Резиденция Баба: Да заобичаме българското село отново!

Група млади хора се опитват да възродят българското село
11 авг 2019 14:48,
177


Във времена, в които по-малко от 27% от населението живее в селата, една инициатива връща любовта и очарованието на селския дом.

Селото, градинската и домакинска работа в продължение на векове са носили българската култура, но днес населението там е икономически и инфраструктурно дори маргинализирано.

Група млади хора обаче опитват да променят това с проекта си "Резиденция Баба".

Те връщат към семплия живот на село младежи, които остават в домакинствата на бабите и дядовците по няколко седмици.

Как и защо е нужно всичко това да се случва - вижте в репортажа на

Bulgaria ON AIR

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Преди време се чудех къде да набутам едни пари и бях намерил една фермичка над селото, на страхотно романтично място. Кози, коне, зайци, кокошки, чист въздъх. Даже дадох капаро. Казах на баща ми, който е от село, от 6-годишен е ходил с овците, после с ***, коне, докато е постъпил в гимназия в града. Той ме изгледа странно и вика, момче, ти нещо не си наред с главата. Бегай далече от тая работа и си глей живота, че после ще плачеш. И капарото изгоре.
121
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Никога не сменпроизвеждали танкове, армията беше 120 000, самолетите бяха под 200 - повечето от тях стари, вагони не сме произвеждали, автобуси се произвеждаха от завод, останал от царско време. Селкостопанската продукция я произвеждаха крепостни селяни и роби.
120
6
 
4
 
! Отговори
до 120 преди 4 години
Заплатата в София обаче е най-висока.Децата ти са малки,затова ти стигат парите.Като пораснат ще видиш как ще искат да им купиш това и онова. Хич не е лесно с повече от едно дете в България днес. По времето на комунизма беше друго. Две деца можеха спокойно да се отгледат без лишения,но сега е различно.
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 117Населението наистина намалява,ама е пресилено да се твърди,че до 10 години щели да живеят хора само в 4-5 града .И извън големите градове живеят хора.Чудно откъде е това пренебрежително отношение към тях.Да не би лекар от Ямбол да е по-малко стойностен от някой софийски наркодилър?
118
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
имаше и много "изгъзици"...Никой не отрича.ТРАГЕДИЯТА ни е в това,че допуснахме ВРАЖЕСКИ ЕЛЕМЕНТИ да ЛИКВИДИРАТ всичко,което бяхме изградили с пот и кръв....как стана това?...И аз не мога да си го обясня....Но резултата е такъв..-ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ..
117
1
 
8
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Много лицемерна статия. След като отново унищожиха поминъка на хората в селото, се чудят защо никой не иска да живее на село.
116
2
 
8
 
! Отговори
до 117 преди 4 години
То до няколко години може и областният град дето ти е на 5 км. да се обезлюди. До 10 години в България ще останат само градовете София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Дано си близо до тях от селото. Народът или емигрира или умира. Държавата си отива безвъзвратно. Погубиха българското село(сега изколиха ***),че ще искат да се възроди. Как да стане?
115
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та така...По Живково България произвеждаше ВСИЧКО!...ВСИЧКО!.-Всякаква земеделска продукция,дрехи,обувки,стоки за бита ,АВТОМОБИЛИ за известно време,автобуси,жп вагони,трактори,танкове,каква ли не военна продукция,произвеждаше евтина електроенергия,а бяхме кандърдисали "братския ссср" да ни продава бензина и нафтата на символични цени.Имахме над 250 съвременни самолета,хиляди танкове,стратегически ракети,200-хилядна армия.да не споменавам РЕДЪТ и спокойствието..Е,това "в плюс".Имаше и много
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 116 от 106Ти да си чувал,че съществуват автомобили?И това,че живея на село,не означава,че работя там.До работата си в града стигам за по-малко от 10 минути с автомобил.В пъти по-бързо от повечето софиянци.Колкото до престъпността-ако селото е оживено престъпност няма.Има в малки и отдалечени села,в които има само възрастни хора и много изоставени къщи.И животни не гледам,а си купувам месо от магазина.Аман от клишета.
113
2
 
5
 
! Отговори
до 116 от 106 преди 4 години
Щом не те е страх,че ще те оберат, както се случва ежедневно във всяко българско село си живей там. На село обаче се гледат животни да се препитава човек,друга работа няма. С тия болести по свинете, дано ти стигат парите за жена ти и децата,защото заколиха много пра сета. Аз например не искам да живея на село и да гледам животни. Не ми допада.Искам да си живея в града и да не пътувам всеки ден.
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо 115Разбрах какво искаш да кажеш. Против това унищожение съм, макар че не съм фен на социализма и на Т.Ж. Мисля, че не биваше да бъдат приватизирани, нито унищожавани печелещите заводи. Имаше някои такива. Трябваше предварително да се помисли и за селското стопанство. Вместо това, на места изсякоха овощните градини през пролетта на 1989 г., тъкмо цъфтяха. После реституираха земята по несправедлив начин.Мисля, че разрухата беше предварително запланувана с определена цел и поръчана.
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 113И как разбра,че селото ще се обезлюди като се намира на по-малко от 5 километра от центъра на областния град.Не на 5 км от града,а на 5 км от центъра.Има канализация,аптека,магазини,млади хора.Не на всички им е мечта да живеят в панелка в София.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 107 от 101Има един, който от време навреме пише тук, разказва за себе си - нищо не е съчинено от мен. Той твърди, че живее извън В.Търново в къща и пише за неща, за които пишеш и ти. Но пише и други неща, които споменах аз. Прави впечатление на човек с неприятен характер, който май се опитва да мине за голям мъжага, като издевателства най-вече над жени и описва някои такива случки. Някой го разпозна и разказа допълнително за него - бил юрист на име Чанко.Значи това не си ти, разбрах.
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 106Верно ли съм се прецакал? Интересно защо в последните години на село дойдоха да живеят поне 10 семейства само в нашата махала? Говорил съм с част от тези хора и повечето казаха,че единствено съжаляват,че не са се махнали от града по-рано.Даже някои си направиха и басейни в дворовете.И живеят като бели хора,а не се бутат в миризливи панелки.И близкия областен град е на 2-3 километра разстояние.Като ти потрябва нещо за 5 минути си там.
108
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен,който написа:"До ПроСоТо"- При Тодор Живков имаше всичко!!!"На колко ракии си?....................НЕ пия ракия,душо!!!!!..Но специално за теб ще префразирам написаното:..-Така:..-"ВСИЧКО,което имаше при Живков,БЕШЕ БЪЛГАРСКО"!!!!Сега:..-ДОРИ "ДОМАТИТЕ",които ядем,са..ВНОС!!!..ВНОС!!!!СЕГА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО СЕ УНИЩОЖАВА!!!!...ВСИЧКО!
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е, че няма добра инфраструктура, на места няма и канализация, много села нямат медицински пунктове, достатъчно магазини с необходимите стоки и т.н. Ако тези проблеми бяха решени и ако имаше работа за всякакви специалисти и добро заплащане, селата ни нямаше да пустеят.Сграден фонд има, може да се модернизира. Градовете са наблизо.Един ден тези проблеми ще се решат, но дотогава ще мине доста време.
106
2
 
5
 
! Отговори
до 107 от 101 преди 4 години
Защо си помисли,че изобщо коментарът е написан от мъж? Дори не знаех за съществуването на име ,,Чанко"? Цанко ли си искал да напишеш? Какъв е тоя филм дето си го сътворил, дори не разбрах: девственици,бягство, заведения,звучи като латино сериал. Повтарям За мен си се прецакал с имот на село,защото докато децата ти пораснат, е възможно селото да е изцяло обезлюдено. Възрастните ще умрат до 3-4г,млади няма. какво ще правят децата ти на село един ден като пораснат? Училище ли ще има, болница ли?
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Е, значи ти не си Чанко.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да искате да живеете в села като в Австрия донякъде разбирам.Да искате да живеете в български села показва единствено, че сте психично болни.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107М.аломник-нито имам нещо общо с Велико Търново,нито пък децата ми се държат шумно в заведения.Щото така съм ги възпитал.А интимният си живот нямам намерение да обсъждам тук.