Румен Радев ще предложи промени в Конституцията

Аз не водя война с никого, заяви той
21 дек 2019 21:00, Нели Христова
114
Румен Радев ще предложи промени в Конституцията

Румен Радев обяви, че ще предложи промени в Конституцията. На въпрос какво точно ще поиска да се промени, президентът даде за пример индивидуалната конституционна жалба. Той подчерта, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.

"Това е един от факторите за гражданско общество", подчерта държавният глава пред "Дарик радио". Радев допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

Радев коментира изборите, които се проведоха в страната ни тази година. "Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено, ако вземем последните местни избори", каза още той.

"Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини - 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", добави държаният глава.

"Аз не водя война с никого, подчерта президентът - Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов", допълни той.

Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51 % от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци, отбеляза Румен Радев.

България е с ограничени ресурси. Нашият единствен начин да догонваме Европа, това е човешкият капитал. Трябва да има друга политика, много по-догонваща, коментира още държавният глава.

Американският президент Доналд Тръмп казва „America first“. Ние трябва да се учим от президента Тръмп, каза още Румен Радев и допълни, че трябва да се защитават интересите на България.

Президентът коментира и проблемите около НСО, които в последно време са във фокуса на общественото внимание. Той подчерта че привидно ръководи службата, но тя всъщност оперативно се управлява от други. Радев каза ясно, че ако от него зависи решението - Пеевски и Доган няма да имат охрана от НСО.

Нека българският законодател прецени за това дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата, коментира Румен Радев.

Относно проекта за разширяването на Националната библиотека, президентът заяви, че го подкрепя.

Президентът каза, че за него думата на на 2019 година е "безветрие", а думата на следващата 2020 година ще е "отговорност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е един политик на място! Умен, честен, смел, патриот.Да имахме повече като него.
51
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя президент на всичко до сега слагаше вето, само на субсидията от 8 лева, НЕ. То бива да е червен *** ама това неговото на нищо не прилича.
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинявайте, но ако президентът ви е наемник на руските хазарски престъпници и известен чифутолюбец, какво точно ви харесва в него? Че играе в отбора Б на еврейските мародери, срещу отбора А на същите тези мародери и който и да спечели, печелят евреите. Иначе сте супер 'светнати', 'тарикати', знаете всичко, но се въртите като куче след опашката си от 1944 до сега, без да се огледате дори кой ви причинява всичко това и кой ви гледа сеира. Весела Коледа, чифутоагенти и чифутолюбци.
49
21
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Румен Радев все повече ми харесва!Бойко Борисов все повече ми става неприятен, дразни ме!Ми какво да кажа? Говоря това, което мисля!Забравихте ли, че имахме гласност и перестройка?
48
18
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Президентска република.Това е.
47
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Радев ще предложи промени в КонституциятаКато например: Хора със зелени служебни чорапи да заемат длъжността президент на РБ.
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той подчерта, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.Конституционият да наема още 15 секретарки да приемат жалби.
45
7
 
11
 
! Отговори
КНСБ преди 4 години
Радев,какво казаха от Москва пом тоя въпрос ?! Същото,което другарката Нинова,нали ?! Много ли промени са залегнали в партийните предначертания,че тя,Нинова,де още не ги е обявила :))) Откъдето и да погледнеш- смях в залата!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България днес има трима царе като през 14 век .Единия е в Сараите и всяка Коледа ни досажда с едни и същи философски парадигми.Вторият е във Врана и се чуди как да смени чипа на хората да вземат да го харесат .Третият е на Дондуков и е реалния цар .Всеки ден той е медиите и печели всички избори .Тоест България е само република по конституция ...Реално сме си монархия от много време .
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близнашки за цар .
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската коституция и в този си вид не забранява на български гражданин да сезира Конституцията !Какво иска тогава Радев !?Пак ще повторя, че генерала бърка армейския Устав с Конституцията.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами инициирайте референдум за монархия ?
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме 2ра поправка в конституцията и право на оръжие без ***.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безполезни напъни на един дезертирал генерал от запаса да се запише в историята с популистки дизайнски поправки на Конституцията.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм ,но без Симеон .Кой ще е монарха ?
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монархията е страхотно решение .Само монархия ще унищожи ДПС и комунистите .
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монархия да ,Симеон не .
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нови избори за ВНС .
34
0
 
4
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Дано с промените на конституцията не ни набутат *** и ***. Иначе трябва да се промени в частта за контрол над главния прокурор и нормално съществуване на българите.
33
5
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
я този път ми хареса не говори стереотипно и вложи малко повече конкретика и уточнение