Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

Оплакват се от неглижиране от страна на работодателя
16 сеп 2019 11:00,
121
Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

400 лева месечна заплата са получили българи, отишли на гурбет в Саудитска Арабия. Те  са били наети от благоевградска фирма, която се занимава с поставяне на слънчеви панели.

Гурбетчиите се оплакват не само от ниските заплати, но и от безотговорността на фирмата. Трябвало да е да се оправят сами в чуждата държава, а работодателят не е осигурил помощ. Болните са плащали сами медицинските си прегледи, които би трябвало да бъдат поети от работодателя.

"Ние имахме устна договорка. На всеки един беше определена различна ставка. На мен ми беше определено 8,50 долара на час, които не ми бяха преведени. Първо на мен ми беше преведена минимална заплата от 473 лева след натиск от консула в Риад. На всички ни бяха преведени толкова", коментира един от ощетените работници пред "Нова тв".

Колегите му заявиха, че условията на труд в страната били изключително лоши и са били оставени дори без вода, която са купували с лични средства.

"Нашите вече бивши служители са назначени на работа в нашата фирма с трудови договори според българското законодателство. Командировани са в Саудитска Арабия съгласно българското законодателство. Твърденията, че не им е оказано медицинско лечение са абсолютно неверни. Те са застраховани", отсече работодателят Георги Мавродиев.

"Възнаграждението е минималното за длъжността. Ние сме им плащали командировъчни средства”, обясни Георги Мавродиев, собственик на фирмата  работодател на измамените работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 68Ако въобще си ходил в германия, щеше да знаеш, че 60+% от проститутките в германия са чернокожи или мулатки.Което значи, че няма как да са българки, дори от ромски произход.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСоциализмът умря.Скоро и вие ще умрете....Прав си. В ЕС и НАТО при демокрацията и капитализма България е първа по смъртност в света и както е тръгнало до 10-20 години такъв народ българи няма да има.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия сеяндури на Устна договорка ли се осланят. Ами в случая те са си виновни. Черно на бяло пише ли някъде че ще им плащат по 8,50 долара на час. Имат ли подписан договор че това са парите които ще получават на час. Как може да се доверят на човек с такава Фамилия Мавруд, иев. Такъв с такава фамилия ще го пратя у лево.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Командировъчните трябва да отговарят на стандарта на живот в съответната страна,включват квартира,храна,транспорт,но не и най лошите битови условия!Че са на минимална заплата също е унизително,като се има предвид колко са платили възложителите на собственика изпълнител и да каже каква ставка е уговорил с арабите. Българските робовладелци нямат край,а без тези работници никой нямаше да го пусне,те са му свършили монтажа.Вярвам на работника,за устната уговорка за 8.50 на час,но за зарибяване е бил
59
4
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До селянинЩом смяташ, че 700-800 лв. може да се изкарат за 2 дни, ИЗКАРАВАЙ ГИ БЕ! Има и хора, които и за половин ден изкарват толкова. Обаче не са неграмотни и мързеливи готованци като тебе.
58
0
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Ще има хитри, тарикати работодатели докато има прости работници. Без договор или ако го има не е прочетен. Съгласил се да работи с устна договорка и плащане "на ръка" . Няма осигуровки... застраховката е само на думи ... нищо подписано ...И после рев по медиите що го били излъгали ... Ами ти байчо направо си си изул гащите , навел си се и си закачил голяма табела с надпис "Добре Дошли" .... Какво ДРУГО очакваш ? Любов ?
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васалите винаги ходят на гурбет и си пращат децата да учат в метрополията при господарите, така е било по турско когато българите са ходили в Одрин и Истанбул, така е било при колониите афирканците и индийците и пакистанците са идвали в Европа и Англия. Така е и сега - българите ходят да мият улиците на Запад и мечтаят детето да завърши западен университет, и то да мие улиците ако не може да се уреди в някое НПО.
56
7
 
3
 
! Отговори
Нормално е преди 4 години
90% от работничките в сфрата на итнимните услуги в ЕС са българки.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът умря.Скоро и вие ще умрете.А внуците ви в Америка даже няма и да си спомнят за гнусните си дядовци-русофили в българия.Разберете го.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм чул някой лъжлив русофил да си е пратил децата в Русия, Северна корея, куба или Венецуела.Всички ги пращат в САЩ или Западна Европа.А искат да продадат децата на другите българи в робство на русия.
53
0
 
3
 
! Отговори
селянин преди 4 години
и да добавя лошото е че повечето от хората нямат моите възможности и тва да одиш да копаш и садиш картофи и домати е много тъпо щот ако немаш техника не можеш да изкараш повече от 10 лв а за техниката требат паре та па отиваме до точката немаш избор
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА на кое място по смъртност е България?
51
2
 
3
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до 50 чиновникаами че и аз това казах ама явно не четеш всичко аз също навремето бачках така докат не ми писна да бачкам за 7-800лв лошото е че разбрах че тея парета ноже да се изкарат за един два раб дни и ся същите тея чорбаджий ми звънят и аман заман дай да спасяваме положението ноооооооо само с капаро от поне 70%
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52А колко е продължителността на живота в Русия?
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията и капитализма умните и кадърните забогатяват и имат високи доходи, само простите и некадърните са бедни или нямат работа, всеки може да открие фирма за доставка на пакети и да стане милиардер като Джеф Безос, да открие петролна рафинерия, верига от казина, може да стане косултинг, криейтив дизайн, архитектурна визуализация, фешън визаживст или мейкъп артист, само простите и некадърните се оплакват, че нямат избор.
48
0
 
2
 
! Отговори
балама преди 4 години
"Гурбет" или робство. Решете сами.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как не ги е гнус от онези чаршафи там? Само на снимка като ги видя и ми се повръща, а да отида там просто е изключено.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната продължителност на живота в Куба е колкото в Дания и в САЩ.Социализъм.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1989 г. България 8.9 милиона2016 г. България 7 милионаКапитализъм.
44
4
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До селянинДругарю, държавата не е виновна, че се навивате да работите за жълти стотинки. С това мислене, че "нямате избор" сами поддържате тази система на ниско заплащане. Когато спрете да се съгласявате да работите за жълти стотинки, тогава ще се вдигнат заплатите.