Борисов: Водим политика, гарантираща енергийната сигурност

Премиерът разговаря с Медведев за взаимноизгодното сътрудничество
12 авг 2019 15:49, Елка Василева
68
Борисов: Водим политика, гарантираща енергийната сигурност
Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев, като енергийната тема беше сред акцентите в разговора им. Срещата се състоя в рамките на Първия каспийски икономически форум, провеждащ в Туркменистан, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов отбеляза, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност както за страната ни, така и за ЕС.

Българският министър-председател подчерта, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС и добави, че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Премиерът Борисов обърна специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център "Балкан".

На срещата беше обсъдена също възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене" при поставените от българската страна условия. Според премиера Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Още по темата
Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта министър-председателят Борисов посочи интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

Премиерът Борисов изтъкна интереса на страната ни с Руската федерация да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО.

Министър-председателят Борисов акцентира върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика. 

Българският премиер изтъкна значението на диалога на най-високо ниво и изрази удовлетворение, че след официалната визита на Медведев в България през месец март сега продължава разговорът относно възможностите за прагматично и взаимноизгодно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
4
 
! Отговори
за 41 преди 4 години
До АнонименПУТИН Е ЛЪЖЕЦ. МНОГО ТОЧНО.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От всичките му разходки по света десет години вече, досега нещо построило ли се е?НИЩО. Единственият ми спомен е пречиствателна станция, цех за олио и цех за рециклиране на стари гуми.
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целия бизнес, наука, образование на Русия е насочен към експанзия и подчиняване на други държави, по-слаби от Русия. Целта са много по-слаби държави, защото държави с потенциала на Франция вече не са по силите на руснаците.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин се е изказал много точно. Браво!А бойкото е национален предател --възнаграждението е само едно.
37
8
 
4
 
! Отговори
за 37 преди 4 години
До АнонименНЯМА БИЗНЕС ИЗВЪН ПОЛИТИКАТА ЗА РУСИЯ. ЦЕЛИЯТ ИМ "БИЗНЕС" Е ДЪРЖАВНО ФИНАНСИРАНА ЕКСПАНЗИЯ. В РУСИЯ НЯМА БИЗНЕС.
36
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия иска да пороби България. Винаги е искала това.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
`Водим политика, гарантираща енергийната сигурност`????Нищо не разбрах. След като си отказал три руски енергийни проекта, и се хвалеше с това, каква политика води??? Къде я води, как я води и дали сам си разбира какво говори?
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26 не говори глупости, не става дума за здружаване, а за правене на бизнес, реализиране на икономичекси проекти и взаимноизгодна търговия, так че вземи,че си изяш каскета, та дано да станеш по-умен
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПомнещБЪЛГАРИЯ СЕ ОТКАЗА ОТ ЮЖЕН ПОТОК, ЗАЩОТО НЕ ИСКА РУСКА ЗАВИСИМОСТ. А ПУТИН ЩОМ ЛЪЖЕ, ЗНАЧИ Е ЛЪЖЕЦ.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПомнещПутин се опитва да говори от името на другите народи, което показва колко му е акъла.
31
2
 
9
 
! Отговори
Помнещ преди 4 години
Миналата година Путин каза:България се отказа от "Южен поток" под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през "Турски поток". Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси.Всички други приказки са излишни.
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЗАИМНОИЗГОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С РУСИЯ СЕ ПРАВИ САМО ОТ ПОЗИЦИЯ НА СИЛАТА. КАТО САЩ! САЩ СА ПО-СИЛНИ И РУСИЯ Е ПРИНУДЕНА ДА ПРАВИ С ТЯХ ВЗАИМНОИЗГОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ДЕМЕК САЩ СИ ПЛАЩА ЧЕСТНО КУПЕНОТО И НЕ ДАВА РУСНАЦИТЕ ДА КРАДАТ.
29
2
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Чети бре Баце,чети!Ще обединявал каспийския регион с черноморския,банкянскиидиотизми!Този няма ли кой да му прочете договора за района между шесте страни а..Там са независими държави а в черноморския район са НАТО срещу Русия!Анкара си има свои имперски амбиции.Газ само ако Русия реши.Не е ли по добре да кара курс и да литне с ефа преди да оди у панделата..ама има много врема още
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Циниккак да лавира? като ни продава ли? с руснаците не може да лавираш или си отдолу или отгоре, но Борисов не може да е отгоре, Радев също.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са много озлобени на САЩ, защото САЩ са по-силни, по-богати и по-уредени, по-добре се живее там, законно може да станеш богат и т.н.в Русия не можеш.
26
10
 
4
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Съветска Русия - беше болшевишко зло..Русия на Путин.... Олигарско зло.. Евалла на Борисов, че успява да лавира така.. За доброто на България
25
3
 
11
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Боко трябва да се хоспитализира незабавно!Опасен е за страната ни и има сериозни ментални проблеми.Само как звучи "...при поставените от българска страна условия."Дано да има грешка в превода.Последния път се върна от Русия наакан , и смятам че сега ще е същото.Не разбрах кои са 4-мата министри с него ,но така или иначе всички от шайката са невежи и неграмотни.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КУКУ-РУКУ, КУКУРУКУ, КУ-КУ-РУ-КУКУКУРУКУ ПО БЕЗКРАЙНАТА ЗЕМЯКУКУ-РУКУ, КУКУРУКУ, КУКУРУКУСЪС РУСИЯ ВСЕ ТАКА Е И ТАКА
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЯ Е ТАЯ ДЪРЖАВА КОЯТО Е ИМАЛА ВЗАИМНО-ИЗГОДНИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ? ПОСОЧЕТЕ ЕДНА ТАКАВА, КОЯТО СИ Е ДРУЖАЛА С РУСНАЦИ И НЕ Е СТАНАЛА ПО-БЕДНА ОТ ТОВА.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо 45 години не направихме взаимноизгодно сътрудничество с руснаците? Защо те ни крадяха, а ние си траехме? Внасяха в България само мизерия, простотия и комунизъм.