Срещу бедността: Минимална заплата 650 лв., ама през 2021 г.

План предвижда средното възнаграждение да е 1500 лв.
Обновена: 13 дек 2018 15:51 | 13 дек 2018 15:45, Веселина Йорданова
262
Срещу бедността: Минимална заплата 650 лв., ама през 2021 г.
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата да стане 650 лева през 2021 г., а средната - 1500 лева. Това предвижда План на Национална стратегия за намаляване на бедността.

Документът е публикуван на интернет-страницата на Министерството на труда и социалната политика за обществено обсъждане. Целта му е броят на хората, живеещи в риск от бедност у нас, да намалява.

"Полагане основите на доближаване стандарта на живот в България до средния за Европейския съюз чрез осигуряване на устойчива пълноценна заетост и повишаване доходите на гражданите", е записано в плана.

Още по темата

България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%.

За преодоляване на негативните социално-икономически явления и тенденции се предвиждат политики по ускоряване на прехода от икономическа неактивност и безработица към заетост, приоритетно от най-слабо развитите райони, както и намаляване на несъответствието между търсена и предлагана работна сила.

Ще се работи и за повишаване на трудовите доходи и редуциране на неформалното заплащане на труда. Сред мерките са борба с бедността и социалното изключване, подобряване адекватността на системите за социална закрила, осигуряване на добри условия на труд.

Според документа ситуацията на пазара на труда у нас устойчиво се подобрява.

За повишаване на заетостта и ограничаване на безработицата през периода до 2021 г. ще се интегрират безработните и неактивните хора в трудоспособна възраст, както и ще се обучават безработните според потребностите на пазара на труда.

Така например за 2021 г. е заложено младежката безработица да е 7% при 9.5% за второто тримесечие на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вервайте в "светлото бъдеще".
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Татко ще ми купи колело... ама друг път"...
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимална заплата 1100лв.още сега ако чакаме още да минат години няма никаква полза за Българския народ.Господа Министри !Мислете че и днес е ден и имаме нужда от тези пари да живеем нормално в България, а не да чакаме 2021година до тогава какво ще правим без пари?
13
5
 
20
 
! Отговори
1 преди 5 години
До на Ви,не искахте бсп и обръчите на дуган,сега духайте,по обръчите на банкянския,физкултурника,и другите видни анти-комунисти,от герб-комунисти.
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Румъния в момента е толкова минималната заплата, а бяха далеч след нас преди 10-12 години, даже се ядосвахме че ни слагат в една кошница при членството в ЕС
11
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България може да се оправи само ако бъде премахната минималната заплата както и всички регулации и данъци.Това ще освободи бизнеса от тежестите и ще отвори пазара за много млади предприемачи които и сега имат желание и идеи за бизнес не могат да си позволят да плащат тези непосилни заплати и данъци.От къде един млад предприемач на 25 да вземе пари да плаща заплати? Банката няма да му даде без гаранции.
10
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А то сега не управлява Путин в страната?Лукойл са монополисти, Булгаргаз са монополисти, АЕЦ-а е руски, ТЕЦ-овете са уж на американки фирми, но всъщност на руснаци, регистрирали фирмите си в САЩ
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да кажа, че в момента минималната заплата в Хърватия, страна която влезе 6 години след нас в ЕС и води война преди 20-ина години, та в момента минималнта заплата там е 463 евро, демек 920 лева
8
1
 
35
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
"Минимална заплата 650 лв., ама през 2021 г."Когато един хляб ще е 2 лв.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, инфлацията отдавна ще ги е изяла тези пари. Те хубаво ще направят заплатите мин. по 650, ама не споменават какви ще са цените. Ако хляба ми е 2 лева или даже повече какво ме грее, че ще вдигнете минималната заплата? А и забележете те вдигат минималната заплата, но не и другите заплати и така с течение на времето моята заплата от средна такава, започна сериозно да наближава минимума.
6
9
 
36
 
! Отговори
на Ви преди 5 години
нали искахте ГЕРБами На Ви ГЕРБ!Путин и Нинова са Ви виновни, че избирате геерберастники крадци, мошеници и тарикати
5
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без декомунизация не може да има високи доходи и добър живот.Ето Венецуела, имат петрол, но ги управляват червени.
4
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как можаха унгарските политици да кажат на бизнеса в Унгария "под 1000 евро унгарец не трябва да получава, ако не ви харесва вън", и бизнеса веднага си коригира гледната точка, а тук само мишоци.
3
4
 
39
 
! Отговори
V преди 5 години
След протеста на жълтите жилетки в Париш .Макарона се отказа от повишение на данъците и увеличи МПЗ от 1500 евро (квато е за повечето държави от първата скорост) на 1600 .А в герберастка *** протестиращите получиха актове и глоби .А ЧЕСТИТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ .Ако бяхме нормална и демократична държава управляващите щяха да направят МРЗ поне 1000 лв , те ГЛОБИ .Ха ха ха добре че мафията герб трябва да управлява ;) Имаме възможност да ги изхвърлим на евроизборите НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОВА
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За последните 10 г. България какъв икономически ръст има?Защото Русия има 6 % за 10-те години. Западът има средно 55 % ръст, индия има 90 % ръст, Китай 100 % ръст.А българските заплати трябва да са двойни при сегашните икономически реалности. Защото българинът работи на половината на западняците, а взима 4 пъти по-малко, т. е. работодателите в момента крадат на всяка заплата на българина по една за себе си.Ако не се вдигнат доходите веднага 2 пъти забравете за България и за българи.
1
4
 
53
 
! Отговори
месара преди 5 години
ехееее то тогава хлябът ще 2.50, а гражданската колкото една минимална заплата :)))))))))