Българите все по-пестеливи, кътат в банките над 50 млрд. лв. на депозити

Кредитите обаче също скачат - с 9% за една година, вече са над 22 млрд.
23 авг 2019 16:37,
157
Българите все по-пестеливи, кътат в банките над 50 млрд. лв. на депозити
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите са най-бедните в ЕС, но все пак успяват да спестяват.

53.371 млрд. лв. са достигнали депозитите на домакинствата към юли на тази години, сочи най-новият доклад на Българската народна банка. Спястяванията ни са се увеличили с 8% сравнение с миналата година и в момента се разняват на 46% от целия брутен вътрешен продукт на страната ни.

Още по темата
Увеличение се наблюдава и при депозитите на всички нефинансови предприятия в България. Те достигат малко над 24 млрд. лв, което е повишение с над 3%.

Огромен ръст - с цели 35% - пък бележат спестяванията на компаниите във финансовия сектор и в момента са стигнали до 3,5 млрд. лева.

Общият брой на депозитите в неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. или 70 на сто от БВП, като годишното им увеличение е 7.7 на сто.

Освен много големите пари по депозитите обаче, домакинствата у нас имат и доста кредити - към края на месец юли дължимите суми са  22.985 млрд. лв. или цели 19.9 на сто от БВП. Това е увеличение с почти 9% спрямо същия период през миналата година.

В края на юли 2019 г. жилищните кредити са 11.275 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 12.3 на сто.

Потребителските кредити възлизат на 9.783 млрд. лв. и се увеличават на годишна база с 11.2 на сто.

Задлъжнялостта на нефинансовия сектор също бележи повишение и достига до 33,7 млрд. лева.

Голямо е увеличението и при кредитите, отпуснати на финансивите предприятия - 3,118 млрд. лв. или скок с 17,6$ сравнение с миналата година.

Общо кредитите на неправителственият сектор у нас достигат 59.860 млрд. лв или над половината от сумата на брутния вътрешен продукт у нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
43
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Българите са странен народ, по-скоро имат ориенталски черти при харчене и спестяване. Много хора нямат 5лв в джоба, но взимат телефон за 1000лв на изплащане. Взимат кредити за почивки, рокли и т.н. Има други с по 50-100 000лв в банката, но пък карат кола на 20г. или къщата им е напукана, но не правят ремонт. Трети пък имат 20лв, купуват си хляб и сирене за 10 и с останалите билетчета за търкане. Финансова грамотност - отрицателна. разбира се не всички са така, за щастие.
24
2
 
16
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Анонимени къде ще ги инвестираш приятелю,тука са мошеник до мошеник.
23
1
 
19
 
! Отговори
Пфф преди 4 години
То човек като спестява не е от хубаво... Айде време е да се измисли някакво второ КТБ ил ида фалират пенсионни фондове или нещо такова, че то не може току така да се размине без на всеки 4-5 години да им взимат парите на бедните...
22
0
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Почти всеки финансово грамотен има някаква сума в банка, но лично моето мнение е, че не бива да се държат огромни суми в банки. Аз няма такива, но като гледам цифрите, явно има физически лица със стотици хиляди в сметки. Инфлацията не е малка, реално е над 4-5%, а лихвата по депозити е 0! По-добре да се купи злато, земи, ако ще и някакъв имот или паркомясто да се дава под наем. Естествено всичко да е преценено, не да си дадеш всичките пари.
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пестеливостта е признак, че едни хора имат едни пари. Преди ги нямаха сега ги имат, защото се движим в правилната посока- към Запада, а не на Изток.
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пестеливостта е белег, колко е ниска финансовата култура на българина. Никъде в развитите държави не си държат спестяванията в банки. Инвестират ги или ги дават на фондове да ги инвестират от тяхно име. За това и сме най - бедните. Седят едни пари и се обезценяват всеки изминал ден. Инфлацията ги изяжда и лихвата дори не може да покрие обезценяването им.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само да не се окаже, че тия с големите депозити са близки до власт имащите... щото тогава няма да е пестене, а КРАДЕНЕ!!!
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пожарникаря колко е спестил?
17
1
 
27
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Еми очакваме все по ЧЕРНИ дни,та затова вероятно?!
16
1
 
35
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Богатите стават все по-богади, работещите все по-бедни. Искайте големи заплати е изводът.
15
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пестеливостта е белег, че хората се чувстват несигурни за бъдещето си.
14
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите забогатяват, а еврофобите русофили искат пак да ни вкарат в руската губерния и пак да се гърчим от глад, мизерия и тормоз и да фалираме на всеки 5 години. Газ пикаят защото работливите българи работят и печелят. Да ама не, никога вече Русия.
13
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на ГЕРБ и Борисов българите се замогнаха толкова, че вече ходят на почивка само в чужбина.
12
2
 
40
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Нека си говорим с факти!!! Колко процента държат тези пари. В България унищожиха средната класа, богатите забогатяват, бедните обедняват. Или казано на кратко, по-малко от 10% богатеят на гърба на обедняването на останалите 90%...
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите все по-пестеливи, кътат в банките над 50 млрд. лв. на депозити--------------Нема страшно, бе!!!!!!Като ни спретнат още една - две КТБ - гейт и ще си присвоят парите ни!Не са рекли - не са го сторили!!!!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Другите мангизи са скрити на сигурно в западни офшорки.
9
3
 
28
 
! Отговори
до № 2 преди 4 години
До Анонимен Уточни, какво точно значи "средно на домакинство"? Аз, като учител по математика имам 3000 лв. в банката. Към кои домакинства спадам и къде са ми другите 30 000 лв., показващи благоденствието?
8
16
 
7
 
! Отговори
БСП мечта преди 4 години
Ех сега ако могат комунистите да се докопат до властта и пак да изпразнят и фалират банките .....
7
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България богатее, колкото по-далече от Русия толкова по-добре.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
DAA POKAZATELNO AZ I DOMUSA IMAME 20 MILQRDA BOGATI SMME SAMO DET AZ NISCHTO NQMAM

Спонсорирани публикации