители.
25
0
 
9
 
! Отговори
Някоя преди 5 години
Трябва да се вземат мерки, но, моля - нека този път без сексизъм. Жените, тормозещи семействата си, да се наказват наравно с мъжете. Равноправие на половете имаме все пак.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилието не е само на мъж спрямо проятелка или съпруга! Има бащи насилници, майки насилници, СЕСТРИ насилници. Тогава е най -страшно , защото за разлика от съпруг /а, можеш да го напуснеш или.се разведеш. А от семейните тирани къде да избяга и да потърси закрила? От семейството човек очаква безусловна подкрепа и разбиране , а ако не ги получи от малък и израстне в една враждебна и вредна среда, целият му живот се проваля! И здравето.Трябва да има най -сурово наказание за такива безхаберни "родители " и близки. Санкции, глоби и съд. Психическият тормоз може да е по-страшен от физиче
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв затвор бе , в Нигерия вече е само глоба за домашен кютек ... два шамара , плащаш си рублите и готово
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По - добре сам, отколкото с жена с твърде завишена самооценка за себе си. Или с големи претенции.
21
5
 
7
 
! Отговори
Уау преди 5 години
С затвор ? То има ли женски затвор в бг или само затвори за мъже в бг. Ако наистина е така много лошо се пише за мъжете. Ще препълнят още повече затворите.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже мъжете биели и тормозили жените , за това разликата в броя самоубийства е 4-5 към едно в полза на мъжете. А причините почти винаги са лични. Това са фактите, джендърската пропаганда да се гърчи както иска.
19
8
 
14
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Джендърчета, проблемът е в мъглявите концепции за тормоз,с които може да се злоупотребява. Аз знам, че точно това е целта на последователките на Сафо от феминистките организаци.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжът е агресивният пол. Сигурно жена му не му пуска и той като е толкова дълго време на сухо сигурно може би затова се ядосва незнам.
17
5
 
3
 
! Отговори
;-) преди 5 години
До бау и анонимнатаА бе грантаджиите да не дежуите по сайтовете?
16
8
 
11
 
! Отговори
до Трол преди 5 години
По -добре сама отколкото с мъж с ниска самооценка за себе си.Това,че един мъж бие жена си ,издава колко слабохарактерен е той. Физическото насилие е знак на слабост и безсилие.Това са мъже мижитурки,тръгнали да се доказват пред жените си избирайки неравностоен партьор.
15
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 16Драги гарантирам ти, че съм по-бял от теб. Зимата съм като призрак :D Само прочети мненията по-надолу пак си помисли какво обичат. Искат да контролират някого, защото нямат власт над никого другиго. Жената децата , това е. В службата седи с наведена глава.
14
5
 
8
 
! Отговори
Трол преди 5 години
До 14Ми заминавай си на запад! Такива като тебе чакат да станат на 40 и после реват че са стари моми.