Брюксел предрече стабилен растеж на България

Анализът показва запазване на високи цени на храните
7 май 2019 18:40,
124
Брюксел предрече стабилен растеж на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската икономика ще расте стабилно, се казва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана днес.

Още по темата
Според анализа, въпреки намалялото външно търсене, недостига на работна ръка и предпазливостта на потребителите, темповете на икономически растеж ще се възстановят, както и износа. Бюджетът ще остане на излишък, а държавната задлъжнялост - ще намалява. Европейските фондове ще продължат да са двигател на публичните инвестиции.

Европейската комисия отбелязва, че заради намалелия износ за Русия и Турция, българските производители са претърпели загуби, но смята, че тази година те ще се възстановят, дори количествата за традиционни пазари да продължават да спадат.

Софиянци взимат средно над 1600 лв., най-зле във Видин

Прогнозата на Европейската комисия е за растеж на икономиката от 3,3% тази година и 3,4% през 2020 г, но България няма да успее да се върне на нивата от 2017-а, когато БВП нарастна с 3,8 на сто.

Анализът също предрича запазване на високи цени на храните поне до средата на годината, както натиск върху потреблението и икономиката заради скъпата енергия. Еврокомисията предупреждава за известна несигурност за бюджета поради неяснотата дали правителството ще направи планирани разходи, сред тях основно за купуване на ново въоръжение за армията.

Новините са добри и за ЕС като цяло, като се предвижда, че през годината всички икономики ще растат, макар и по-бавно и никъде няма да има рецесия. Заради глобалната несигурност обаче Европа ще разчита повече на вътрешна динамика, отколкото приходите от световната търговия да растат.

Приходи, доходи, растеж... още 40 години ще догонваме ЕС

"Забавянето на глобалния растеж и на световната търговия, заедно с голямата несигурност по отношение на търговските политики, влияе отрицателно на перспективите за растеж на брутния вътрешен продукт през 2019 г. и 2020 г.", се казва в икономическия анализ на Европейската комисия.

ЕС очаква проблеми заради нарастващото противопоставяне между големи пазарни сили, както и заради отслабването на търсенето в Китай и евентуално въвеждане на нови протекционистични ограничения в САЩ. Остават и рисковете от излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

В Брюксел се надяват, че 2020 г ще е по-добра от тази и прогнозират растеж на БВП в еврозоната от 1,5 на сто при 1,4% за тази. Финансовият еврокомисар Пиер Московиси съобщи, че по-добрата прогноза се дължи отчасти и на по-големия брой работни дни, който ще има догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Абе от тези растежи взеха да ми никнат косми в УШИТЕ Бре!Бях млад като слушах за "растежи и светло бъдеще " сега остарях и от растежи направо станах като Горила бре!Стига с тези растежи-Искаме БСП да спечели и да ви спрат еврофондовете-че и без това направо влизаха в джоба на ГЕРбаджиите и Брюксел знае за половината от тях ,Така няма да има какво да крадете повече! Приказките ви тогава бяха- С евромилиардите българите ще заживеят по добре-ще стигнат почти до всеки- А то? КЪЩА ЗА НЕГОСТИ ?
60
0
 
12
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 5 години
Сит на гладен не вярва !
59
0
 
11
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 5 години
Свестните у нас считат за луди,глупецът, вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи.От БорбаХристо Ботев
58
6
 
1
 
! Отговори
До БАБА КУНА преди 5 години
Точно това управление създаде някакъв ред в държавата и затова нещата се случват, ама има хора малограмотни дето си мислят, че нещата се случват от самосебе си.
57
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
от атеизъм и алчност на анадолския ген няма да се оправим в мирно време... цели 500 + 80 г...при световните катаклизми дето идват сме обречени напълно.
56
3
 
6
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
МОЖЕ И ДА ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ, НО САМО АКО МАФИЯТА ГЕРБ БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕНА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО !!!
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стабилни в мизерията, а някои стабилни в лукс от крадени милиони. средно положение: стабилни сме.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият проблем на България е, че повечето хора, които заминаха/ близо 3 милиона/ са будни, интелигентни и смели. Такива са нужни сега! Това, което остана, е....без коментар...
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано скоро да стане война и да постреляме малко!
52
2
 
15
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 5 години
Държава която не се грижи за слабите, бедните, бездомните и болните Е МЪРТВА ДЪРЖАВА!!!!RIP BULGARIA
51
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Минахме точката с шанс за възтановяване преди 25 години. Вече е късно. Интелигенцията няма да се върне защото вече са се установили зад граница!!!Много е късно.
50
0
 
13
 
! Отговори
Излишъка преди 5 години
Има много начини да разберете по какво едно място се познава, че е добро. Не е по дискотеките и пътищата - това е необходимост, удобство. Да ви науча малко - например заведение се познава колко чисти и поддържани са тоалетните. А една държава се познава по отношението й към децата и старите хора. Казах ви, каквото имах да ви казвам, пък вие си мислете.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи щом цените на храните са високи това да го разбираме като стабилен разстеж / ужас
48
1
 
9
 
! Отговори
ОТКЪДЯ НАКЪДЯ преди 5 години
Откъде ще се вземе този растеж,като нищо не произвеждаме .Закрихме и икономика и селско стопанство.Съкратихме се с една трета.Проглушиха ни ушите с една магистрала,която бай тош започна преди години и изгради най-трудните участъци до родния Правец-мостове и тунели.Ай стига предизборно самохвалство.На всеки средно грамотен човек е ясна картинката.
47
1
 
7
 
! Отговори
Баамаа преди 5 години
Световната банка намаля , целувачите от Брюксел увеличават ...тц тц ей смрад герберастка!
46
0
 
16
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Единственото, което стабилно расте в България са цените!
45
0
 
5
 
! Отговори
Излишъка преди 5 години
Средната заплата в бг се определя на гербаджийския дебилистичен принцип едни яли свинско (Сф), другите зеле (Вт,Р,Тх,Ен,Ов) - накрая в Брюксел - свинско със зеле!
44
0
 
6
 
! Отговори
бонбонката преди 5 години
Тонка,неграмотен си,батка.Както е известно, Истанбул е наричан още СтаМбул,а от славяни и Цариград и е имал предишнш имена Византион и Константинопол.
43
0
 
5
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
"Брюксел предрече стабилен растеж на България"Да не са имали предвид стабилен растеж на малцинствата? А пък вие да сте объркали в превода?
42
0
 
7
 
! Отговори
Излишъка преди 5 години
Болшинството хора заети в сферата на услугите, гастрономия и т.н. извън Сф са на 4 часа и работят 6 дни в седмицата. НАП са глухи и лепи, всичко е за да не се разбутат нещата. Смятайте тая бомба със закъснител след 30-40г. как ще спре да тиктака, когато тези милони българи рекат да си вземат пенсиите.