Какво е да си незрящ в България? Трудно намираш работа

Другият основен проблем: Средата продължава да е недостъпна
11
Какво е да си незрящ в България? Трудно намираш работа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Незрящите хора в България са 13-14 хиляди и въпреки че от години алармират, че средата за тях е труднодостъпна, почти нищо не е направено в тази посока.

Другият основен проблем, с които се сблъскват е намирането на работа.

Още по темата

"За 10 години почти нищо не се направи за хората със зрителни увреждания", каза Асен Алтънков, председател на регионалната организация в София към Съюза на слепите.

Той призна, че площад "Славейков" и Женският пазар са недостъпни за незрящи.

"Въпреки желанието на столичния кмет за подобряване на средата, трябва строителните фирми да имат обучени бригади за изграждането й", допълни той, цитиран от БТА.

Не на последно място се нареждат предизвикателствата, свързани с ползването на различни услуги, образованието на незрящите, както и достъпът до информация, посочи Хюсеин Исмаил, началник на отдел "Права на хората с увреждания и дискриминация" в институцията на омбудсмана.

По думите му програмата, която незрящите ползват към момента за работа с различни мобилни устройства, трябва да се актуализира, но липсва финансиране.

Ако се изработи нов софтуер, ще са нужни 200-300 хиляди лева, но ако се актуализира старата програма, ще трябват по-малко средства, обясни Исмаил.

Близо 250-300 незрящи деца са в училищата, каза още Исмаил и подчерта, че същинският проблем не е технически, а самото приобщаване на децата със зрителни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: незрящиработасреда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
????? преди 4 години
Какво като направите някъде си малки приспособления за милиони, вместо да се дадат за асистент, защото слепия си остава в тъмницата и с тая "пътека" а с асистента ще получи и информация за всичко, да се чувства като другите, да е адекватен, и най вече е мноооого по-евтино за данъкоплатците от няколко тротоарчета със специални плочки.Ама на вас не ви пука за слепите,а да има работа за няколко ваши фирми да се нагушат с милиони за няколко тротоарчета,които са най малкия проблем на слепите.
8
0
 
4
 
! Отговори
axa преди 4 години
нещо на високи позиции все от малцинствата,а?Те ли са най болните,те ли представляват мнозинството, най образовани? Какъв е % инвалиди до пенсия към здрави, какъв е при етносите, и прочие реална статистика,
7
0
 
5
 
! Отговори
wffff преди 4 години
Няма що, при толкова здрави безработни,особено голям % при ци'гани стигнахте точно до слепите,работата била големия проблем при тях.Заливат ме със статии как да работят и то най-тежко болните инвалиди и слепи, а никой не пише за безработицата при толкова здрави ци'гани.А нещо да кажете за асистентите които при слепите хора са животоспасяващи,как ги реже социално,т.е.умишлено ги убива като ги оставя без асистент.Ама си траете затова нали, ли'берастки мижитурки.Къде са съюзите да задължат социално да внесе закон за задължителен асистент за слепи и да се криминализира отказа.
6
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До толерантенКаква кота.В Парламента всички са незрящи
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В расистка държава само лъжи
4
0
 
12
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Трябва квота за незрящи, в управлението. Може да проявят по-голяма далновидност, от сегашните, слепци с очи.
3
5
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А какво е мнението на Орхан Мурад по въпроса? А на Стиви Уондър? А на хилядите други лишени от зрение, които успешно се реализират на пазара на труда?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да е недостъпна средата за незрящи бе. Я елате да видите каква пешеходна пътека е направила на Графа сеянката от Самоковско. Тази пешеходна пътека свършва в стената на сградата в която живея. Колко незрящи си строшиха носовете в нея бедна вие фантазията да си го предсавите. От жал към незрящите облицовах парче от стената с дебел тампон от памук. Така като се ударят поне не си трошат носовете. Пак да я изберете Сеяндурката от Самоковско. Да не забравите да гласувате за нея. ЕЙ. Овци.
1
11
 
6
 
! Отговори
софия преди 4 години
Търсят се шофьори за градския транспорт.Назначавайте ги.