Половината българи за проблемите ни: Държавата е виновна!

Младите могат да обърнат този тренд
Обновена: 21 авг 2019 13:32 | 21 авг 2019 12:10,
335
Половината българи за проблемите ни: Държавата е виновна!
Снимка: "Галъп"

Оказва се, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България близо половината (46%) от обществеността у нас е склонна да се съгласи, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота ни. До този извод стигат изследователи от "Галъп Интернешънъл" в ново проучване, поръчано от БНТ, посветено на отношението към някои обществени авторитети, държавата, религията и общественото мнение.

Нараства броят обаче на хората, които не отдават неуспехите си на държавата - до 42%. Изследователите коментират, че по-голямата част от тези хора са сред младото население - на възраст между 18 и 25 години или иначе казано - тези, родени след преломната 1989 година.

Още по темата

"Така обществото ни е на практика разделено на две половини по въпроса виновна ли е държавата за повечето проблеми в живота ни. Вероятно, с възрастта нарастват и поводите да виним държавата, а и обективната вярност на това обвинение", констатират експертите от "Галъп".

Оказва се, че българите в мнозинството си смятат, че най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не винаги точно по закон. На това мнение са цели 68% от респондентите в проучаването.

19% пък казват, че това твърдение не се отнася за тях, а останалите 13% не могат да преценят.

Интересни са резултатите на въпроса дали обществено мнение има значение за нас. Данните показват, че за над половината от българите то е важно - 57% 57% от запитаните пълнолетни българи споделят, че обръщат внимание на мнението на околните за тях, срещу само 38% твърдят, че то не е от значение.

"Оказва се, че мнението на околните е важен обществен регулатор за всички възрасти – дялове от над 50% определят общественото мнение като важно и сред най-младите и сред най-възрастните. Все пак, до голяма степен очаквано, по-възрастните респонденти изразяват в по-голяма степен съгласие с твърдението, че мнението на другите е важно за тях. По-младите изглежда (още) не мислят така", обобщават данните експертите.

Другият фактор в изследването - отношението ни към Църквата, показва, че на  фона на останалите институции у нас Църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие.

"След кратки колебания и кризисни моменти, породени от различни скандали, свързани с някои духовници у нас, след избора на патриарх Неофит през 2013 г. доверието в църквата се запазва на нива между 40 и 50% и като цяло е трайно по-високо от недоверието", коментират от "Галъп".

Предишни изследвания на „Галъп интернешънъл“ показват, че хората свързват Църквата и с редица хронични проблеми, като връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност и др.

Вероятно, негативно влияние върху образа на Църквата оказва и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на активни части на обществото и др.
          
Естествено, предупреждават експертите, винаги когато става дума за доверието в Църквата, трябва да се има предвид и фактът, че в страната ни живеят представители на различни вероизповедания, както и че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява – включително и в нашата страна.

"Все пак, към този момент Църквата се оказва, сред обществените регулатори, в които (макар и с колебания) българите имат най-голямо доверие, поне в сравнение с държавните институции", категорични са изследователите от "Галъп Интернешънъл".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнгличанинНикой не познаваш, поредната партенка си.Дай пример и аз познавам хора в Англия.
235
17
 
5
 
! Отговори
Англичанин преди 4 години
От коментарите които прочетох мога да кажа само едно: хората които коментират тука са основно песимисти и агресивно-отрицателно настроени нищо правещи. Напомня ми на Ботев-" В механата" и много се надявам, че просто механата "Днес.бг" събира подобните.Защото повечето Българи които познавам са образовани , позитивни и здраво работещи хора, които градят сами бъдещето си и не мрънкат. Успех на тях и на тяхната България.
234
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът е калпава стока. Всеки, който попиташ в чужбина ще ти каже, че е по добре да страниш от българите там. Българин = проблем.
233
1
 
19
 
! Отговори
Подминаващ преди 4 години
Вие много искате, ама няма.Какви хора работят в администрацията че да имате претенции същите *** като вас.Охранените и нагли управляващи, да не би да са дошли от друга планета, същите те са като вас.Когато се промените, тогава ще почнете и да протестирате и да си искате правата(имам предвид найстина да протестирате а не да играете хоро като някой стадо овце)
232
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
iceblast88, явно не знаеш какво е държавен служител.
231
4
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 240Тюфлеците с паяка по цял ден пият кафе пред казиното, но кола паркирана на 2 метра от тях на кръстовище, върху пешеходна пътека или не я виждат или е на наш човек и затова не се бара!!! МВР 3 месеца 1 къща не успяха да намерят защото братята по цяла нощ купони вдигат, пътищата обрасли в храсти, но АПИ дремят на седянка някъде и пивтунят по цял ден. Градовете са гори от знаци, кои скрит зад предходен знак, кои зад дърво, но общината си бара това което го няма. Примери милиони!!!
230
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо лъжете хората? Защо? Младите били оптимисти! Лъжи, затова се изнасят по 30000-40000 на година. Та тия младите ги хрантутят още родителите им. Ами ти не смеят да създадат семейство защото нямало какво да работят, парите били малко и така нататък. Как ще се обърне тоя нелицеприятен тренд когато младите напускат скоростно България и нямат намерение да се връщат. Големи лъжци са писали статията.
229
3
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 240 Искам държавния служител да си върши работата за която му плащам, а не като стане 11:30 да му се срива системата защото вече му се плюска и да се връща в 14:00 на работа за по 2 часа и в 16:00 да си бие камшика!!! А не като отида в НАП да внасям документи които те ми изискват (не, че ги нямат, ама ги мързи да звънат на колегата които го мързи да си мръдне пърдялника и да ги извади от масивите им) и 2 да се пощят, 2 да са във фейса, а една да работи ама иначе много работа имали горките!!
228
0
 
14
 
! Отговори
... преди 4 години
Държавата е властта и администрацията, законите и изпълнението им. Законите се гласуват от едни 240 тюфлека, 90 % от които изобщо не ги е еня дали ще гласуват ако партията им не е казала какво или нямат личен интерес и ще бъдат засегнати. Ако мислите, че някой от тези го е еня за тези, които са го избрали, за хората или да се оправи общество- много се лъжете. Затова цялата държава е на тоз хал. Защото каквото е прието всеки, първо от тях гледа как ще му се намира цаката така, че да не го хванат.
227
7
 
3
 
! Отговори
Подминаващ преди 4 години
Държавата е правим ние българите.Няма държава, няма българи!Сега, колкото държавата е виновна толкова и населението и....Не може да търпиш група селяни да ти управляват живота и да изискваш да имаш европейски стандарт за живот.Това е все едно бай *** да ти управя бъкиите.Все пак ще кажа че има малко подобрение сред работодателите-селяни, увеличили са с 10% заплатите, ако това ви е утеха.
226
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е много ясно, че някой друг ще е виновен. Дъжвата била виновна... а кой е държавата бе серсеми? Вие.
225
3
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 239Как ще са под 100 хиляди?Само МВР и армията са 100 000. А учители, общински служители, министерства, НС и всички *** около тях, комисии, агенции, НАП, НОИ, АПИ, ДАИ с всички регионални клонове, митници, безполезни администрации като (статистика и тн.) контролни органи, проверяващи от стотици видове, общински транспорт, ВИК и каквото друго се сетиш!!! 100 000 ама друг път!!! Само общинските служители на всички общини са повече от 100 000!!!
224
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
iceblast88, искаш със заплата от 600-700 лева, държавният служител да върши работа сякаш получава 12000-14000 лева заплата.
223
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавните служители не са проблем - под 100 хиляди са, нископлатени са и обикновено са против управляващите, т.е. от 10 години са против ГЕРБ. Бъркаш държавните служители с министрите.
222
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е виновна за всичко. Напускай докато е време.
221
6
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Най простия пример - НАП се издъни и сега данъкоплатеца да плати глобата за некадъността на служителите на НАП, а те ни лук яли, ни лук мирисали!!! И какво ще разбере от издънката служителя на НАП като платим ние данъкоплатците? Ще разбере, че каквато и неземна простотия да направи има кои да му плати издънката, а той не само ще взима заплата пак на гърбът на данъкоплатеца, а може и бонус да вземе, за това, че е глобил бабата дето продава копър за 1 лев без касов апарат!!!
220
6
 
13
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Всички закони се пишат така, че да стимулират корупцията и да няма отговорност за държавния служител, защото никои гробаджия не иска да изгони бълдъзата на стринката, на чичото, на баджанака, на братовчеда по зълвена линия!!! При 800 000 държавни служителя и почти 60% кражба на доходите на работещите в частния сектор под формата на данъци и такси как точно очаквате да се случват нещата? А с дублирани и дори повече пъти едни и същи данъци за едно и също нещо, а с нулев резултат?
219
5
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Докато нямаме закон за персонална отговорност на държавния *** ще е така!!! Защото когато родата на гробаджиите се издъни, ги местят от една държавна служба на друга, а ние данъкоплатците от данъците си им плащаме издънките!!! Освен това в нито една институция (НАП,НОИ и тн) няма индивидуална партида - парите да се събират и онаследяват, държавата си иска да няма диря за да може да се краде без да остават следи!!! Затова да, държавата е виновна за корупцията и всички простотии!!!
218
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата, в която всички са роднини, държавата на калинките, м.u.tr.ite, на чантите диагоналйи, чалгата, простотията, НЕработещите институции...мерси!! напуснах я преди години и видях, че има и работещи държави! !!
217
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калпав мат'риал - калпава държава...