Отказваме се от домашарката, все повече лозя пустеят

Все по-малко млади хора се занимават с лозарство
38
Отказваме се от домашарката, все повече лозя пустеят
Снимка: Булфото, архив

Между 10 и 15 процента по-малко домашна ракия е сварена в лицензираните селски казани в страната в последните две години, съобщи Андон Андонов, председател на Сдружение "Българската домашна ракия".

Той посочи, че в България има 1 500 лицензирани казана, като половината от тях са с обем 500 литра, а останалите – до 1 000 литра.

Много хора изкореняват лозята си, тъй като нямат възможност да се занимават със земеделие. Има много изоставени лозя, а все по-малко хора се занимават с лозарство, каза Андонов, цитиран от "Монитор". И напомни, че миналата година реколтата е била по-малка, като на места намалението е с 50 на сто.

Другата причина била по-лошата реколта от грозде и плодове. По думите му, през 2018-та почти не е имало кайсии за ракия.

"Миналата беше много лоша. На места реколтата беше под 50%, заради дъждовете и породените от тях болести. Някои стопани дори не набраха нищо. Спад има, защото много хора започнаха да изкореняват лозята и имаше дори субсидия за това. Все по-малко млади хора се захващат с лозарство. За 2019 г. сме оптимисти засега. Прогнозите са за добра реколта", допълни Андонов.

"Всички предпочитат класиката - гроздова. Може би делът й е 70%. От плодовите преобладава сливовата, защото за нея има повече суровина и те са по-издръжливи от кайсиите, които трудно се опазват", каза още шефът на сдружението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мечтателВместо да мечтаеш просто действай!Пренастройваш двигателя,нищо повече!Хората самолети карат с ракия,а ти се чудиш!?
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите ясно показват ПИЯНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД! Важно е ракия да има и яко да се напивате!
34
0
 
2
 
! Отговори
мечтател преди 5 години
Отдавна си мечтая да може колата ми да върви на спирт който да мога да си произвеждам сам.Представете си пред група руски туристи да наливате троен препек в резервоара ,а не бензин от Лукоил!Само,че вносителите на автомобили все едно,че и те са руснаци! А такива коли има отдавна в Бразилия.За Троян биха били идеални!
33
3
 
3
 
! Отговори
не се хвърля преди 5 години
Метиловата ракия се използва за разтриване!Много е ефективна!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първите 3 литра при варенето на ракията се изхвърлят, защото съдържат метилов алкохол. После следващите 3 литра са първак с висок градус. След това е основната ракия с нормален градус. Последните литри са подирките ( парцуцата) слабата ракия.
31
2
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 5 години
До 1Градусите на плода са малко,основно идват от захарта!Варенето на ракия е тънка работа,не е за всеки!*** иска лесно,бързо и на готово,ама така не става!Нашите хора ги мързи,та чак ги боли!На село имаме 3 магазина,и всеки си има по десетина човека,дето по цял ден дремят като ***,пият бира и дрънкат глупости!И лятото обикалят за един домат за салата!Ама мотика не хващат!
30
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименКогато изкараш ракия без захар, ела ми се обади!Дори да не слагаш захар използуваш плодовата, а зърнената става чрез озахаряване на нишестето с дрожди и ензими.
29
17
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
А точно 29. И мене от малко домашна на другия ден ме скъсва главата. Крайно време е държавата ни да зареже популизма и да забрани варенето на ракия по гаражи и казани.Супер евтиния достъп до алкохол до нищо добро не води.
28
23
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
99% от домашнярката скашква мозъка, гипсира черния дроб, изпържва очния нерв и всъщност е отрова сравнима само с антифриза.И най-скапаната ракия от завод /не от гараж/ е по-добра от най-добрата домашнярка от архаичния казан.
27
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 5 години пия само купешка ракия, но взимам само хубава мускатова! От домашната ме боли глава и съм като пребит на другия ден!Домашната е за алковците, които държат на количество, но не и за качество!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимензаводската е житен дестилат и есенция
25
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто хората все повече разбират, че домашната ракия е вредна! Някои обаче все още си мислят, че тя е елексир и е полезна!Напротив! Ако си изследват ракията ще видят за каква отрова става въпрос! Отделно че е пълна със захар!Домашната не може да прочисти както заводската, която се прави във високо технологични системи за изваряване!Не се тровете!
24
0
 
24
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Всеки втори двор си има личен казан и си пече ракийката собственоръчно! А селските казани, "лека полека" стават отживелица! Защото си каниш гости под BBQ-то, палиш скарата, вадиш от старата реколта и печенето на ракийката става един малък празник! И всеки, който е като мен знае за какво говоря! Наздраве и да сте живи и здрави. Честита баба Марта!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. Селата са изоставени. Пустеещи къщи кой ще гледа лозе. В градовете живее 80% от населението като 20- 30% са в София.
22
0
 
15
 
! Отговори
фен на танас преди 5 години
Пият ама не им се работи. Над 200литра ракия съм продал за 6 месеца.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката показва явно защо 30 години сме в тинята.
20
0
 
7
 
! Отговори
не е слаба преди 5 години
До Анонимен1Нито объркана,а съвсем точно казва как е дереджето!Обърни внимание на субсидията за изкореняване на лозя!*** гледа да се нагуши за момента,а после не го интересува!А интересното идва после!
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да обработваш 1-2 декара лично лозе като при соца е отживелица. Винаги си на загуба.
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юнак вино пие, ахмак лозе копае.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грозде можеш да хапваш 1месец в годината. Не всяко грозде е добро за хапване. Едва ли винвните сортове грозде ще са ти много вкусни