Бавиш вноска по кредит - влизаш в черния списък

Освен това лихвите за длъжниците ще са по-високи
27
Бавиш вноска по кредит - влизаш в черния списък
Снимка: Dnes.bg

Който е теглил заем след 30 юни т.г. и просрочва или изобщо не плаща вноските по него, автоматично ще получи
най-висок рисков профил.

Влизането в черния списък означава, че ако той поиска да изтегли нов заем, ще бъде одобрен много по-трудно и няма да може да получи преференциални лихви, пише "24 часа".

За необслужвани креди вече се смятат вземанията, по които има просрочие, без значение колко дълъг е периодът на забавяне на плащането.

Още по темата
Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група.

Това предвиждат нови правила за управление на лошите кредити, които са разписани в насоки за управлението им, подготвени от Европейската централна банка (ЕЦБ) и одобрени от БНБ, които вече са в сила.

Според тях банките са задължени да правят рискови профили на кредитополучателите. Тези с най-слаб рейтинг ще бъдат следени непрекъснато от специални звена в трезора. При свързани лица най-лошият рейтинг на някой от групата ще се присъжда за цялата. Заплатите на работещите в банката ще зависят от начина, по който се управляват лошите кредити, пише в правилата.

Спазването на насоките е задължително от 30 юни т.г. за банки, при които брутните лоши кредити са 5% или повече от сумата на останалите заеми. Ако рисковите кредити са концентрирани в регион, сектор или са раздадени на свързани лица, правилата действат независимо от размера им. Повечето банки имат над 5% ипотечни кредити например и попадат в тази група.

Преструктуриране на лош ипотечен кредит ще се разрешава до 24 месеца, а ако е бил изтеглен за разработване на търговски обект - до 12 месеца. Останалите разрешени опции за преструктуриране включват намаляване на погасителните вноски, но за много кратък период от време, още по-къс гратисен период, капитализация на дълга, намаляване на лихвата, удължаване на падежа, допълнително обезпечение, разсрочени плащания, конвертиране на валута, рефинансиране на дълга или неговото консолидиране.

За да се приложи всяка от тези възможности обаче, забавилият се кредитополучател трябва да отговаря на много допълнителни условия. Частично и пълно опрощаване на дългове вече ще има само след като се докаже, че нито една от другите опции не работи.

Банката ще оферира различни възможности пред длъжника след 30 дни забавяне при потребителски и 90 при ипотечен заем.

Европейски директиви, които България е задължена да въведе, предвиждат пък от 15 декември т.г. таксите за задгранични преводи в евро да са еднакви със събираните при вътрешни преводи в левове. Ако в момента за превод на 100 евро се събират по 20 евро такса, преди новогодишните празници трансферите в евро ще паднат до 2 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
5
 
! Отговори
Че Ге-Вара преди 4 години
Дала-вера
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се върнат парите от КТБ тогава ще си върна на мутрите кредитите затвор за всички бързи кредити.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги махате тия бързи кредити боклуциии, мафиоти ,мутри ,само те държат бързите кредити директно в затвора мутрите грознииии,Кредисимо ,вивус,и т.н
15
1
 
4
 
! Отговори
deBitcoin преди 4 години
С развитието на криптовалутите на банките ще им се стъжни.И още веднъж да напомня търговските банки не са държавни институции, за да си позволяват да събират толкова много лични данни за клиентите си и да правят "досиета". Най-често са обикновени акционерни дружества, работещи в сферата на услугите (кредити/депозити).За бг банките специално обаче не може да не се спомене, че натрупаха капитал чрез ограбване на собствените си вложители и раздаване на необезпечени кредите на политици и ченгета.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и досега си беше така.Не плащаш влизаш в списъка.Най-добре е да не ти трябва кредит
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента желаещите за кредити са много и кредитоподателите са много разглезени.Трябва да изгладнеят малко,да почнат да се борят за всеки клиент като в белите държави.
12
1
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
КТБ в Списъка ли е ?
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално Вие бихте ли дали при на приятел който е известен с това че не ги връща ?
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До жоСменям си колата през 3 години(лизинга) и на идея си нямам, какво е това ...
8
0
 
12
 
! Отговори
няма начин преди 4 години
нещо да не са казали и за ,,закон за фалита ,,никъде в ЕС няма вечен длъжник--а те като почнат да натискат със специалните звена ,,голия Михал,,без никакво имотче който е теглил и невръща --той ще си вземе абичката и мистрииката и през граница и ще го хванат за шлифера....
7
5
 
15
 
! Отговори
Жо преди 4 години
БЪЛГАРИНЪТ няма навика да се консултира със специалист, преди да тегли кредит. Това е, като да си тръгнал да купуваш кола, без да правиш разлика между карбуратор и кондензатор. Има кредитни консултанти, които могат да ти кажат какъв кредит можеш да изплащаш без да имаш проблеми и какъв кредит не е по силите ти.Вместо да платиш една стотачка на консултанта, после плащаш хиляди лева лихви на банката.
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска нощем да има кошмари,да тегли заем.
5
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който му е къс акъла,тегли заем.Умния не тегли,ясно
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все по-често виждам полицаи да теглят пари от банкомат. Ей съсипаха я тая държава.
3
14
 
15
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Това е добре, да се въведе ред и да се дисциплинират хората. Всеки трябва да знае, че данъци и кредити трябва да се плащат. Голямо удобство е човек да вземе бърз кредит, лесно и просто, трябват ти пари, вземаш на момента, било да си платиш данъците или да отидеш на почивка, но после трябва да си плащаш кредита. Безплатен обяд няма.
2
4
 
24
 
! Отговори
Кат обич. на ушенце преди 4 години
Банка е верига за,крачето.по добре сол и хляб.борч. на Бан. никога
1
3
 
23
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
"Тези с най-слаб рейтинг ще бъдатследенинепрекъснатоот специалнизвена в трезора.При свързани лица най-лошият рейтинг на някой от групата ще се присъжда за цялата"демекшурата не плаща за това и аз немога да имам кредитдали с тези неща няма да има скок на бързите кредити и тези от лихварите e.g. пак същите хора