Държавата остави без лекарства и обрече на смърт 18-годишна, вече не била дете

Доскоро за Кристина е имало помощ, но вече не
Обновена: 9 яну 2020 18:13 | 9 яну 2020 09:15,
128

Държавата остави без лекарства Кристина, която се бори с рядко генетично заболяване.

Причината - вече не била дете, защото е навършила 18 години.

Докато разберат какво е заболяването на Кристина, лекарите прилагат различни лечения и така предизвикват нови болести.

Когато е на 7 месеца се установява, че тя има непоносимост към протеини. Кристина е единственият случай на Балканите през 90-те с това заболяване

Лекарствата й обаче са много скъпи и семейството й продава играчки по базари, за да събира пари за лечението на дъщеря си.

"Това дете, докато е живо ще е на диета, тя може да яде само плодове и зеленчуци. До 18 години се справяхме с помощта на Фонда за лечение на деца и Българската Коледа закупуваха добавката", сподели майката на Кристина - Ани Петрова.

Когато навършила пълнолетие обаче семейството разбира, че няма право на добавката, която струва около 1500 лева на месец.

Оказва се, че са единствен случай в страната и затова трябва сами да търсят решение. Разказват историята си в писмо до Здравната каса.

"Получихме отговор с големи черни букви,  че няма да заплатят съответната храна", посочи майката на Кристина.

Пред Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването обясниха, че не съществуват нормативни пречки НЗОК да заплати напълно или частично посочената диетична храна за специални медицински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
24
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Не мога да разбера що за човек трябва да си, за да смяташ че хора с увреждания трябвало било да се абортират или убиват? Като ви чета и ми се д р а й ф а
79
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама нали има тоалетна хартия (и то по няколко вида), има банани, портокали, помело, промоции всеки ден във всички маркети.... Има хубава демокрация, свободен капитализъм. Всичко е наред. Само да попитам (за един приятел) къде са двата вирнати пръста сега? Май са на едно много тъмно, тайно и леко уханно място, а? И май отдавна не са само два, а? Нищо, свиква се, нали?
78
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мисля, че държавата всяка година дава милиони левове за глупости, по-добре да дава за тези болни хора, примерно тази година ще дадат 1 милион лева за ремонт на басейна на търновския университет?!
77
6
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Така и не разбрах каква е диагнозата на момичета?Само разговори за пари и това е.Очевидно не е само алергия от бертъци , а има и още нещо, защото то изглеждаше доста зле и очевидно живее като радстение .Ако не трябва да яде белтъци - това решава проблема и без добавката за 1,500 лева на месец.
76
2
 
25
 
! Отговори
Кина преди 4 години
На практика лекарите са доразболяли момичето с некомпетентните си експерименти. Сега да съберат нужните средства от приходите си и да поддържат това, което могат от живота й. Веганските организации също могат да сложат едно рамо, вместо да пледират за права като вероизповеданията, защото били философи и спасители на болното човечество !
75
1
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Как е живота,как е,нато-порчиха ли ви го демонократите?
74
3
 
9
 
! Отговори
Тодор от Правец преди 4 години
Има ли банани и тоалетна хартия! Значи всичко има.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГлупости не ми се четат,аз от много години не живея в България,но редовно следя какво се случва.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДраганДраганчо, ако бе чел малко история, щеше да знаеш, че това вече се случвало и не е свършивало добре. Жокер. Прочети историята на националсоциализма.
71
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Като си некомпетентен ще си мълчиш. Защото като излезе нормален човек и ти обясни, че това става за толкова време с толкова пари и, че не държавата да отглежда децата, не тя да ти намира работа. Че трябва да плащаш за да получаваш. Пак повтарям. Вижте го къде е сега първия здр.мин.на ББ. От фалирала болница я направи работеща, модерна, с добро обслужване и платени мед.сестри. Но бламирахте ли го тогава. Даа! Дай сега протести със Слави Трифонов, Бареков, Мая Манолова и Йоло Денев
70
6
 
4
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Изберете ме мен за водач на тази страна...Ще оправя всичко за нула време. Първо ще забраня всички партии. Искам безпартийна система с народно събрание. Само след три месеца управление заставам за оценка.Не ме ли оценят положително подавам си оставката!!! Ще забраня и всякакъв внос на храни. Ще подкрепя само БГ стоките. Смъртно наказание няма да въвеждам,но дългогодишни наказания...Бедствващи и бездомни няма да има...
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само,че тука си живееш,ами си или пенсионер или държавен служител с добра заплатка.
68
1
 
13
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До Нормален човекВВ древна Спарта недъгавите деца били избивани, запазвани са дамо здравите и силните. Колко философи, учени, писатели и поети има спартанци и колко атиняни?
67
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе съм бюрократ,аз дори не живея в България,но си обичам държавата и хората в нея.Съкращаването на бюрокрацията ще доведе до лошо,бавно обслужване и повече безработни.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
450 000 души в държавния сектор.Ако се намалят на 200 000,250 000 специалисти_?ще се влеят в икономиката и ще произвеждат за благото на народа.Освен ако за нищо не стават.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааа,ти си май от бюрократите,щом така ревностно ги защитаваш.
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКато свиеш бюрокрацитета,обслужването няма да се подобри,а ще се влоши,освен това,ще се създадат още безработни хора и още бягащи от България,това не е решение,решението е да имаме модерно държавно производство и да подкрепят дребните и средни фирми.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Трайно безработенАми отиди до социалните и си обясни положението,подай молба или направи нещо,запиши се и в бюрото по труда,за да си търсиш подходяща работа.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е луд които яде баницата а които му я даваВсички сме виновни защото си мълчим а обадим ли се никои не ни чува!На последния голям протест 2009 пред парламента имаше хиляди полицаи Набиха пенсионерите и майките с деца а оставиха *** които ги провокирахаВечерта в новините дадоха само как *** замерят полицайте които нищо не правят
61
1
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 4 години
Е,ако свият бройката на администрацията,кой ще гласува за тях?