Длъжниците в черен списък: 5 г. без кредит!

Хората с кредити за ремонти, автомобили...
Обновена: 20 авг 2019 09:41 | 20 авг 2019 09:21, Петя Славова
22

Мерките срещу нередовните длъжници се затягат. При теглене на заем след 30 юни тази година  и просрочване или неплащане на вноските по него, автоматично ще се получава  най-висок рисков профил. Влизането в "черния списък" означава, че ако някой поиска да изтегли нов заем, ще бъде одобрен много по-трудно и няма да може да получи преференциални лихви.

За необслужвани кредити вече се смятат вземанията, по които има просрочие, без значение колко дълъг е периодът на забавяне на плащането.

Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група.

Още по темата

"Много тежка беше предишната финансова криза и много хора изпаднаха в невъзможност да обслужват кредитите си. БНБ води централен регистър от много години и има правила за рипортване за всеки некоректен длъжник.", каза в "България сутрин" кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му на всеки 15 дни финансовата институция, от която е човек е ползвал кредит, дава репорт как обслужвате кредита си и само за едно провинение влизате в черен списък.

Специалистът поясни, че ако човек е постоянно със забавяне или не плаща системно (след напомняне), в следващите 5 години няма шанс да получите кредит. При едно провинение, което не е толкова тежко, новата банка вероятно ще му отпусне кредит. Всичко се решава в рисковите звена на финансовите институции.

Ако човек е влязъл в този черен списък, но провинението не е толкова тежко, има шанс да се излезе от сложната ситуация. "Ако сте в редовност със следваща вноска, най-вероятно новото искане за кредит ще бъде отпуснат при добрите лихвени условия.", уточни Тошев.

"Препоръчвам да не допускате повече от 1-2 забавяния на вноска", каза още кредитният консултант пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът в студиото посочи, че има ръст при всички сегменти на кредитирането у нас - за ремонти, за автомобили, но почти няма случай на теглене на пари за почивка. По думите му, те се теглят от бързи кредити. За ремонти теглим между  12 - 15  хил. лв.

"До голяма степен хората сега са много разумни. В последните 3 години лошите кредити са под 2%", обясни още Тошев и уточни, че това е нормалното за пазара.

"Има българи, които залитат в посока жилищно кредитиране, но е малък процент.", каза още той.

И допълни, че част от банките са намалили още лихвите по кредитите, но се очаква те да се задържат на тези нива. В топ 3 сме на най-ниските лихви при потребителските кредити.

По думите му, част от  банките са намалили още повече ипотечните кредити  и от началото на годината те стигат до 2.7% -3%. Според Тошев, едва ли те ще се намалят още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Банкер преди 4 години
Работя в банка и мога да Ви кажа, че това не нищо ново само си запълват новините, то винаги си е било при забавяне на 2 вноски отиваш към черен списък и след това 5 години си без кредити от банки, само от бързи кредити можеш да теглиш, а там влезеш ли във въртелешката става зле, затова теглете само от банки и обслужваите редовно, ако се случи да нямате възможност да платите вноска този месец, по-добре се свържете с банкера, който Ви е отпуснал кредита, има опция отлагане на вноска!
21
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
НАП са най-големите крадци. Внесете ли веднъж парите там за пенсия,никога не можете да си ги върнете,дори да сте дали в повеч.....
20
1
 
8
 
! Отговори
О, неразумни и юроде преди 4 години
рипортване
19
0
 
12
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Абе Боко казва,че тъй сме цъфнали,че вече и връзваме,а пък тоа вика лоша финансова година?На кой да вярва човек?
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гербисто-патриотАко използваш кредит "за да си позволиш някои неща", значи не изкарваш достатъчно за да си позволиш тези неща. Смисълът на кредита е да осмислиш живота си дългосрочно, а не да "пораспуснеш".
17
2
 
11
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Слушах я тази новина вчера и ми стана интересно, че водещите споменаха понятието "банки". Никъде не се уточнява, дали това нещо важи и за т.нар. бързи кредити. Ако в банките отказват кредити на такива длъжници тези хора, ще бъдат принудени да взимат пари от фирми за бързо кредитиране, а там регулация липсва и ефекта от това действие ще е нулев.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"До голяма степен хората сега са много разумни. В последните 3 години лошите кредити са под 2%"Глюпости. Съдраха се да дават кредити на ***. Верно, малки, но кредити. Сега ме убеждавате, че си ги плащат? 2%, ама като крайна сума или като брой кредити?
15
2
 
12
 
! Отговори
кредитка преди 4 години
"Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група." Що за простотия, ами може някой друг да ми плаща вноските, може да съм си намерила богат любовник, например.......
14
2
 
15
 
! Отговори
Редовен платец преди 4 години
Цитирам:Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група.Защо????????
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кредитът не е нищо друго, освен усвояване на бъдещия ти доход в аванс. Проблемът е, че много пъти този бъдещ доход не ти е гарантиран, а освен това, и самата трансакция си има цена.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гербисто-патриотТова не са по-широки възгледи за живота. Това са едни доста неинтелигентни възгледи за живота - да се изразим възможно най-необидно. Разбира се, че кредитите са добро нещо, когато създаваш нещо. Но да вземеш кредит за да отидеш на "слънчака", определено е глупост.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и без това няма вече на кой да дадът, понеже, който може е взел кредит, а всички други светят червено
10
1
 
13
 
! Отговори
КТБ + ... преди 4 години
Ако по някаква причина, примерно неплатена сметка по вече изтекъл договор с жсм оператор за 20лв., сте попаднали в този списък, може да съдите БНБ и РБ в европейски съд за нарушени права, пропуснати ползи и злоупотреба с лични данни.От страна на РБ има подписани международни споразумения и договори, но след повече от 10 години в ЕС законодателството в бг не е синхронизирано с европейските изисквания, в повечето случаи - съвсем умишлено.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтеглил си 30-50 бона имаш забавяне на плащане на 12 лева и забавянето е за 10 дни и заради това влизаш в "черният списък"? Ооо, гениално ,с тая политика няма да имат клиенти.
8
13
 
10
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Кредитите са добро нещо, за да може човек да си позволи някои неща. Да отиде на почивка, да си купи нов телефон последен модел, нов телевизор, или просто да разпусне с компания. Така че нека ограничените хора да не плюят останалите, които имат по-широки възгледи за живота. На някой може да му харесва само да работи и да си седи вкъщи, а друг може да обича да ходи на море в чужбина или на Слънчака. Много хора, всеки е различен.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повече клиентела за бързите лихвари които са си преоблечени банкстери
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2.7 - 3% лихва за ипотечен кредит е безобразно висока! Euribor е отрицателен -0.4%, средните лихви в Европа са в диапазона 1 - 2%, в Скандинавия под 1%!
5
0
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Лобистки закони, скоро като в Китай, ако имаш лош кредит, не можеш да пътуваш нито със самолет нито с влак, за кредити да не се и чува.
4
1
 
21
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 4 години
Хиляди българи са попаднали в този черен регистър на БНБ....от това губят банките и печелят фирмите за бързи кредити.....
3
1
 
32
 
! Отговори
Фалит ЕАД преди 4 години
А черен списък на бг банки, които са пред фалит или са във фактически фалит, или които бяха продадени спешно миналото лято, няма ли да има?!?