Македония - голямата любов на Пейо Яворов

Поетът е отгледан в патриотично семейство
Обновена: 8 сеп 2019 13:56 | 8 сеп 2019 13:45, Петя Славова
7

Македония е била голямата любов на поета и революционер Пейо Яворов. В началото на 1902 година за първи път отива там като четник.

Десет години по-късно при избухването на Балканската война той става доброволец в Македоно-Одринското опълчение и оглавява чета номер 15, с която освобождава от турците няколко населени места.

След създаването на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация борбата за освобождението им става организирана. В началота на 20-ти век Пейо Яворов е сред най-активните борци. 

Той участва в дейността на двете големи освободителни организации – и на ВМОРО, и на Македоно-Одринското опълчение. В началото е редови член, но израства до ръководител.

Както Яворов, така и цялото му поколение са обвързани с Македонското революционно движение. Въодушевлява ги идеята да бъдат освободени тези български земи от турско робство. Това казва Иво Милтенов, уредник в къща музей "Яворов“ в София.

Неговият приятел Константин Нунков още 17-годишен заминава като четник в Македония и загива там като войвода през 1906 година близо до Куманово, допълва председателят на Фондация "Яворов" Тодор Иванов.

Поетът е отгледан в патриотично семейство. От малък Пейо Крачолов Яворов е слушал разкази за турското робство и Освобождението, разказва Златина Колева, директор на къща-музей "Пейо К. Яворов" в Чирпан, съобщава Bulgaria ON AIR.

В бащиния му дом е бил основан чирпанския  комитет "Единство" членовете, на който са работили за Съединението на българските земи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филмът е хубав, но четенето на стиховете е БЕЗОБРАЗНО, безчувствено, грозно, нелепо. Най-малко при страстна личност като Яворов е подходяща дистанцирано и чиновническо интонирано четене! Текст, затова би трябвало да се чете от диктор, за да създаде емоционална атмосфера на съпреживяване, а не на остранение. Лошо ви учат и ръководят режисьорите, вредно! Принизявате човека до собствената си безличност.
6
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Да не забравяме пророческите думи на поета :"Русия е джелатина на Македония!"
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо по-лошо от гръцки националист.
4
10
 
2
 
! Отговори
mikis dzezas преди 4 години
Няма нищо лошо бълг. поет Пею Крачолов наречен Яворов да обича Македония , ама не да идва там като четник-бандит и да принуждава македонците славофони да се пишат конвертирани българи . Македония е класическа гръцка земя , а славофоните са елини верни чеда на Вселенската Патриаршия на Константинопол . Бълг. Ексархия е схизматична и няма епархии в Македония.
3
0
 
2
 
! Отговори
Борил-Радослав преди 4 години
От Дунав до Бяло море, от Дрина до Черно море.... Марица ми каза, че Искър е казал.... Кадето е текло пак ще тече... 05702
2
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
" ЗАТОЧЕНИЦИ " Е НА БЪЛГАРСКИ НЕ НА -"ДНЕШЕН МАКЕДОНСКИ" ЕЗИК !?!?!? ПО-ВАЖНО Е КОЙ Е БИЛ ПО-СИЛЕН И ПО -ВЕЛИК : " МАКЕДОНСКАТА ФАЛАНГА " ИЛИ "РИМСКАТА КОХОРТА" ????!!!!" ФАЛАНГАТА" Е ДОСТИГНАЛА ....НА ИЗТОК -ДО ТАМ КЪДЕТО РИМЛЯНИТЕ НЕ СА ЗНАЕЛИ КАКВО ИМА !!!???!!!
1
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Уви и 100 години по-късно Македония си остава голямата, но несподелена любов на българина. Правили сме много жертви за нея, а тя ни изневерява със съседите и ни се присмива. Страдали сме много заради нея и продължаваме да страдаме, а тя ни отвръща с мраза.