Българите все по-пестеливи, кътат в банките над 50 млрд. лв. на депозити

Кредитите обаче също скачат - с 9% за една година, вече са над 22 млрд.
23 авг 2019 16:37,
157
Българите все по-пестеливи, кътат в банките над 50 млрд. лв. на депозити
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите са най-бедните в ЕС, но все пак успяват да спестяват.

53.371 млрд. лв. са достигнали депозитите на домакинствата към юли на тази години, сочи най-новият доклад на Българската народна банка. Спястяванията ни са се увеличили с 8% сравнение с миналата година и в момента се разняват на 46% от целия брутен вътрешен продукт на страната ни.

Още по темата
Увеличение се наблюдава и при депозитите на всички нефинансови предприятия в България. Те достигат малко над 24 млрд. лв, което е повишение с над 3%.

Огромен ръст - с цели 35% - пък бележат спестяванията на компаниите във финансовия сектор и в момента са стигнали до 3,5 млрд. лева.

Общият брой на депозитите в неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. или 70 на сто от БВП, като годишното им увеличение е 7.7 на сто.

Освен много големите пари по депозитите обаче, домакинствата у нас имат и доста кредити - към края на месец юли дължимите суми са  22.985 млрд. лв. или цели 19.9 на сто от БВП. Това е увеличение с почти 9% спрямо същия период през миналата година.

В края на юли 2019 г. жилищните кредити са 11.275 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 12.3 на сто.

Потребителските кредити възлизат на 9.783 млрд. лв. и се увеличават на годишна база с 11.2 на сто.

Задлъжнялостта на нефинансовия сектор също бележи повишение и достига до 33,7 млрд. лева.

Голямо е увеличението и при кредитите, отпуснати на финансивите предприятия - 3,118 млрд. лв. или скок с 17,6$ сравнение с миналата година.

Общо кредитите на неправителственият сектор у нас достигат 59.860 млрд. лв или над половината от сумата на брутния вътрешен продукт у нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
17
 
! Отговори
Лалала преди 4 години
Ами да. Колко политици и банкери има. По няколко милиона... Капка по капка вир става
64
22
 
14
 
! Отговори
man преди 4 години
На бай *** все някой дръг му е виновен, все се чувства окраден. И все жертва го играе, изнемогва един вид. Това само по форумите, иначе в молчетата, по курортите, във фейса е тигър. Прави задръстване кога залетува към Гърция. Как става така?
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дo 61То демократи няма бе сънувал си ти!Всички са комунисти!До един!
62
4
 
11
 
! Отговори
с.Ешексики преди 4 години
Е хубаво напишете им името на тия милионери... 80% са софиянци.. другите квото докопат
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте как се прави бизнес в Ловеч капарира определена сума пари и след това дига цените.Абе Петре ти кого правиш на умен 450 лева капаро и после си се избил с допълнителни часове браво инструкторе Петър Петров поздравления все така успешен бизнес да имаш и все така умен да си
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно малцинство от бг обаче. Когато бях дете по саци баба ми,дядо ми,родителите ми всички имаха спестявания.Така е било с всички.
59
1
 
8
 
! Отговори
Ачо преди 4 години
Ей да могат да прибарат политиците кво мазало ше стане
58
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите знаят само да лъжат и крадат.
57
2
 
22
 
! Отговори
ист преди 4 години
53 милиарда влогове делено на 7 милиона българи се падат по 7600 лв. на човек.Това е равно на месечната заплата на германец.Явно на някой им се струва че сме забогатели, и трябва тези пари да ги откраднат както при другаря Виде..... и БСП.
56
3
 
19
 
! Отговори
Вярното заглавие преди 4 години
Българите все по-уплашени за бъдещето си...
55
13
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
ЩЕ ВИДИТЕ ВИЕ, КАТО ДОЙДЕМЕ НА ВЛАСТ!!!!!!!ШЕ ВЗЕМЕМЕ ПАРИТЕ НА. БОГАТИТЕ---ТА ДА СТЕ ВСИЧКИ ЕДНАКВО БЕДНИ И ДОВОЛНИ ОТ ЖИВОТА.... ХАХАХААААА....ВРЕМЕ Е ДА СВИКВАТЕ С РУСКИЯ ЧЕРВОНЕЦ И КИТАЙСКИТЕ ДОНГИ.
54
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунист само знае да лъже и да краде.Сега ги сърбят ръцете и мислят схеми как да ги вземат тези пари.И ще я измислят може да сте сигурни!!!!
53
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до *** мозъци,евреите не са ти откраднали парите. Пари нямаше, а банката печаташе пари на конвейер, които нямаше как да се покрият с икономически растеж и производство, а те печатаха защото милия ти комунизъм ни беше оставил десетки милиарди долари заеми и трябваше да се връщат. В същото време хиперинфланция се вихреше в Русия и всички страни от Източния Блок. Дори 96-7 следвахме сляпо Русия и си изпатихме. Четете достоверна информация, а не само кремълска пропаганда, промити мозъци.
52
6
 
24
 
! Отговори
ясновидец преди 4 години
След поредното такова изказване, казано от един политик със зеленчуков поздрав, се случиха следните неща - сложи се данък върху лихвите, лихвите по депозитите се свалиха до нула, Ограбиха КТБ. Тази банка имаше и активи, за които никой не чу. Ама поне даваше на пенсионерите 8% лихва, сиреч мустакатия чичко не послуша властта и не свали лихвите до 0. Та те го наказаха. Сега явно пак се чудят как да окрадат депозитите.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията за спестяванията и кредитите на българите е интересна. Все пак, по-интересното е колко пъти си подава оставката Бойко Борисов. Според мен, колкото повече оставки си подава и колкото повече служебни правителства има България, толкова повече стават спестяванията на хората и фирмите.
50
4
 
25
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Тези пари са в има няма 5,10 хиляди човека :) останалите вече и за билетчета нямат...
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои българи са все по-пестеливи-тия,които получават по 500 лв.заплата,2,5 милиона пенсионери,които получават по 300 лв.пенсия,малцинствата,които са безработни или 5% с 5,6 цифрени месечни сметки???А 22 милиарда кредити?
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е БНБ да послуша ЕЦБ за условието да въведат еврото.В някой петък следобед,точно преди да приключи работния ден,да премести курса заради инфлацията на лева от 1997г на 1Евро=3,95лв.Всички банки в този момент ще бъдат подложени на схемата КТБ и поне две ще изгорят.
47
34
 
8
 
! Отговори
Златин4о преди 4 години
Няма бедни, има само по малко богати. В България 90 % са собственици на жилищата си, 100 % имат по две коли, моловете пълни , какви бедни ? В банките 50 млрд ??? Малко са. Смятаме : заплата 5000 , разходи - 1500 . Как няма да има спестявания ?
46
1
 
15
 
! Отговори
даа преди 4 години
Дайте статистика по сумите на депозитите, та да е интересно. Масовите депозити са на най-ниските нива. А депозитите с огромни суми се броят на пръсти - сиреч всичко е съсредоточено в няколко човека и яко лапане е падало. А тези с най-малките - тези на пенсионерите, банките ги прилапват с разни таксички.

Спонсорирани публикации