Родители на протест срещу Закона за социалните услуги

Те се събраха в няколко български града
Обновена: 9 ное 2019 17:02 | 9 ное 2019 16:42, Красимир Ангелов
97
Родители на протест срещу Закона за социалните услуги
Протестът във Варна. Снимка: Булфото

Родители от няколко български града се включиха в националния протест на Сдружение "Родители обединени за децата" срещу Закона за социалните услуги, които влиза в сила от 1 януари следващата година.

Протестът се проведе успоредно в осем града на страната.

В София недоволството прерасна в шествие от Министерския съвет до Народното събрание, като затвори частично движението по булевард "Цар Освободител". Родителите се притесняват, че чрез законовите промени, децата им ще могат да бъдат отнемани от социалните служби без тяхното знание и съгласие.

Според Красимира Ахмедова, представител на организаторите във Велико Търново, основното, което притеснява хората е заложеното противоречие между правата на децата и родителите.

Още по темата
Тя отбеляза, че според юристи в новите текстове на закона правата на децата се извеждат като отделен фактор в правната система, като по този начин се противопоставят на правата на тяхното семейство и на техните родители, което е противоконституционно, защото в Конституцията пише, че правата на децата до тяхното пълнолетие се представляват от техните родители.

„Притесненията ни са свързани и с това, че намесата в семействата става много лесна. Само при сигнал, дори анонимен, може да се свика мултидисциплинарен екип, който без предупреждение да нахлуе в дома на всяко семейство“, категорична бе Ахмедова.

Настояваме за пълна отмяна на Закона за социалните услуги, защото той е срещу нормалните семейства, посочи Иван Спирдонов, цитиран от БТА. Той смята, че България е един от малкото острови на нормалността в Европа и не бива да бъде допуснато това да бъде унищожено.

Организаторите посочиха, че ще продължат мирните протестни действия, докато бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки човек има изконно право на живот и право да защитава живота си и живота на семейството си. Ако държавата или каквато и да е друга организация или групировка не се съобрази с това изконно човешко право, то всеки има право да се защити както намери за добре.
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 59Ами тогава държавата да ти отнеме детето/ децата ти и да ги изпрати някъде, където ти не знаеш. Може би няма да имаш нищо против децата ти да са при хомосексуалисти и чужденци. Все пак като си толкова лоялен и честен, хубаво е да направиш това, в името на такава " държава".
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Пишеш глупости.Чистенето се прави периодично и има жени за това.А поледица не знаеш кога ще има. Понякога се задържа и 10 дена. Кого да ангажираш? Става въпрос за голяма недомислица, защото според мен налице е вид инвалидност. Не знам защо не се признава за такава.Нито пък разбирам на теб какво не ти е ясно и какви алкохолици и руснаци търсиш тук? Пишеш, колкото да се изкажеш и ти. Ще те питам,ако ти се случи макар и временно да не можеш да вървиш по улицата и да живееш сам.
60
9
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Съгласен съм със тебе. Но, логически погледнато и пенсиите, и социалните помощи са същото. Ако държавата не трябва да ти се меси в семейния живот, то и не трябва да ти плаща нищо. Нито пенсии, нито детски, нито за отопление, майчинство, самотни майки и д-р. Как ти харесва сега?
59
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както може да се очаква в България всеки иска да си прави каквото си иска.Какво значи че родителя до право на пълнолетие ми представлявал правата.Каква е разликата с това да нямам никакви права.Значи ако на родителя му кефне може да ми пропилее наследството за алкохол да продаде всичко и да ме убие ако не го кефя е такъв закон само на едно място има в Саудитска Арабия.А иначе тоеа да могат служби без знанието *** родителите да взимат деца е пълна ***.отщина.И да има реформа не е това тя.
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки опит да се постави държавата над семейството с право да отнема негови членове(деца)директно ни прехвърля в средновековието и еничарството,тези деца стават еничари на държавата.Демек семейството се приравнява на стадо с което държавата прави каквото си иска,взима малките, продава ги,прехвърля ги в други стада и т.н.Това е толкова антихуманно и разбива толкова много животи и съдби,както и травматизира за цял живот всички участници,че може да се каже,че е вид робство с робовладелец държавата
57
1
 
10
 
! Отговори
Къв си ти бе,шматко? преди 4 години
Нема да ви мине номера!Вижда се,че си от некво НПО и се *** от ла...ни коментари.Ходи ги кажи тия неща насред протестиращите!***!
56
17
 
3
 
! Отговори
Валентина преди 4 години
Заради има-няма 100 човека в София да затваряте централни улици на двумилионен град. Някакси не се вързва. Да си протестират в пешеходни зони щом искат.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само ГЕРБ!!!***! Трябва да бъдеш обесен някъде и да висиш със страшна сила!
54
9
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Направете като ромите в СливенСпрете си децата от училище да не ви ги отвлече държавата.Баси ***
53
20
 
3
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Това че сте родили дете не значи, че имате права върху него! Щом не му купувате нови дрехи и не му давате пари за ядене, ще се намери кой да го прави! Ще е наистина много хубаво чужденците да дойдат и да започнат масово да си осиновяват българчета. Така държавата ще спести милиони за образование на деца които така или иначе ще избягат да се реализират на запад.
52
14
 
3
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Бойко каза че няма да има норвежка стратегия за детето и за това направо прие закон за българско Барневернет и детски омбудсман! Хахаха, ревете ***!
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА МЕН МИ Е ИНТЕРЕСНО, КАКВО СТАВА С ДЕЦАТА ИЗОСТАВЕНИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ....
50
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЯЗЪК ЗА ПАРИТЕ, КОИТО ХАРЧИТЕ- НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА- ЕВТИНА АНТИЕВРОПЕЙСКА ПРОПАГАНДА, АМА МНОГО, МНОГО ЕВТИНА.
49
2
 
19
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Не съм запознат с закона но ако е вярно че се отнемат деца по преценка на чиновник без решение на съда това си е анархия. Тогава и аз по моя преценка бих решил че съм в правото на саморазправа с този чиновник. И не е ли това връщане към ранните години на социализма когато някой сам решава кои е враг и кои не и колко хора са погубени само защото са имали становище различно от либералите грешка тогава бяха другарите
48
2
 
14
 
! Отговори
Трицон Цацаров преди 4 години
Много ми е интересно какво стана с трите деца от с. Балша, които бяха отвлечени в стил Барневернет от социалните. Едното от тях даже по време на учебен час по физическо. Абсолютното медийно затъмнение по случая, което се налага от казионните медии говори, че най-вероятно децата вече са осиновени от норвежки педофили и изкарани през граница.
47
1
 
12
 
! Отговори
Родител на 3 деца преди 4 години
"екип, който без предупреждение да нахлуе в дома на всяко семейство." Да се опита някой да нахлуе в дома ми некакнен за да ми отнема децата или по какъвто и да е друг повод и ще си уреди почивка в Пирогов.
46
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяко друго отношение жената е напълно здрава. Има само два проблема - не може да се качва на стълба да си измие прозорците, но намира жени за чистене.При поледица обаче изобщо не може да върви по улицата.-------Брей, брей, брей!Измислици ли са, чудо ли е!Можела да намери жена за миене на прозорци, но не може да намери кой да и напазарува... Абе, вие полурусначетата все алкохолички ли ви раждат? И колко дни в годината в България има поледица? Май пишеш некъде от Архангелск...
45
20
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Електората на Нинова пак изтрещя.Как ще ви вземат децата без съд бееее
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩели да пращат децата на русофилите на пионерски лагери в брацка Корея !А копе.ленцата на кошязките *** къде ще са? Ще бъдат ли на г.ей парадите?