Българите - традиционно песимисти, албанците - най-големите оптимисти

Най-много наши сънародници не очакват никаква промяна
24 юли 2019 17:00,
83
Българите - традиционно песимисти, албанците - най-големите оптимисти
Снимка: Reuters

През последните десетилетия България остава традиционно в "негативната" част на класацията на държави по отношение на очакванията за близкото бъдеще на гражданите. Това констатира най-новото проучване на социологическата компания "Галъп", поръчано от БНТ. Поводът за изследването е трийсетата годишнина от началото на промените у нас.

За разлика от по-голямата част от света, песимистите в страната ни остават повече, отколкото оптимистите. Въпреки това, наблюдава се тенденцията неутралните или тези, които не очакват никаква промяна за себе си или обществото, да бъде най-голямата група.

Тези, които се определят като оптимисти в България са между 15% и 25%. Неутралните и песимистите събират над 30%, останалите се колебаят или не могат да отговорят.

Най-много негативно настроение за бъдещето си сме били по време на световната икономическа криза - цели 40% от нас. След това показателят спада до 20%, за да се качи последно до 30-те процента.

Обратно - в последните години светът е по-скоро оптимистичен за непосредственото бъдеще, особено в годините след кризата. Традиционно, в годините от началото на новия век насам, от 40 до над 50% от хората по света споделят надежда, че непосредственото бъдеще ще е по-добро. С един лек спад в самото начало на века.
 
В годините на световната криза обаче – около 2008 и 2009 г., делът на оптимистите спадна на 30%. Това бе и единственият случай в новия век, в който песимизмът за бъдещето надделя над оптимизма.
 
В последвалото десетилетие надеждата по света се възвърна, за да премине дори и над 50%. Но пък в последните няколко години тя седи на не повече от 40%. Осезаемият ръст на тревожни събития по света напоследък явно оказва влияние.
 
Онези, които не очакват промяна, традиционно в годините са около 30%. Очакващите негативна промяна пък са около и над 20%, с изключение на световната криза, когато техният дял подскочи.
 
Накратко – светът обичайно е по-скоро оптимистичен за непосредственото бъдеще, особено след кризата, но напоследък не толкова ясно. Любопитно е заключение на изследователите, че в нашият балкански регион, най-големи оптимисти за бъдещето остават албанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Нормално, Албанците няма как да станат по-зле :)
23
0
 
2
 
! Отговори
Логично преди 4 години
Албанците имат положителен прираст ,млада средна възраст и са оптимисти.Българите имат отрицателен прираст , висока седна възраст и са песимисти. Не виждам нищо нередно.
22
1
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Нормално е шиппоците да са оптимисти - те са куччето на зионистите на Балканите и изпълняват разпорежданията на янките а те са само едни - дестабилизация в района на макс. За тва хемериканчетата им построиха нова магистрала от Тирана до Охрид напълно безплатно и сега ще я докарат чак до Черна Гора.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е лакмус в усилията за опазване равновесното състояние на естествения Радиационен фон . Какво тук значи някакъв си ...изъм . Жалко , че Човечеството до нашето настояще е неспособно да разреши вътрешните си проблеми .
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм твърдо против комунизма до гроб но единствено когато българина е под някакъв вид строй му удисва на манталитета, на психологията. Хан Крум и периода на комунизма. За всякакви други системи се говори но си губим времето.. генетично хората тук имат такива характеристики че трябват сурови рамки и наказания и определена насока, иначе няма вродени механизми за корекция и на собственото поведение и на другите и тънем в хаос до самоунищожение.
19
0
 
1
 
! Отговори
Шиптари преди 4 години
Хаха вярно си е Тея албанокосовари твърдят,че националните им отбори ще спечелят световното или еврото по-футбол😀😀
18
0
 
1
 
! Отговори
Той беше прав преди 4 години
До 46 - е това влиза в периода, който съм посочил т.е. нямаме противоречие.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Той беше правВсъщност най-добе сме били 1934-1939г. но няма да споря, няма смисъл.А и е много относително какво значи добре.
16
3
 
6
 
! Отговори
Той беше прав преди 4 години
Точно социализма ***.ба манталитета на народа. От 1396 година имаме само един период, когато сме били независима държава с независима външна политика - 1878-1944. И сме били сред най-бързо развиващите все страни, и сме имали успехи във всяка една сфера. След 09.09.44г. няма българска държава, а една лудница, както е казал великият Тодор Колев, светла му памет. А днес сме в едно състояние на транс.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вЕтъра на ПОДмянатаТодор Колев осъзнаваше нещата и това му влоши здравето.Лека му пръст.Сега, никой не казва че социализма е перфектен строй, но за нас като манталитет беше подходящ.Имаше много минуси, но имаше и много положителни неща за нас като нация.Не съм русофил, не съм и русофоб, просто гледам реално на истинските неща.Общо взето не знам за какво се дърпате, дори БСП да е на власт, да не мислите че комунизма ще се върне.Отговора е няма, защото го няма СССР.Така че престанете да се об
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от най-големите ни проблеми които спъват развитието ни като нация е вродените ни песимизъм и черногледство За всяко ново нещо казваме че - няма да стане и бързаме да го оплюем
13
1
 
9
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 4 години
Покойният Тодор Колев преди да му се влоши ракът беше при Цветана Ризова, ако мога да префразирам той каза "България преди 9 ти ноември 1989 година народа живееше в лудница където те храниха , даваха лекарства и обгрижваха .След 10 ти ноември народа беше пуснат без лекарства ,без храна , да се оправя както може .Вие представяте ли си ? Какво е да пуснеш болни хора , ей така, на произвола .Това е България. " Добре ви подредиха поклониците наследници на Хершел Леви Мордехай (Карл Маркс)
12
2
 
7
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Всички са оптимисти докато не влязат в ЕС ;)
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално - простите хора са винаги по-щастливи.
10
2
 
4
 
! Отговори
а, преди 4 години
Потурнаците какви са?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите нито сме песимисти,нито оптимисти.Реалисти сме.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне според мене истината е че сме си див народ.Социализма имаше минуси и плюсове, но поне на българина му се разви културата, музиката,театрите,спорта и т.н.От нашите управляващи не зависеше нищо, а ако някой си позволеше да прави своеволие го шляпаха през ръцете.Такъв беше строя.За минусите- разчитахме че ще ни хранят вечно, имаше опашки за елементарни стоки като бананите например, режим на тока през 2 часа, нямахме скъпи коли.Храната обаче не мога да отрека че беше истинска а не ГМО.
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диво татарско племе , налазило Европа със знаме КОНСКА ОПАШКА - що е то ?
6
2
 
15
 
! Отговори
lYl АВИТОХОЛ lYl преди 4 години
Еми и аз не съм, много, много оптимист, чалгарско поколение от 30 г. играещо на турско-ромски ритми, самоуважение нулево... Единственото което можем да направин да се спасим като български етнически народ е като се омешим със западняците и русите! Е в историята много народ ни е бил кръводарител, прабългари , траки, славяни, кумани, но важното е, че името българско се запазва!
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са мизерници.Спестяват пари,за да купят панелка,която да отдават под наем.Това е мечтата на средният българин.А животът си тече и докато си мигнал и си пропилял най-хубавите си години в мизерстване.